Weather Icon
Οικουμενικό Πατριαρχείο 4 Ιανουαρίου 2020

Εμφύλιος στην Ορθοδοξία – Ο Ιεροσολύμων παρακάμπτει το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Εμφύλιος στην Ορθοδοξία – Ο Ιεροσολύμων παρακάμπτει το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Αριστείδης Βικέτος
Σκοπίμως ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος στην επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους άλλους ελληνοφώνους Προκαθημένους χρησιμοποίησε την αγγλική γλώσσα για να αποφύγει τη χρήση λέξεων, «σύναξη», «σύνοδος» κτλ, οι οποίες θα τον έφερναν αντιμέτωπο με τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιεί την έκφραση «Fraternalgathering in love», δηλαδή «Αδελφική συνάντηση αγάπης».

Όπως έγραψε ο «Φ» από την περασμένη βδομάδα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος προσκαλεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους υπόλοιπους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών του κόσμου στο Αμμάν της Ιορδανίας τον Φεβρουάριο για να συζητήσουν για «την ενότητα της Ορθοδοξίας» , με αφορμή το ζήτημα που προέκυψε από το Αυτοκέφαλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας.

Ο Πατριάρχης Θεόφιλος, αφού εξηγεί την εξέχουσα θέση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στους Αγίους Τόπους και τις ιστορικές του παρεμβάσεις για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή, ανακοινώνει πως αποφάσισε να χτίσει γέφυρα, ώστε οι αδερφές ορθόδοξες Εκκλησίες να τη διαβούν και να σταθούν μαζί απέναντι στις δοκιμασίες των καιρών.

«Καθώς είχε παίξει παρεμφερείς ρόλους στο παρελθόν και κατά τη διάρκεια διαφορετικών συγκυριών διαμέσου της Ιστορίας της Εκκλησίας, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων φύλακας του Ναού της Αναστάσεως και του Παναγίου Τάφου, χτίζει μια γέφυρα για τις αδελφές ορθόδοξες Εκκλησίες για να τη διαβούν και να σταθούν μαζί σε αυτές τις δύσκολες εποχές», αναφέρει ο Πατριάρχης Θεόφιλος.

Στην επιστολή, την οποία δημοσίευσε η ιστοσελίδα orthodoxiainfo, ο κ. Θεόφιλος, αν και παρακάμπτει de facto το Οικουμενικό Πατριαρχείο, συγκαλώντας ο ίδιος σύναξη Προκαθημένων, ισχυρίζεται προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη πως σέβεται τους ιερούς κανόνες και τα Πρεσβεία του Οικουμενικού Θρόνου.

Επίσης, γράφει πως με την πρωτοβουλία του αυτή εκφράζει τη «ειλικρινή αγωνία» του, επιθυμώντας να δώσει στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους υπόλοιπους Προκαθημένους «τον χώρο και τη δυνατότητα να συγκεντρωθούν σε πνεύμα της αδελφικής αγάπης -koinonia- ώστε η από κοινού διαβούλευση τους να γίνει με στόχο τη διατήρηση της ενότητας στην Ευχαριστιακή Κοινωνία».

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί για ιστορικούς λόγους είναι το γεγονός πως ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, τα τελευταία έξι χρόνια δεν βρίσκεται σε Κοινωνία με τον όμορο του Πατριάρχη Αντιοχείας εξαιτίας της διαφωνίας τους για τη δικαιοδοσία στο Κατάρ. Εξάλλου, ο Μόσχας Κύριλλος, λόγω του Αυτοκεφάλου της Ουκρανίας, διέκοψε τη μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη, του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube