REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράκ , Ιράν , Μέση Ανατολή 3 Ιανουαρίου 2020

Μ. Ανατολή: Παγκόσμιος τρόμος μετά τη δολοφονία του Κασίμ Σουλεϊμανί

Μ. Ανατολή: Παγκόσμιος τρόμος μετά τη δολοφονία του Κασίμ Σουλεϊμανί

Εντείνεται η ανησυχία για τις εξελίξεις που αναμένεται να πυροδοτήσει ο θάνατος σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη, του Iρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, ισχυρού απεσταλμένου του Ιράν, για τις ιρακινές υποθέσεις.

Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν πιο δυνατά από ποτέ πλέον στη Μέση Ανατολή και πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι η εντολή δολοφονίας που έδωσαν οι Αμερικανοί θα βάλει φωτιά σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή.

Αλλωστε, ο Σουλεϊμανί ήταν κάτι σαν… ροκ σταρ στρατηγός, με χιλιάδες ακόλουθους στα social media και ανάμεσα στα 100 πρόσωπα παγκοσμίως που είχαν ισχυρή επιρροή.

Είναι χαρακτηριστικές και οι αντιδράσεις των υπολοίπων χωρών οι οποίες βλέπουν να στήνεται σκηνικό πολέμο, ειδικά μετά τους όρκους που έδωσαν οι Ιρανοί ότι θα εκδικηθούν για τη δολοφονία. Συγκεκριμένα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί και ο υπουργός Άμυνας Αμίρ Χαταμί ορκίστηκαν «εκδίκηση».

Η πρεσβεία της Γαλλίας στην Τεχεράνη κάλεσε την Παρασκευή τους πολίτες της, που βρίσκονται στο Ιράν να αποφεύγουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις.

«Μετά τον θάνατο του στρατηγού Σουλεϊμανί κηρύχθηκε τριήμερο πένθος. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνουμε στους γάλλους πολίτες να αποφεύγουν συγκεντρώσεις και να συμπεριφέρονται προσεκτικά και διακριτικά καθώς και να αποφεύγουν να τραβούν φωτογραφίες σε δημόσιους χώρους», αναφέρει η πρεσβεία σε ανακοίνωσή της στο Twitter.

Ο επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Κουντς και αρχιτέκτονας της αυξανόμενης στρατιωτικής επιρροής της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, σκοτώθηκε σήμερα από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, σύμφωνα με το Πεντάγωνο και με το Ιράν.

H αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, η οποία δέχθηκε την Τρίτη επίθεση από φιλοϊρανούς, κάλεσε τους αμερικανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν «αμέσως» το Ιράκ.

Η πρεσβεία καλεί τους Αμερικανούς στο Ιράκ να φύγουν «αεροπορικώς, εφόσον αυτό είναι δυνατό», καθώς η επιδρομή πραγματοποιήθηκε μέσα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, «διαφορετικά προς άλλες χώρες δια χερσαίας οδού».

Καθόλου τυχαία δεν είναι άλλωστε και η άμεση κινητοποίηση του Ισραήλ και η αναχώρηση εσπευσμένα του Μπ. Νετανιάχου από την Αθήνα. Ο υπουργός Άμυνας Ναφτάλι Μπένετ και ο επικεφαλής του ισραηλινού ΓΕΕΘΑ Αβίβ Κοχάνι μαζί με ανώτατα στελέχη του στρατού θα συναντηθούν εκτάκτως στο Τελ Αβίβ για να θέσουν σε συναγερμό τη χώρα.

«Αυξάνεται η ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν»

Την ίδια ώρα η γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αμελί ντε Μονσαλέν, δηλώνει πως αυξάνεται η ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ- Ιράν και ότι προτεραιότητα της Γαλλίας είναι να σταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή.

«Αυτό που συμβαίνει είναι αυτό που φοβόμασταν: η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν αυξάνεται», δήλωσε η Μονσαλέν στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

«Προτεραιότητα είναι η σταθεροποίηση της περιοχής».

Η υφυπουργός είπε ότι ανώτεροι γάλλοι αξιωματούχοι θα πραγματοποιήσουν επαφές υψηλού επιπέδου με ανώτερους παράγοντες στην περιοχή.

Ρωσία: Ο φόνος Σουλεϊμανί θα αυξήσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι ο φόνος του Κασέμ Σουλεϊμανί, θα αυξήσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Θεωρούμε τον φόνο του Σουλεϊμανί από αμερικανικό πυραυλικό πλήγμα στα προάστια της Βαγδάτης ένα παράτολμο βήμα που θα οδηγήσει στην αύξηση των εντάσεων σε όλη την περιοχή.

Ο Σουλεϊμανί υπηρετούσε πιστά τον σκοπό της προστασίας των ιρανικών εθνικών συμφερόντων», δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών στο Sputnik.

«Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια προς τον ιρανικό λαό», τόνισε ο αξιωματούχος.

Κίνα : Καλεί τις ΗΠΑ να δείξουν αυτοσυγκράτηση

Η Κίνα είναι σταθερά αντίθετη στη χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας όταν κλήθηκε να σχολιάσει τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Το Πεκίνο καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές–και κυρίως τις ΗΠΑ–να παραμείνουν ψύχραιμες και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, δήλωσε ο Γκενγκ Σουάνγκ, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεκίνο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή πρέπει να διατηρηθούν.

Καταδίκη της αμερικανικής επίθεσης από τη Δαμασκό

Η Συρία καταδικάζει απερίφραστα την «δόλια, εγκληματική αμερικανική επιθετικότητα» που οδήγησε στον φόνο του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.

Η πηγή είπε ότι η επίθεση συνιστά μια «σοβαρή κλιμάκωση» και επιβεβαιώνει την ευθύνη που έχουν οι ΗΠΑ για την αστάθεια στο Ιράκ, σύμφωνα με το SANA.

Να φύγουν οι αμερικανοί από το Ιρακ καλεί η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, η οποία δέχθηκε την Τρίτη επίθεση από φιλοϊρανούς, κάλεσε σήμερα τους αμερικανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν «αμέσως» το Ιράκ.

Η πρεσβεία καλεί τους Αμερικανούς στο Ιράκ να φύγουν «αεροπορικώς, εφόσον αυτό είναι δυνατό», καθώς η επιδρομή πραγματοποιήθηκε μέσα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, «διαφορετικά προς άλλες χώρες δια χερσαίας οδού».

Είχε προηγηθεί το μήνυμα του ιρακινού σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ, ο οποίος έδωσε σήμερα εντολή στους μαχητές του Στρατού του Μαχντί να «είναι έτοιμοι», επανενεργοποιώντας έτσι μια πολιτοφυλακή που επισήμως έχει διαλυθεί εδώ και περίπου μια δεκαετία και η οποία είχε σπείρει τον τρόμο στις τάξεις των αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

«Δίνω εντολή σε όλους τους μουτζαχεντίν, ιδιαίτερα στον Στρατό του Μαχντί, την Ταξιαρχία της Ημέρας της Επαγγελίας, και όλες τις πατριωτικές και πειθαρχημένες οργανώσεις να είναι έτοιμες για να προστατεύσουν το Ιράκ», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σαντρ.

Αλλά και ο Καΐς αλ-Χαζάλι, ένας διοικητής του φιλοϊρανικού συνασπισμού στο Ιράκ, κάλεσε «όλους τους μαχητές» να είναι «έτοιμοι».

«Ας είναι έτοιμοι όλοι οι μαχητές της αντίστασης επειδή αυτό που μας περιμένει είναι μια μεγάλη νίκη», γράφει ο Χαζάλι σε χειρόγραφη επιστολή του την οποία είδε το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Χαζάλι είναι ο επικεφαλής της Ασάιμπ Αχλ αλ-Χακ, μίας από τις σημαντικότερες παρατάξεις των Χασντ αλ-Σάαμπι (Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης), που συνασπίζει τους φιλοϊρανούς παραστρατιωτικούς στο Ιράκ.

Σε όλο αυτό το πολεμικό σκηνικό έρχεται να προστεθεί και η εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου εξαιτίας αυτής της αναταραχής στη Μέση Ανατολή.

Πώς έγινε η επίθεση

«Κατά διαταγή του προέδρου» Ντόναλντ Τραμπ, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν τα «αμυντικά» πλήγματα «για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό», σκοτώνοντας τον Κασέμ Σουλεϊμανί, ανέφερε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του. Σκοπός της επιχείρησης ήταν «η αποτροπή μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων», πρόσθεσε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Οι ρουκέτες έπληξαν δύο αυτοκίνητα κοντά σε αίθουσα διαχείρισης αερομεταφερόμενου φορτίου στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν διευκρίνισαν ότι η αυτοκινητοπομπή στην οποία επέβαιναν ο Σουλεϊμανί και ο Μουχάντις επλήγη από τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV). Οι Φρουροί της Επανάστασης έκαναν λόγο περί επίθεσης από αμερικανικά ελικόπτερα. Φωτογραφίες και πλάνα από τον τόπο όπου έγινε η επιδρομή δείχνουν συντρίμμια σκορπισμένα παντού.

Πηγή: philenews/in.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube