Weather Icon

Η Τεχεράνη ενώπιον στρατηγικού διλήμματος άξιου μιας τραγωδίας του Σαίξπηρ:

Η Τεχεράνη ενώπιον στρατηγικού διλήμματος άξιου μιας τραγωδίας του Σαίξπηρ:

να αντιδράσει και να παίξει πλήρως το παιχνίδι του Ισραήλ, ή να μην αντιδράσει και να φαίνεται ως αδύναμη και ως εκ τούτου καταδικασμένη

Strategika 51

Άμλετ. Νά ‘ναι κανείς ή να μην είναι, αυτό ‘ναι το ζήτημα:

Το αν δηλαδή είναι για το πνεύμα ευγενέστερο να υποφέρει
τα χτυπήματα και τα βέλη μιας μοίρας εξωφρενικής,
ή, τα όπλα παίρνοντας ενάντια σ’ ένα πέλαγο από βάσανα,
να τα λήξεις αντιπαλεύοντάς τα. Να πεθάνεις, να κοιμηθείς’
και πια τίποτα’ και με το να κοιμηθείς να πεις πως πάει, τελειώνει πια
ο πόνος της καρδιάς και τα χίλια τόσα χτυπήματα της φύσης που
υπόκειται η σάρκα. Αυτή ‘ναι μια ολοκλήρωση
που με θέρμη θα επιθυμούσαμε. Να πεθάνεις, να κοιμηθείς’
να κοιμηθείς, πιθανά να ονειρευτείς: ε, να ο κόμπος!

Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Άμλετ, 3.1.

Λίγες ώρες μετά την αεροπορική επίθεση που σκότωσε δέκα άτομα, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της δύναμης Qods του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης και ενός υποδιοικητή της ιρακινής λαϊκής κινητοποίησης, οι Ιρανοί υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων αντιμετωπίζουν σήμερα ένα δίλημμα:

Μια απάντηση αντιποίνων θα έπαιζε το παιγνίδι του Ισραήλ, κύριου χορηγού της επιδρομής και κύριου υποκινητή μιας πιθανής μεγάλης παγκόσμιας αντιπαράθεσης.

Μια μη-απόκριση θα ήταν σαφής ένδειξη αδυναμίας ικανής ακόμα να ενθαρρύνει όλους τους εχθρούς της Τεχεράνης να ακολουθήσουν έναν υβριδικό πόλεμο σε συνδυασμό με πιθανές προσπάθειες αλλαγής του καθεστώτος.

Στις δύο αναφερθείσες υποθέσεις, οι Ιρανοί στρατηγικοί φαίνονται παγιδευμένοι σε μια κίνηση που θυμίζει ορισμένα στοιχεία του παιχνιδιού του σκακιού.

Η στόχευση στο Ιράκ του υποστράτηγου Qassem Sulaimani πολύ σύντομα μετά την επιστροφή του από το Λίβανο με ένα πολιτικό αεροσκάφος μοιάζει επομένως σ’ ένα κτύπημα-αριστούργημα από την άποψη της βραχυπρόθεσμης στρατηγικής, αλλά σ’ ένα μακροπρόθεσμο φιάσκο.

Προς το παρόν οι Ισραηλινοί φαίνεται ότι έχουν πάρει όλα τα πιθανά οφέλη, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις στρατηγικές ικανότητες της Ιρανικής Ισλαμικής Δημοκρατίας να χειριστεί σφιχτά και εξαιρετικά σφιχτά, επειδή ένας άμεσος πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν θα ήταν το δώρο που τόσο ονειρεύεται το Τελ Αβίβ .

Ο τρόπος λειτουργίας (modus operandi) της επιχείρησης  δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας. Ο υποστράτηγος Sulaimani σκοτώθηκε σύμφωνα με μια καλά δοκιμασμένη ισραηλινή μέθοδο, καλά λιπασμένη και πολύ γνωστή. Ο Ιρανός ανώτερος αξιωματικός ήταν φιλοξενούμενος του Ιράκ και η κυβέρνηση της Βαγδάτης, που αμφισβητείται έντονα στο εσωτερικό, θα δυσκολευτεί πολύ να επιβιώσει τις άμεσα επόμενες εβδομάδες  αν ένας πόλεμος μεγάλης έντασης δεν πυρπολήσει όλη τη Μέση Ανατολή σε αυτή τη σύντομη προθεσμία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε να ξεφύγει από τη καθαίρεση του, υποχωρώντας σε μία από τις πιο ζωντανές επιθυμίες της AIPAC, του πολύ ισχυρού λόμπι υπέρ του Ισραήλ που κρατά τόσο το Δημοκρατικό Κόμμα όσο και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, καθώς και το διθάλαμο νομοθετικό σύστημα υπό την άμεση επιρροή του, αλλά το τρελό στοίχημα του Τραμπ του είναι ήδη μοιραίο: οι Ισραηλινοί όχι μόνο τον έθαψαν ζωντανό, αλλά χωρίς να χρειάστηκε να καταφύγουν σε δεύτερη σκοποβολή στο Ντάλας.

Η ανταπάντηση του Ιράν θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα για πολλούς λόγους. Μετά από όλα, αυτή είναι η χώρα από την οποία μεταδόθηκε το σκάκι στον κόσμο όλο. Το ενδιαφέρον αυτής της απάντησης θα είναι καθοριστικό για να μετρηθεί  το βάθος της στρατηγικής σκέψης του Ιράν.

Εκτός αν οι Ιρανοί επιφυλάσσουν μια τόσο στρατηγική όσο και τακτική έκπληξη, επειδή όλα θα διαδραματίζονται στο Ιράκ, όντως, ασθενής κρίκος του λεγόμενου Άξονα της Αντίστασης, αν υπάρχει πραγματικά. Αυτή η αγωνία είναι εξαιρετικά συναρπαστική για κάθε ενθουσιασμένο για το θέμα, επειδή τα παιχνίδια που ήταν μηδενικού αθροίσματος αρχίζουν να μετατρέπονται. Το διακύβευμα  είναι τεράστιο, διότι οποιοσδήποτε λανθασμένος υπολογισμός από τη μία πλευρά όπως και από την άλλη, θα οδήγησε σίγουρα σε έναν ζεστό παγκόσμιο πόλεμο χωρίς καμία πιθανότητα να γυρίσει πίσω.

Προς το παρόν, οι τιμές του αργού πετρελαίου εκτοξεύονται και κινδυνεύουν να απογειώνονται σε περίπτωση σύγκρουσης στον Κόλπο. Οι κερδοσκόποι τρίβουν τα χέρια τους χωρίς να συνειδητοποιούν την εξαιρετική βαρύτητα της στιγμής. Δεν γνωρίζουμε σε ποιο πόλεμο επιβιβαστήκαμε, αλλά γνωρίζουμε ότι θα μας φάει όλους αυτή τη φορά και ότι δεν θα υπάρξει ούτε νικητής ούτε νικημένος.

Και πάλι, η απάντηση του Ιράν σε μία από τις μεγαλύτερες υπαρξιακές απειλές κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας από του 1979, θα καθορίσει την πραγματική φύση του Μεγάλου Παιχνιδιού που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μετάφραση Κ.Α.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube