Weather Icon
Αναλύσεις - Γνώμες , Ελλάδα 2 Ιανουαρίου 2020

Δεν μας σκοτώνουν οι αμβλώσεις. Η χώρα μας σκοτώνει

Δεν μας σκοτώνουν οι αμβλώσεις. Η χώρα μας σκοτώνει

Του Αντώνη Δαρζέντα

Την κουβέντα για τις αμβλώσεις περιεργως άνοιξε το πρωτοσέλιδο μιας αθλητικής εφημερίδας. Τίποτα βέβαια δεν είναι περίεργο στην Ελλάδα καθώς πολλές φορές το επίπεδο της συζήτησης και η αδυναμία μας να μπούμε στην ουσία ακουμπά το επίπεδο συζήτησης ενός ποδοσφαιρικου αγώνα σε καφενείο. Το ηθικοπλαστικό εξώφυλλο λοιπόν ήρθε να ταρακουνήσει τα νερά και να ανοίξει τη συζήτηση.

Ας αρχίσουμε λοιπόν από τα προφανή.

Πρώτον. Το ζήτημα των αμβλώσεων έχει λυθεί με νόμο σαφή, κατηγορηματικό εδώ και περίπου 40 χρόνια και εξασφαλίζει τόσο την γυναίκα και τα δικαιώματα στο σώμα της όσο και το “αγέννητο παιδί”. 

Δευτερον. Το νούμερο αμβλώσεων που αναγράφεται είναι εξωφρενικά μεγάλο.

Σε μια χώρα που γεννώνται περίπου 85 χιλιάδες παιδιά τα τα τελευταία έτη είναι αδύνατον και αδιανόητο να μιλάμε για 350 χιλιάδες εκτρώσεις.

Αλλά αρκετά μιλήσαμε για τα προφανή και ας μπούμε στην ουσία. Κατ αρχάς σε όλο τον κόσμο εδώ και πενήντα με εβδομήντα χρόνια έχουμε μπει σε μια αλυσίδα πτώσης του ρυθμού πληθυσμιακής αύξησης. Όλος ο κόσμος εξαιτίας της ανόδου του βιοτικού του επιπέδου προχωρά από την εποχή της αυξημένης γεννητικότητας και της αυξημένης παιδικής θνησιμότητας στην εποχή της μειωμένης γεννητικότητας και συνεχώς μειούμενης θνησιμότητας.

Η Ελλάδα μία δεκαετία μετά

Το πρότυπο είναι σαφές, σταθερό και συμβαίνει παντού στον κόσμο και ανεξάρτητα από θρησκεία και τοπικές συνήθειες.

Ακόμα και χώρες όπως το Μπαγκλαντές όπου πριν 50 χρόνια αντιστοιχούσαν 6,7 παιδιά ανά γυναίκα σήμερα αντιστοιχούν 2,5 παιδιά ανά γυναίκα.

Το απίστευτο είναι πως η μείωση είναι τόσο εντυπωσιακή που είναι ακριβώς ίδια ανάμεσα σε χώρες που τις έκαναν με εξαναγκασμό, όπως η Κίνα και ανάμεσα σε χώρες που δεν έκαναν τίποτα και απλά άφησαν τη φυσική ροή πραγμάτων να φέρει την μείωση, όπως η Σρι Λάνκα.

Συνεπώς, ο, τι και να κάνουμε, ο, τι κίνητρο και να δώσουμε, ο, τι διχιλιαρο και να πληρώσουμε, έχουμε μπει σε μια περίοδο χωρίς επιστροφή με χαμηλές γεννήσεις που ενδεχομένως μετά βίας θα καλύπτουν την ανανέωση του πληθυσμού.

για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube