REAL TIME |

Weather Icon
Διεθνή , ΗΠΑ 2 Ιανουαρίου 2020

Η CIA αχρηστεύει αντιαεροπορικούς πυραύλους αμερικανικής κατασκευής, όταν πέσουν σε… λάθος χέρια

Η CIA αχρηστεύει αντιαεροπορικούς πυραύλους αμερικανικής κατασκευής, όταν πέσουν σε… λάθος χέρια

ΛΕΙΨΙΑ. Τεχνολογία ικανή να περιορίζει τις ικανότητες αντιαεροπορικών πυραύλων αφότου αυτοί εξαχθούν από τις ΗΠΑ, επινόησε η CIA επιτρέποντας στην Ουάσιγκτον να «διασπείρει» τα οπλικά αυτά συστήματα με μεγαλύτερη ασφάλεια. Η νέα τεχνολογία αφορά τους φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους MANPADS, ενώ, σύμφωνα με τον Ολλανδό ειδικό Γιος Βέτσελς, η χρήση του καινοτόμου συστήματος είχε ήδη διαρρεύσει χάρη στην ιστοσελίδα WikiLeaks, που δημοσιοποίησε το 2017 έκθεση της CIA. Η επίμαχη έκθεση, όμως, είχε αρχειοθετηθεί σε λάθος φάκελο και δεν απασχόλησε την κοινή γνώμη, μέχρι σήμερα. Η CIA, σύμφωνα με τον Βέτσελς, επινόησε σύστημα το οποίο περιορίζει τη χρήση των φορητών πυραύλων «στο κατάλληλο γεωγραφικό σημείο και στην κατάλληλη ώρα», αποκλείοντας τη χρήση του οπλικού συστήματος εκτός συγκεκριμένης γεωγραφικής ζώνης.

Οπλα που αχρηστεύονται μετά την απομάκρυνσή τους από το πεδίο της μάχης προκαλούν το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον. Παλαιότερες προσπάθειες των ΗΠΑ να εξοπλίσουν συμμάχους τους με αντιαεροπορικούς πυραύλους είχαν στεφθεί με αποτυχία, με τα οπλικά συστήματα να «χάνονται», να πωλούνται ή να καταλήγουν στα χέρια εξτρεμιστών. Οι πύραυλοι Στίνγκερ, για παράδειγμα, θεωρούνται καθοριστικοί στη νίκη των Αφγανών μουτζαχεντίν κατά των σοβιετικών στρατευμάτων τη δεκαετία του 1980. Λίγα χρόνια αργότερα, όμως, Αμερικανοί αξιωματούχοι δαπάνησαν δισεκατομμύρια δολάρια για να συλλέξουν τους εναπομείναντες Στίνγκερ από το Αφγανιστάν και από άλλες πολεμικές ζώνες.

Αγνωστο παραμένει εάν η καινοτομία της CIA αξιοποιήθηκε σε υπάρχοντες πυραύλους ή εάν το σχέδιο παρέμεινε στα χαρτιά. Ο Βέτσελς εκτιμά πως η προσφορά τέτοιων αντιαεροπορικών πυραύλων στους Σύρους αντάρτες το 2014 και 2015 ενδέχεται να συμφωνήθηκε μόνο μετά την τοποθέτηση τέτοιων συστημάτων στους εκτοξευτές. Η επιβολή γεωγραφικών περιορισμών στα MANPADS θεωρήθηκε από τους αξιωματούχους του Πενταγώνου η ασφαλέστερη μέθοδος διατήρησής τους εντός της Συρίας.
Ειδικοί που εξέτασαν τη θεωρία του Βέτσελς εκτιμούν ότι η τοποθέτηση συστήματος γεωγραφικού αποκλεισμού είναι απόλυτα εφικτή. Το σύστημα αυτό δεν αποτελεί, όμως, πανάκεια, καθώς οι απαγορεύσεις και οι γεωγραφικοί περιορισμοί μπορούν να παρακαμφθούν από γνώστες προγραμματισμού υπολογιστών.

Πηγή: REUTERS, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube