Weather Icon

Επιστολή-κατηγορητήριο κατά Λευκωσίας σκοπεύει να στείλει στις Βρυξέλλες το τουρκικό ΥΠΕΞ

Επιστολή-κατηγορητήριο κατά Λευκωσίας σκοπεύει να στείλει στις Βρυξέλλες το τουρκικό ΥΠΕΞ
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου (φωτ. αρχείου: EPA / Florian Wieser)

«Επιστολή-κατηγορητήριο» κατά της Λευκωσίας ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Φιλελεύθερος, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης της κυπριακής εφημερίδας, βασικός στόχος της τουρκικής διπλωματίας είναι να αποτρέψει τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων, που βρίσκεται εν εξελίξει στις Βρυξέλλες, κατά νομικών και φυσικών προσώπων τα οποία εμπλέκονται ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

  1. Αποτροπή κυρώσεων: Βασικός στόχος της Άγκυρας είναι η αναχαίτιση της επιβολής ενδεχόμενων στοχευμένων μέτρων και συνεπώς η αποτροπή ενεργοποίησης από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, των ήδη εγκεκριμένων νομικών πράξεων, κατά νομικών και φυσικών προσώπων που εμπλέκονται ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, σε όλο το εύρος των θαλάσσιων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εν λόγω διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και η Λευκωσία έχει ήδη υποβάλει συγκεκριμένα ονόματα που συζητούνται στο πλαίσιο της αρμόδιας ομάδας εργασίας Relex, κάτι που η Άγκυρα επιχειρεί με διάφορους τρόπους να αποτρέψει. 
  2. «Νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα»: Η επιστολή του τουρκικού ΥΠΕΞ αναμένεται να αναπαράγει τον τουρκικό ισχυρισμό, ότι η Τουρκία έχει δήθεν «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα» σε θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», ο εν λόγω ισχυρισμός δεν απουσίαζε από την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ο Τσαβούσογλου στον Βαρχελί, κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο περιθώριο του Παγκόσμιου Προσφυγικού Φόρουμ στη Γενεύη, στις 9 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι η θέση αυτή όχι μόνο δεν είναι καινούργια, αλλά επαναλαμβάνεται σχεδόν καρμπόν από το 2011, με κάθε ευκαιρία, σε επίσημα έγγραφα που υποβάλει η Τουρκία στην ΕΕ. Όπως είχε δημοσιεύσει επανειλημμένα ο «Φ», η Άγκυρα καταθέτει γραπτώς ενώπιον της ΕΕ. συντεταγμένες, διά των οποίων προβάλλει διεκδικήσεις στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και συγκεκριμένα στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32 ° 16’18 “E, απέναντι από τον Ακάμα-πλησίον της Πάφου, όπου ισχυρίζεται ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα». Οι τουρκικές διεκδικήσεις είναι γνωστές σε όλα τα κράτη-μέλη, από τις 19 Απριλίου 2011, καθώς είχαν προβληθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας. Ωστόσο, η Λευκωσία ουδέποτε είχε ζητήσει την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Άγκυρας για το εν λόγω ζήτημα, κάτι που έπραξε μόλις το περασμένο καλοκαίρι, ζητώντας τόσο τη λήψη πολιτικών μέτρων, όσο και την επιβολή στοχευμένων μέτρων, στα οποία παραμένει προσηλωμένος ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης. 
  3. «Δίκαιη οριοθέτηση»… πλην Κύπρου: Όπως πληροφορείται ο «Φ», η Άγκυρα αναμένεται να επαναλάβει προς την ΕΕ ότι προσανατολίζεται να προχωρήσει σε «δίκαιη οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με όλα τα σχετικά παράκτια κράτη που αναγνωρίζει και έχει διπλωματικές σχέσεις», θέση που διατύπωσε και στο Συμβούλιο Σύνδεσης στις 17 Μαρτίου 2019, θέτοντας ουσιαστικά «εκτός» την Κυπριακή Δημοκρατία. 
  4. Απόδοση ευθυνών στη Λευκωσία: Η επιστολή του τουρκικού ΥΠΕΞ αναμένεται να επιχειρήσει απόδοση ευθυνών προς τη Λευκωσία, υποστηρίζοντας όσα και ο κ. Τσαβούσογλου φέρεται να ανέφερε σε Ευρωπαίους συνομιλητές του, τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «οι Ελληνοκύπριοι επιμένουν να αγνοούν τα “ίσα και αναφαίρετα δικαιώματα και συμφέροντα” των Τουρκοκυπρίων, ενώ παραβιάζουν τα “δικαιώματα” της Τουρκίας στην ηπειρωτική της υφαλοκρηπίδα, τα οποία απορρέουν από το διεθνές δίκαιο»…

Το Κυπριακό
Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι με βάση τα όσα ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχελί, η επιστολή του τουρκικού ΥΠΕΞ ενδέχεται να αγγίξει και το Κυπριακό. Όπως έλεγαν έγκυροι κύκλοι, η Τουρκία ενδέχεται στο πλαίσιο αυτό να επαναλάβει τη γνωστή ρητορική για τις «ευθύνες» που όπως ισχυρίζεται «βαραίνουν» τη Λευκωσία. Με στόχο τη συγκρότηση ενός κατηγορητηρίου, τόσο για το ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού, όσο και για το ζήτημα της διαχείρισης των φυσικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απαλλαγή από ενδεχόμενες νομικές κυρώσεις για τις έκνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που η Άγκυρα επιχειρεί και μέσω παρεμβάσεων προς συγκεκριμένα κράτη-μέλη.

http://www.pontos-news.gr/article/203951/epistoli-katigoritirio-kata-leykosias-skopeyei-na-steilei-stis-vryxelles-toyrkiko

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube