REAL TIME |

Weather Icon
Διεθνή 3 Ιανουαρίου 2020

Νέο χαστούκι Μακρόν σε Ερντογάν: Καταδικαστέα η συμφωνία με τη Λιβύη – Σταμάτα τις εξωτερικές παρεμβάσεις

Νέο χαστούκι Μακρόν σε Ερντογάν: Καταδικαστέα η συμφωνία με τη Λιβύη – Σταμάτα τις εξωτερικές παρεμβάσεις

Γάλλος πρόεδρος «καταδίκασε με σαφή τρόπο τις πρόσφατα υπογεγραμμένες συμφωνίες»

Σαφή θέση κατά της αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη πήρε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο κ. Μακρόν έκανε λόγο για «κίνδυνο κλιμάκωσης» στη Λιβύη «που συνδέεται με την ενίσχυση των ξένων στρατιωτικών παρεμβάσεων», μία ημέρα μετά την εξουσιοδότηση του τουρκικού κοινοβουλίου για αποστολή στρατού προς συνδρομή στην ετοιμόρροπη κυβέρνηση της Τρίπολης.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος «καταδίκασε με σαφή τρόπο τις πρόσφατα υπογεγραμμένες συμφωνίες» της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA) «για θέματα ναυτικά και ασφάλειας» – μια αναφορά στις συμφωνίες που υπέγραψε η Τρίπολη στα τέλη Νοεμβρίου με την Τουρκία – καθώς και «όλες τις αποφάσεις που οδηγούν σε κλιμάκωση».

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας «επίσης επιβεβαίωσε τη σημασία του ενδο-λιβυκού διαλόγου και μιας πολιτικής διαδικασίας στην οποία θα εμπλέκονται περιφερειακοί παράγοντες, αλλά κυρίως όλοι οι πολιτικοί παράγοντες της Λιβύης», σύμφωνα με το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανέφερε πως «Βλαντιμίρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν μίλησαν για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης σε αυτή τη χώρα». «Εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες, ιδίως με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Γερμανίας», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε επίσης σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενάντια σε οποιαδήποτε «ξένη παρέμβαση» που ενδέχεται να «περιπλέξει» την κατάσταση στη Λιβύη.

Το αυστηρό μήνυμα του Τραμπ στον Ερντογάν ήρθε λίγη ώρα μετά την ψήφιση από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση της έγκρισης αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην κυβέρνηση της Τρίπολης.

Η πρόταση πέρασε με ψήφους 325 υπέρ έναντι 184 κατά από την Εθνοσυνέλευση, όπου το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι εθνικιστές σύμμαχοί του διαθέτουν πλειοψηφία. Όλα τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Με το νομοσχέδιο αυτό επί της ουσίας εγκρίθηκε για ένα χρόνο η εντολή για την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη. Επαφίεται πλέον στον πρόεδρο Ερντογάν να αποφασίσει το αν και πότε θα αναπτυχθούν στρατιωτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα ή αν η βοήθεια της Άγκυρας θα λάβει άλλη μορφή, για παράδειγμα με την αποστολή «συμβούλων».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έφερε άρον – άρον στην Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατευμάτων, υπό το βάρος των καταιγιστικών εξελίξεων που έφερε η προέλαση των στρατευμάτων του στρατάρχη Χαφτάρ προς την Τρίπολη.

Παρά την ξεκάθαρη αντίθεση της Μόσχας, ο πρόεδρος Ερντογάν και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, τις πρώτες ώρες του νέου έτους, εμφανίστηκαν και πάλι διατεθειμένοι να προχωρήσουν άμεσα στην «επιχείρηση Λιβύη», και πλέον έλαβαν και το πράσινο φως από το κοινοβούλιο της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει:

Δημιουργία επίλεκτης λιβυκής στρατιωτικής δύναμης για άμεση αντιμετώπιση απειλών
Παροχή όπλων, αεροσκαφών, οχημάτων και θαλάσσιων σκαφών
Κοινές ασκήσεις
Ανταλλαγή αντιτρομοκρατικών πληροφοριών και επιχειρησιακή συνεργασία
Σκληρή δήλωση Αιγύπτου

Αλλά και η Αίγυπτος καταδίκασε την εν λόγω ενέργεια της Άγκυρας. «Η Τουρκία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή οπλισμένη με συνθήματα οθωμανικής εποχής και την υποστήριξη των ριζοσπαστικών ομάδων στην περιοχή, και προπάντων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας», ανέφερε η δήλωση της αιγυπτιακής Βουλής των Αντιπροσώπων, προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος «δε θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη απέναντι στις ανεύθυνες αυτές ενέργειες που απειλούν την εθνική της ασφάλεια».

Μάλιστα, το Αιγυπτιακό Κοινοβούλιο προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε στρατιωτικής παρέμβασης της Τουρκίας στη Λιβύη, λέγοντας ότι ένα τέτοιο γεγονός «θα απειλούσε την εθνική ασφάλεια και σταθερότητα της Αιγύπτου στην περιοχή της Μεσογείου και θα μπορούσε να μετατρέψει τη Λιβύη σε θάλασσα αίματος».

Παράλληλα, η Αιγυπτιακή Βουλή τόνισε ότι η χώρα «θα υπερασπίζεται την εθνική της ασφάλεια ενάντια σε ό,τι θα μπορούσε να επηρεάσει τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των αδελφών χωρών της».

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube