Weather Icon
Γενικά θέματα 4 Ιανουαρίου 2020

Έτσι σκότωσαν τον Σουλεϊμανί οι Αμερικανοί: Με χειρουργικό χτύπημα από τον «σιωπηλό δολοφόνο» και εξελιγμένους πυραύλους

Έτσι σκότωσαν τον Σουλεϊμανί οι Αμερικανοί: Με χειρουργικό χτύπημα από τον «σιωπηλό δολοφόνο» και εξελιγμένους πυραύλους

O Κασέμ Σουλεϊμανί είχε ξεφύγει από πολλές προσπάθειες δολοφονίας και δεν είναι κανένα στοιχείο ότι πύραυλοι επρόκειτο να πλήξουν την αυτοκινητοπομπή του.

Το χτύπημα ήταν ακριβές και θανατηφόρο αφού όπως μετέδιδε η Daily Mail στην ηλεκτρονική της έκδοση το πτώμα του πανίσχυρου Ιρανού στρατιωτικού ήταν διαμελισμένο και αδύνατο να αναγνωριστεί. Η ταυτοποίησή του έγινε από ένα δαχτυλίδι που φορούσε πάντοτε.

Το πλήγμα ακριβείας αιφνιδίασε τους πάντες ακόμα και εντός ΗΠΑ και έγινε με εντολή του αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Ένα σχεδόν «σιωπηλό» MQ-9 Reaper – απογειώθηκε για να φέρει σε πέρας την αποστολή πλήττοντας με πυραύλους κατευθυνόμενους με λέιζερ δύο αυτοκίνητα σκοτώνοντας πέρα του Σουλεϊμανί και ένας Ιρακινό διοικητή της πολιτοφυλακής αλλά και τους συνοδούς τους.

Λίγες μόνο ώρες μετά την επίθεση ο Τραμπ ανέβασε στο Twitter μία αμερικανική σημαία ενώ φέρεται – σύμφωνα με τη Daily Mail – να διέταξε την αποστολή χωρίς να έχει ενημερώσει στενούς συμμάχους των ΗΠΑ όπως πχ τη Βρετανία αλλά και άτομα σε θέσει κλειδιά στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έκαναν μια «αξιολόγηση βασισμένη σε πληροφορίες» για να σώσουν τις αμερικανικές ζωές στην περιοχή εν μέσω αναφορών ότι ο Σουλεϊμανί σχεδίαζε επιθέσεις κατά στόχων των ΗΠΑ.

Αυτό οδήγησε τον Τραμπ να διατάξει την αεροπορική επίθεση, μετά από χρόνια κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.

Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του Ιράν έφθασε στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης τις πρώτες πρωινές ώρες του χθες το πρωί σε πτήση από τη Συρία.

Δύο τζιπ Toyota κινούνταν στον δρόμο και τον υποδέχτηκε ο Abu Mahdi al-Muhandis, ο αναπληρωτής διοικητής των δυνάμεων πολιτοφυλακής που υποστηρίζονται από το Ιράν και οι οποίοι λειτουργούν στο Ιράκ.

Οι δύο άντρες και οι ανώτεροι βοηθοί τους μπήκαν στο ένα αυτοκίνητο και η συνοδεία τους (σωματοφύλακες) στο άλλο.

Σύμφωνα με τον διοικητή της τοπικής πολιτοφυλακής δύο πύραυλοι έπληξαν το όχημα στο οποίο προ ολίγου είχε επιβιβαστεί ο Σουλεϊμανί και ένας ακόμα το δεύτερο όχημα.

Λέγεται ότι η επίθεση εξαπολύθηκε από τον «κυνηγό-φονιά», το MQ-9 drone της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που φέρεται να απογειώθηκε γι’ αυτό τον σκοπό από το κέντρο διοίκησης των ΗΠΑ στο Κατάρ.

Ο «σιωπηλός δολοφόνος»

Το προαναφερθέν μη επανδρωμένο αερόχημα πιλοτάρεται από δύο άτομα εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Το drone πετάει με ταχύτητα 230 μίλια την ώρα και μπορεί να πραγματοποιήσει πλήγματα μεγάλης ακρίβειας αλλά και να μεταφέρει εικόνες στο κέντρο.

Το MQ-9 κόστους 64 εκατομμυρίων δολαρίων μπορει να φέρει τέσσερις πυραύλους Hellfire καθοδηγούμενους με λέιζερ και πολεμικές κεφαλές 38 lb (λιβρών) ικανούς να ισοπεδώσουν ένα καταφύγιο ή ακόμα και βόμβες Paveway.

Ειδικοί, εκτιμούν πως το εν λόγω σκάφος είναι «σχεδόν σιωπηλό» γεγονός που σημαίνει ότι τα θύματα δεν είχαν καμία ή σχεδόν καμία ένδειξη ότι από αέρος ερχόταν ένας θανάσιμος κίνδυνος.

Μια εφημερίδα του Κόλπου ανέφερε ότι το πλήγμα έγινε με τροποποιημένους πυραύλους Hellfire R9X «Ninja», οι οποίοι διαθέτουν κεφαλές με πτερύγια που έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιούν τις παράπλευρες απώλειες.

Αντί να εκραγεί, ο πύραυλος οπλίζεται με έξι μακριές λεπίδες που εκτείνονται λίγο πριν από την πρόσκρουση, καταστρέφοντας αποτελεσματικά τους στόχους τους.

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το χτύπημα και οι Ιρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι πραγματοποιήθηκε με ελικόπτερο.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube