Weather Icon
Απόψεις 8 Ιανουαρίου 2020

Θα μας τρελάνει με τις βαρουφακιές του – Να μοιραστούμε τους υδρογονάνθρακες της ΑΟΖ με τους Τούρκους, μας λέει ο Βαρουφάκης!

Θα μας τρελάνει με τις βαρουφακιές του – Να μοιραστούμε τους υδρογονάνθρακες της ΑΟΖ με τους Τούρκους, μας λέει ο Βαρουφάκης!

Του Θεόδωρου Καρυώτη

Ο Γιάνης Βαρουφάκης το 2015 χρέωσε 80 δις. Ευρώ στην Ελλάδα με τις ριζοσπαστικές ανοησίες του και τα παιγνίδια που έπαιζε με την τρόικα και τώρα θέλει να μας χρεώσει πολλαπλάσια Ευρώ μοιράζοντας τον θαλάσσιο πλούτο μας με την Τουρκία!

Αυτός είναι ο χάρτης των θαλασσών μας που θέλει ο Βαρουφάκης να μοιραστούμε με τους Τούρκους
Αυτό το επικίνδυνο παιγνίδι το είχε ξεκινήσει ο πατέρας του Γιώργος Ιω. Βαρουφάκης, όταν έγραψε ένα άρθρο στην «Ελευθεροτυπία» στις 29 Φεβρουαρίου 2013 με τίτλο «Το Αιγαίο, το πετρέλαιο και η κοινή εκμετάλλευση»

Στο άρθρο αυτό αναφέρει ότι:

Α. Στην ηγεσία της γείτονος υπάρχει ένας προοδευτικός ηγέτης, ο Ταγίπ Ερντογάν.

Β. Το Αιγαίο κρύβει στα σπλάχνα του πλούσια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, που η εκμετάλλευσή τους θα έλυνε μελλοντικά τα οικονομικά μας προβλήματα και θα συνέβαλλε σημαντικά στην άνοδο του βιοτικού μας επιπέδου.

Και συνεχίζει: «Το ερώτημα είναι: Γιατί δεν προχωρούμε σε κάποια πρωτοβουλία εκμετάλλευσης του θαλάσσιου αυτού πλούτου; Απλούστατα γιατί α) οι ξένες δυνάμεις, που ουσιαστικά μας κυβερνούν όπως πάντα, δεν το εγκρίνουν, και β) γιατί θα νιώσουμε δυνατοί, κάτι που δεν το θέλουν.

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι για το τι θα μπορούσαμε να πράξουμε αν είχαμε ανεξάρτητη πολιτική και λειτουργούσαμε για το συμφέρον μας και μόνον. Απλούστατα θα συνεργαζόμασταν ακόμη και με το διάβολο, προκειμένου να διασφαλίσουμε ένα μεγάλο μερίδιο από την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου μας.

Είναι βέβαιο ότι αν προτείναμε στη γείτονα χώρα να συμπράξουμε στην εκμετάλλευση αυτού του πλούτου, και μάλιστα υπό τη σημερινή ηγεσία του προοδευτικού Ταγίπ Ερντογάν, θα λύναμε τα εξής σημαντικά ζητήματα:

1) μια παντοτινή ειρήνη στο Αιγαίο (το πιο βασικό από όλα),

2) τη συνεργασία με ένα κράτος που διαθέτει μια πολύ καλή διοικητική οργάνωση,

3) μια άνευ προηγουμένου μείωση των εξοπλισμών και

4) μια πολιτική και οικονομική ευημερία για το λαό μας.»

Ο πατήρ Βαρουφάκης μας εξηγεί ξεδιάντροπα ότι ο Ερντογάν είναι ένας προοδευτικός ηγέτης και προτείνει συνεκμετάλλευση των «τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτουμε στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος», μια και έχει δει τις γεωφυσικές αναλύσεις που πιστοποιούν αυτό τον τεράστιο πλούτο.

Οι μελέτες της CIA (στις οποίες έχουμε αναφερθεί επί πολλά χρόνια) κάνουν και μια πολύ σημαντική και κρίσιμη διαπίστωση, ότι δεν υπάρχουν σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων στο Αιγαίο Πέλαγος. Από ό,τι είμαι σε θέση να γνωρίζω, αυτή η αμερικανική θέση δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα. Αυτή την θέση επιβεβαιώνει και ο παραπάνω χάρτης, προϊόν έρευνας του Αντώνη Φώσκολου και του Ηλία Κονοφάγου.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε εδώ ότι οι Τούρκοι ξεκίνησαν να ομιλούν για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου Αρχιπελάγους το 1973, μετά τις ηλίθιες δηλώσεις των συνταγματαρχών ότι το Αιγαίο διαθέτει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου. Μέχρι τότε δεν υπήρχε καμία παραβίαση του εναέριου και θαλάσσιου χώρου μας από την Τουρκία.

Ο Γιάννης βέβαια, προχωρεί ένα βήμα παραπέρα, μια και είναι ένας διάσημος οικονομολόγος που γνωρίζει καλά και τον τεράστιο πλούτο μας σε υδρογονάνθρακες. Σε δικό του άρθρο με το παράξενο τίτλο «Τα θύματα της Γάζας καταδεικνύουν μια άλλη εξωτερική και ενεργειακή πολιτική», που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 19 Μαΐου 2018 γράφει πιο τρελά πράγματα από τον πατέρα του.

Συγκεκριμένα στη μέση του άρθρου του, με ύφος ειδικού στο Δίκαιο της Θάλασσας, αναφέρει με στόμφο:

«Όταν τη δεκαετία του 1970 ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, μεταξύ Σκοτίας και Νορβηγίας, οι δύο χώρες δεν κατέφυγαν στη Χάγη, ούτε και επιδόθηκαν σε τραμπουκισμούς για το πώς θα μοιράσουν τον νέο πλούτο μεταξύ τους. Με συνοπτικές διαδικασίες συμφώνησαν να τα μοιράσουν 50-50. Θα πουν κάποιοι (σωστά) ότι ήταν πολιτισμένες χώρες και γι’ αυτό έλυσαν το ζήτημα με πολιτισμένο τρόπο.»

Ο Βαρουφάκης δεν κατάλαβε ότι τα δύο κράτη μοιράστηκαν τον ορυκτό τους πλούτο εκεί που συνορεύουν και όχι σε όλες τις θάλασσές τους. Αυτό ακριβώς έχουν κάνει η Κύπρος και το Ισραήλ στο οικόπεδο «Αφροδίτη», που βρίσκεται επάνω στην οριοθετημένη ΑΟΖ των δύο κρατών.

Η τελική συμφωνία ήταν ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Νορβηγία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 10 Μαρτίου 1965 με ένα συμπληρωματικό πρωτόκολλο στο Όσλο στις 22 Δεκεμβρίου 1978, που προβλέπει το όριο μεταξύ των αντίστοιχων ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδας της Νορβηγίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όσον αφορά στα κοιτάσματα που βρίσκονται στην οριοθετημένη γραμμή προβλεπόταν ότι (παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα στα αγγλικά για να το καταλάβει καλύτερα):

«If any single geological petroleum structure or petroleum field, or any single geological structure or field of any other mineral deposit, including sand or gravel, extends across the dividing line and the part of such structure or field which is situated on one side of the dividing line is exploitable, wholly or in part, from the other side of the dividing line, the Contracting Parties shall, in consultation with the licensees, if any, seek to reach agreement as to the manner in which the structure or field shall be most effectively exploited and the manner in which the proceeds deriving therefrom shall be apportioned.»

Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι απέναντι στον Βαρουφάκη πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι Αμερικανοί ήταν οι πρώτοι διδάξαντες. Δεν ζητούσαν συνεκμετάλλευση σε περιοχές που οι ΑΟΖ Ελλάδας και Τουρκίας συνορεύουν, που θα ήταν μια λογική πρόταση, αλλά ζητούσαν και ζητούν συνεκμετάλλευση σε όλο το Αιγαίο Αρχιπέλαγος, κάτι που αποτελεί, για να μη χρησιμοποιήσω κάποια άλλη λέξη, παγκόσμια πρωτοτυπία.

Στη συνέχεια, ο Γιάνης γράφει ότι στο εκλογικό πρόγραμμα του κόμματός του θα προάγει την ειρήνη και εκμετάλλευση των πόρων για «την δημιουργία ενός ευρύτερου συνεταιρισμού Ελλάδας, Κύπρου, Τουρκίας, Λιβάνου, Ισραήλ, Αιγύπτου και Παλαιστινιακής Αρχής. (Με ποιο άραγε δικαίωμα μένει απέξω ο λαός της Γάζας από τη μοιρασιά;)»

Δηλαδή μοιράζει απλόχερα τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου! Και καταλήγει αναφέροντας ότι αυτή η πρωτοβουλία:

Θα αναβάθμιζε την εικόνα μας εντός της Ε.Ε. και παγκοσμίως, εμφανίζοντάς μας ως μία σώφρονα, εποικοδομητική, φιλειρηνική περιφερειακή δύναμη.
Θα δημιουργούσε προβλήματα στον Ερντογάν και στον όποιον Ερντογάν, που επενδύει πολιτικά στην ένταση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, βοηθώντας την πλειονότητα των πολιτών της Τουρκίας (τα κυρίως θύματα τύπου απολυταρχισμού του Ερντογάν) να αποκτήσουν αντισώματα εναντίον του ανθελληνισμού που καλλιεργεί το εκεί καθεστώς ως αντιπερισπασμό στις καταπιεστικές και εκμεταλλευτικές πολιτικές του». (Εδώ διαφωνεί απόλυτα με τον πατέρα του που χαρακτήριζε τον Ερντογάν «προοδευτικό» ηγέτη.
Η «βαρουφακειάδα» λοιπόν συνεχίζεται, αυτή την φορά μοιράζοντας όχι μόνο τους υδρογονάνθρακες του Αιγαίου αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου! Έλεος.

Ευτυχώς, που όταν ήταν Υπουργός Οικονομικών ο Γιάνης δεν έθεσε σε εφαρμογή το μεγαλόπνοο σχέδιο του να μοιραστεί η ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας με την Τουρκία. Αναμφίβολα όμως συμπλέει απόλυτα με τον Ερντογάν που σε πρόσφατη διάλεξή του στο Chatham House του Λονδίνου απείλησε ευθέως την Κυπριακή Δημοκρατία ότι εάν δεν συνεκμεταλλευτεί τους ενεργειακούς της πόρους με την Τουρκία, η Άγκυρα θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα.

ΠΗΓΗ: apopseis.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube