REAL TIME |

Weather Icon

Γύρω μας γίνεται χαμός και ορισμένοι στην Κύπρο “λιγουρεύονται” στην Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία και την Τουρκία

Γύρω μας γίνεται χαμός και ορισμένοι στην Κύπρο “λιγουρεύονται” στην Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία και την Τουρκία
Είναι δυνατό να υπάρχουν Ελληνοκύπριοι πολιτικοί ή δημοσιογράφοι να χαιρεκακούν επειδή αναβλήθηκε η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο; Υπάρχει κανένας λόγος; Υπάρχει λογική εξήγηση για να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Τι πρέπει να περιέχει ο εγκέφαλος κάποιου για να σκέφτεται ότι μπορεί να υπάρχει και κάτι θετικό σε αυτή την αναβολή;
Το λέω γιατί χτες διάβαζα σχόλιο σε ελληνοκυπριακή εφημερίδα, στην εφ. Αλήθεια, ανώνυμο σχόλιο, ίσως να το υιοθετεί και η εφημερίδα αφού δεν αναλαμβάνει την ευθύνη ο συντάκτης με την υπογραφή του, που πανηγύριζε. «Πάει η επίσκεψη Πομπέο η οποία, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του Κυπριακού, θα έστελνε μήνυμα», έγραφε. «Τι θα γίνει με τα μηνύματα που θα μείνουν στο συρτάρι;», ρωτούσε για να ειρωνευτεί όσους μίλησαν για μια επίσκεψη που στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, μαζί και την Κυβέρνηση. Μπορεί να φαίνεται ως αστείο, μπορεί ο συντάκτης να ήθελε να κάνει χιούμορ και να μην τα καταφέρνει, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετοί που επιχαίρουν με οποιαδήποτε εξέλιξη βλάπτει την Κυπριακή Δημοκρατία. Φυσικά, η επίσκεψη Πομπέο αναβλήθηκε δικαιολογημένα, τώρα με τις εξελίξεις στο Ιράν μετά από τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί είναι πιο κατανοητό, αλλά η ουσία είναι ότι ακόμα κι αυτό το αξιοποιούν για να μολύνουν την κοινή γνώμη με τον μηδενισμό τους. Τη θεαματική γονυκλισία τους. Μην τυχόν και σκεφτεί κανείς ότι μπορεί και να αλλάξουν οι συνθήκες υπέρ μας και να πάρουμε τα πάνω μας. Θα τους χαλάσει τη μανέστρα. Θα τους χαλάσει την πολιτική των «ηττημένων μυαλών» (όπως τους λέει ο Λάζαρος Μαύρος) που στήνουν τόσα χρόνια.
Διότι, γύρω μας χαλάει ο κόσμος, αλλά εμείς δεν πρέπει να συμμετέχουμε στις εξελίξεις, δεν πρέπει καν να προσπαθήσουμε να αρπάξουμε καμιά ευκαιρία μπας και δούμε άσπρη μέρα. Θέλουν, και το λένε, να μιλάμε και να ασχολούμαστε μόνο με την ΔΔΟ. Ακόμα και να μας βομβαρδίζουν οι Τούρκοι εμείς πρέπει να φωνάζουμε στους δρόμους: ΔΔΟ κι άγιος ο θεός. Άσχετα, που δεκαετίες ολόκληρες σπάνε τα μούτρα τους. Άσχετα, που ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης, το μέχρι πρόσφατα ίνδαλμα του ενδοτικού μετώπου, τους ρωτά και δεν απαντούν: «Δεν παρακολουθούν πώς η Τουρκία ενεργεί και τι όρους θέτει;» Τι να απαντήσουν, όμως; Ότι δεν τους ενδιαφέρει; Ότι είναι έτοιμοι να δεχθούν οποιουσδήποτε τουρκικούς όρους; Ότι έχουν ήδη παραδοθεί και το πήραν απόφαση ότι θα γίνουν τα γιουσουφάκια του σουλτάνου γιατί έτσι πιστεύουν ότι θα συνεχίσουν τη ζωούλα τους την προκομμένη, τη ρεαλιστική, την παγκοσμιοποιημένη, χωρίς οπισθοδρομικές ταυτότητες και ρίζες και ιστορίες;
Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση όταν μηδενίζουν και ειρωνεύονται την όποια προσπάθεια αντίδρασης στην τουρκική βουλιμία. Μηδενίζουν τις αποφάσεις για κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Τουρκίας. Τις τριμερείς συνεργασίες. Τον νόμο Μενέντεζ, που βάζει την Αμερική σε θέση συνεργάτη στην ενέργεια και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου. Την όποια ανάπτυξη σχέσεων με την Αμερική. Τον αγωγό EastMed. Ακόμα και τον εντοπισμό κοιτασμάτων στα τεμάχια Αφροδίτη και Γλαύκος, που τους φαίνονται λίγα, λες και είχαμε πολλά και λιγόστεψαν.
Με αφορμή τη θεόμουρλη ενέργεια του Τραμπ να δολοφονήσει τον Σουλεϊμανί απειλείται όλη η περιοχή να πάρει φωτιά. Ούτως ή άλλως, με επίκεντρο το Ιράν, είναι καιρός τώρα που αναμενόταν η έκρηξη. Η ExxonMobil πήρε προχτές πράσινο φως από την Αίγυπτο για έρευνες στην ΑΟΖ της, στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι εταιρείες-συνεργάτες της Κύπρου προγραμματίζουν εννιά γεωτρήσεις εντός του 2020. Στη Λιβύη μαίνονται οι μάχες και ουδείς γνωρίζει αν θα επικρατήσουν οι εχθροί ή οι φίλοι του Ερντογάν. Ο Μακρόν αποζητά ρόλο στην περιοχή και μάλιστα κάνει συστάσεις στον Ερντογάν υπέρ της Κύπρου και ενάντια στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, και κάνει συμφωνίες με τον Σίσι για να συνεργαστούν Γαλλία και Αίγυπτος για να βρεθεί λύση στη Λιβύη. Στο εσωτερικό της Τουρκίας άρχισαν να ακούγονται φωνές για απομόνωση της χώρας λόγω της πολιτικής του Ερντογάν. Οι σχέσεις του ακόμα και με τη διαλυμένη Συρία είναι στην κλωστή μετά από την εισβολή σε συριακά εδάφη. Η ενίσχυση του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας με όλες τις συνεργασίες που πέτυχε στην περιοχή, αλλά και λόγω της ιδιότητάς της ως κράτος μέλος της ΕΕ, είναι σε κάποιο βαθμό ελπιδοφόρα. Αλλά, ας ανατραπεί όλος ο κόσμος γύρω μας, οι φωστήρες μας θα συνεχίσουν το βιολί τους: «θέλουμε ΔΔΟ, θέλουμε διαπραγματεύσεις, δεν θέλουμε να ενοχλούμε την Τουρκία». Αδύνατο να δουν πέρα από τη μύτη τους.
Πηγή: Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube