Weather Icon

Ένα αγωγός στην καρδιά του εξαγριωμένου θηρίου

Ένα αγωγός στην καρδιά του εξαγριωμένου θηρίου
Ακόμα κι αν ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed δεν υλοποιηθεί ποτέ, η σημασία του είναι τεράστια όχι τόσο σε όσα αφορούν την ανάπτυξη των κυπριακών κοιτασμάτων, αλλά σε όσα αφορούν την επιβίωση των Ελληνοκυπρίων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Γι’ αυτό και μας παραξενεύουν οι αντιδράσεις όσων Ελληνοκυπρίων, πολιτικών και άλλων, υπερτονίζουν ειδικά αυτές τις μέρες, τις κατασκευαστικές δυσκολίες που υπάρχουν. Διότι υπάρχουν δυσκολίες, αλλά δεν είναι της παρούσης. Και πάντως, έχουν άλλες σκοπιμότητες όσοι μιλούν για τις δυσκολίες, διότι θεωρητικολογούν χωρίς στοιχεία. Τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν είναι των μελετών που έγιναν με χρηματοδότηση πολλών εκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιβεβαιώνουν ότι ο EastMed είναι τεχνικά εφικτός, οικονομικά βιώσιμος και ανταγωνιστικός και χαρακτηρισμένος ως «στρατηγικά πολύ σημαντικός για την Ευρώπη». Αν τα επόμενα χρόνια εμφανιστούν άλλα στοιχεία που θα ανατρέπουν αυτές τις μελέτες, είναι κάτι άλλο.

Πάντως, αυτή τη στιγμή είναι ακατανόητο να γίνεται πολεμική ενάντια σε αυτό τον αγωγό από την Κύπρο. Γιατί, περισσότερο από όλους τους εμπλεκόμενους είναι την Κύπρο που εξυπηρετεί η ανάπτυξη των συμμαχιών γύρω από τον αγωγό και γενικά από τα ζητήματα της ενέργειας. Και την εξυπηρετεί πολιτικά και διπλωματικά: Η νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ενισχύεται σχεδόν όσο ενισχύθηκε με την ένταξη στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη. Οι σχέσεις με Ισραήλ και ΗΠΑ, που επίσης στηρίζουν τον αγωγό, δένονται με στρατηγικές συμφωνίες που μόνο διπλωματικό όφελος μπορούν να έχουν για την Κύπρο. Προσφέρει εναλλακτική οδό που σπάει τον εγκλωβισμό στους τουρκικούς αγωγούς. Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΕΕ ενισχύεται περαιτέρω ως κράτος μέλος με δικά του κοιτάσματα αλλά και ως σημαντικός παράγοντας στις σχέσεις με τη Μέση Ανατολή. Όλα όσα συνέβησαν χθες στην Αθήνα αποτελούν το πιο ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία για να τερματίσει τη λογική της «εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας», που τη θεωρεί μόνη κι ανίσχυρη και μπορεί να την καταβροχθίσει με ευκολία.

Όσο κι αν πολλοί ισχυρίζονται πως όλα αυτά δεν επηρεάζουν την Τουρκία, όσο κι αν βρυχάται το σουλτανικό επιτελείο, είναι πέρα από σαφές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι Συρία, δεν είναι Αφρίν, δεν είναι Λιβύη.
Χτες ο Μουσταφά Ακιντζί σχολιάζοντας τις υπογραφές για τον EastMed στην Αθήνα, έλεγε ότι «δεν θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού, όπως έγινε ακριβώς και με το να γίνει μέλος της ΕΕ μόνο η νότια Κύπρος». Ακριβώς αντίστροφος είναι ο ορθολογισμός: Αν η Κύπρος δεν εντασσόταν στην ΕΕ και αν δεν είχε τις συνεργασίες με άλλες χώρες, που εξελίχθηκαν μετά από τον εντοπισμό κοιτασμάτων και αν δεν ενίσχυε τη νομιμότητά της ως το μόνο κράτος στο νησί, δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε καν τι θα έκανε η Τουρκία στους Ελληνοκύπριους. Θα είχαν την τύχη των Κούρδων της Συρίας;
Αν υπήρχε η ελάχιστη αμφιβολία για τις προθέσεις και τις ορέξεις της Άγκυρας, έχει εξανεμιστεί με τη συμπεριφορά της των τελευταίων χρόνων, ειδικά των τελευταίων μηνών. Και γι’ αυτό, πρώτη η Κύπρος, αλλά και η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, ακόμα και η Αμερική σ΄ ένα βαθμό, έπρεπε να αλλάξουν πολιτική έναντι της Τουρκίας. Ευτυχώς για την Κύπρο. Ευτυχώς, που δεν διαχειρίζεται την εξέλιξη μόνη της. «Δημιουργήσαμε μια συμμαχία μεγάλης σημασίας στην Ανατολική Μεσόγειο για το ενεργειακό μέλλον του Ισραήλ, που γίνεται ενεργειακή δύναμη», έλεγε χτες ο Βενιαμίν Νετανιάχου. Εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε ενεργειακή δύναμη. Αλλά, αν το Ισραήλ χρειάζεται και την Κύπρο για να γίνει, εμάς μας εξυπηρετεί. Διότι, το μόνο που θέλουμε είναι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα. Και μόνοι μας δεν μπορούμε. Επομένως, ακόμα και η προώθηση του αγωγού EastMed ως πολιτική πράξη, είναι μια από τις πολλές ενέργειες, πολύ ουσιαστική μάλιστα, που πρέπει να κάνουμε για να πείσουμε την Τουρκία ότι τη συμφέρει να είναι συνεργάτης σε αυτές τις αποφάσεις των χωρών της περιοχής παρά ένοπλος εχθρός. Αν δεν το καταλαβαίνει ούτε αυτό, οφείλουμε να συνεχίσουμε. Διότι δεν μπορεί να είναι επιλογή να δεχτούμε τη μοίρα μας.

[email protected]

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube