REAL TIME |

Weather Icon

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Απάντηση για Τουρκία, Συρία, Μεσόγειο

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Απάντηση για Τουρκία, Συρία, Μεσόγειο

Τις αποφάσεις του σε ό,τι αφορά την Τουρκία επαναλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε γραπτή απάντηση σε ερώτηση που υπέβαλε η Τσέχα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Markéta Gregorová. 

Στην απάντηση που στάληκε χθες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να σταματήσουν τη χορήγηση αδειών εξαγωγής όπλων στην Τουρκία και τη δέσμευση των κρατών μελών για ισχυρές εθνικές θέσεις σχετικά με την πολιτική εξαγωγών όπλων τους προς την Τουρκία.

Αυτές οι θέσεις, θα επανεξεταστούν από την αρμόδια ομάδα εργασίας του Συμβουλίου, αναφέρει.

Στην ερώτηση της, η ευρωβουλευτής των Πρασίνων ζητούσε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: 1. Να υποστηρίξει τον άμεσο τερματισμό των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία. 2. Να ξεκινήσει και να εγκρίνει την απαγόρευση των όπλων και τμημάτων όπλων στην Τουρκία, όπως έπραξαν η Γερμανία, η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες. 3. Να εισαγάγει αυστηρές οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, οι οποίες αποτελούν το ισχυρότερο διαπραγματευτικό μέσο της ΕΕ στην περίπτωση αυτή.

Στην απάντηση του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι οι διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ, έχουν ουσιαστικά σταματήσει και δεν μπορούν να διατεθούν άλλα κεφάλαια.

Αναφέρεται στα συμπεράσματα της συνόδου του τον Οκτώβριο του 2019, που ενέκρινε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για τη βορειοανατολική Συρία της 14ης Οκτωβρίου 2019, καταδίκασε τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και παρότρυνε την Τουρκία να την τερματίσει.

Αναφέρει, επίσης, ότι ήδη τα κράτη μέλη αποφάσισαν να σταματήσουν τη χορήγηση αδειών εξαγωγής όπλων στην Τουρκία και υπενθυμίζει τη δέσμευση των κρατών μελών για ισχυρές εθνικές θέσεις σχετικά με την πολιτική εξαγωγών όπλων τους προς την Τουρκία και ότι αυτές θα συντονιστούν και θα επανεξεταστούν από την αρμόδια ομάδα εργασίας του Συμβουλίου.

Σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Συμβούλιο, υπενθυμίζει, επίσης, τα συμπεράσματα της 15ης Ιουλίου 2019.

Πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube