Weather Icon
Ηνωμένο Βασίλειο , ΗΠΑ , Κύπρος 9 Ιανουαρίου 2020

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην Κύπρο – Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν οι Βρετανικές Βάσεις (BINTEO)

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην Κύπρο – Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν οι Βρετανικές Βάσεις (BINTEO)

Κεραυνός εν αιθρία για πολλούς, φυσιολογική εξέλιξη για το Προεδρικό.

Χρίστος Χαραλάμπους

Ο λόγος για την ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, χωρίς να υπάρξει οπουδήποτε διαρροή ότι η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε θετικά σε Αμερικανικό αίτημα για προσωρινή στάθμευση στην Κύπρο μονάδας ταχείας ανταπόκρισης του Αμερικανικού στρατού, στον απόηχο των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

“Στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής της για θετική αντιμετώπιση αιτημάτων που αφορούν αποκλειστικά ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία αποδέχθηκε σχετικό αίτημα που υπέβαλαν οι αμερικανικές Αρχές μέσω της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία, και έδωσε τη συγκατάθεση της για προσωρινή στάθμευση στην Κύπρο μονάδας ταχείας ανταπόκρισης, αποστολή της οποίας θα είναι σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη, η εκκένωση προσωπικού διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς και Αμερικανών πολιτών», ανέφερε σχετικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.

Σε μια σαφή προσπάθεια, όπως από πολλούς ερμηνεύεται, να προλάβει τυχόν αντιδράσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, έσπευσε να σημειώσει ότι η πρακτική αυτή ακολουθήθηκε κατ’ επανάληψη στο παρελθόν για ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις, τόσο από χώρες εντός της Ε.Ε, όσο και μη μέλη, ενώ χαρακτήρισε την ίδια ώρα την εξέλιξη ως επιβεβαίωση της Κύπρου ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Η σημασία της μονάδας ταχείας ανταπόκρισης

Πρόκειται για ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος C130 και μικρό αριθμό στρατιωτικών ελικοπτέρων μεταφοράς προσωπικού τα οποία θα φτάσουν στη Βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο, τις αμέσως επόμενες ώρες.

Το αίτημα κατατέθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο Άμυνας, πριν καν «σβήσουν» οι φωτιές από την επίθεση και την εξόντωση του υποστράτηγου Κασέ Σουλειμανί.
Οι Αμερικανοί αμέσως μετά την επιθετική του ενέργεια και γνωρίζοντας τις συνέπειες που θα προκαλούσε ζήτησαν τη βοήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία το εξέτασε και το αποδέχθηκε σήμερα.

Αν υπάρχουν ερωτηματικά, αυτά αφορούν στο γιατί να μην χρησιμοποιηθούν οι Βρετανικές Βάσεις – που χρησιμοποιούνται και από συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Προκύπτει έτσι το συμπέρασμα ότι δεν ήθελαν να μπλέξουν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις με θέματα δυνητικής ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να μην υπάρξει οποιοδήποτε απρόοπτο.
 

Δείτε σχετικό βίντεο:

SigmaLive

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube