REAL TIME |

Weather Icon
Ιράν , Πυρηνικά Όπλα 10 Ιανουαρίου 2020

Γάλλος ΥΠΕΞ: Το Ιράν θα μπορούσε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα

Γάλλος ΥΠΕΞ: Το Ιράν θα μπορούσε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα

REUTERS/Zoubeir Souissi

Το Ιράν θα μπορούσε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα σε ένα με δύο χρόνια, εάν συνεχίσει να παραβαίνει τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

«Αν συνεχίσουν να διαλύουν την συμφωνία της Βιέννης, τότε ναι, εντός μιας σχετικά σύντομης χρονικής περιόδου, μεταξύ ενός και δύο ετών, μπορεί να έχουν πρόσβαση σε πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο Λεντριάν στον ραδιοσταθμό RTL.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα εκτάκτως, αναζητώντας τρόπους για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν και γνωρίζοντας ότι ένας κακός υπολογισμός από κάποια από τις δύο πλευρές θα μπορούσε να φέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώπιον ενός πολέμου και μιας σοβαρής κρίσης διάδοσης των πυρηνικών όπλων στο κατώφλι της.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε εξάλλου ότι η χώρα του προτίθεται να συμβάλει στην έρευνα για το ουκρανικό επιβατικό αεροσκάφος το οποίο συνετρίβη την Τετάρτη στο Ιράν.

«Η Γαλλία προτίθεται να συμβάλει» στην έρευνα, σημείωσε ο Λε Ντριάν, διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν δεν της έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο από τις ιρανικές αρχές.

Ο εκπρόσωπος του Ιράν στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας Φαρχάντ Παρβαρές δήλωσε χθες ότι η Γαλλία μπορεί να εμπλακεί επίσης στην έρευνα με δεδομένο ότι η κατασκευάστρια των κινητήρων του Boeing είναι εν μέρει γαλλική εταιρεία (η CFM είναι κοινοπραξία της αμερικανικής General Electric και της γαλλικής Safran).

«Προτού πάρουμε μια θέση, είναι σημαντικό να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά αυτό που συνέβη», σημείωσε ο Λεντριάν μιλώντας στον RTL.

Το ουκρανικό αεροπλάνο, που συνετρίβη στο Ιράν προκαλώντας τον θάνατο των 176 ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό, είναι πιθανόν να καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο, δήλωσε χθες ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, επικαλούμενος πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας του και συμμάχων της.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube