REAL TIME |

Weather Icon
Εθνική Άμυνα 8 Ιανουαρίου 2020

Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με Τραμπ: Δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων – Ξεκινούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για μία μοίρα F-35

Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με Τραμπ: Δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων – Ξεκινούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για μία μοίρα F-35

Την ικανοποίησή του για την πορεία της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ενημέρωση που έκανε ο πρωθυπουργός, υποστήριξε πως «είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος»

«Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», συνέχισε.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι ξεκινάει άμεσα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας. «Στόχος είναι με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35. Αυτό αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά», είπε.

Ο διάλογος στον Λευκό Οίκος
Νωρίτερα, κατά τον καθιερωμένο διάλογο πριν την κατ’ ιδίαν συνάντηση, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στη γεωστρατηγική σημασία και στην ιστορία της Ελλάδας. Καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη, ο Τραμπ είπε: «Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, επίσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είσαστε εδώ. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε».

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Τραμπ τις χαρακτήρισε εκπληκτικές και σημείωσε πως είναι στενότερες παρά ποτέ. Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. «Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία» υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

«Είμαι φίλος με τον Ερντογάν, συζητάμε μαζί του. Έχουμε μια σημαντική θέση και θα δούμε αν μπορέσουμε να υιοθετήσουμε ένα σχέδιο εξομάλυνσης [της κατάστασης]», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά: «Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια, σε μια προβληματική περιοχή. Ζητάμε τη δική σας υποστήριξη και στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να απόσχουμε από ενέργειες που πυροδοτούν την αστάθεια».

Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο, τόνισε μιλώντας με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις δυνατότητες βελτίωσης των σχέσεων σε ό,τι αφορά «το γεωπολιτικό μας κομμάτι, το πεδίο της άμυνας στο οποίο έχουμε προοδεύσει πάρα πολύ, ιδιαιτέρως ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε ένα πολύπλοκο κόσμο».

Εστιάζοντας στην οικονομική πτυχή των διμερών σχέσεων, σημείωσε πως «η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες έχει ανακάμψει, έχουμε μειώσει τους φόρους». «Επιπλέον ακολουθούμε μια συνταγή η οποία έχει δουλέψει και στις ΗΠΑ, και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά» προσέθεσε.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «προσβλέπουμε στη θετική σας υποστήριξη, θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία με ένα ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά». Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε επίσης πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35 καθώς επίσης και σε άλλα προγράμματα.

Επισήμανε πως πάντοτε οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και προβλέψιμο εταίρο.

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο ο Ντόναλαντ Τραμπ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση αυτή και τα έδωσε συγχαρητήρια για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. «Από απόψεως ποσοστού, μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ανακάμψεις στον κόσμο. Είναι τεράστια ανάκαμψη και τα έχετε καταφέρει πάρα πολύ καλά».

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube