REAL TIME |

Weather Icon
Οικουμενικό Πατριαρχείο 6 Ιανουαρίου 2020

Ένας βουτηχτής μιλά για τον Τίμιο Σταυρό: «Σαν να είσαι ντυμένος με τα πιο χοντρά ρούχα»

Ένας βουτηχτής μιλά για τον Τίμιο Σταυρό: «Σαν να είσαι ντυμένος με τα πιο χοντρά ρούχα»

Φωτογραφία: George Vitsaras/SOOC

Ο αγιασμός των υδάτων την ημέρα των Θεοφανείων αποτελεί ουσιαστικά την επανάληψη της βαπτίσεως του Θεανθρώπου με δεκάδες πιστούς να πέφτουν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον Σταυρό.

Τα Θεοφάνεια αποτελούν μια μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας. Είναι η βάπτιση του Ιησού Χριστού από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή στα νερά του Ιορδάνη ποταμού, η εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος, αλλά και η φωνή του Θεού που είπε «Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκησα».

Από τότε, μέχρι σήμερα, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί τιμούν με ιδιαίτερη ευλάβεια τα Θεοφάνεια, ενώ η ρίψη του Τίμου Σταυρού σε θάλασσες, ποτάμια ή και… πισίνες ακολουθείται από εκατοντάδες πιστούς που πέφτουν στα παγωμένα νερά, για να πιάσουν τον Σταυρό και να αισθανθούν ευλογημένοι.

«Η γιορτή των Θεοφανείων συμβολίζει και σημειώνει την έναρξη της δημόσιας δράσης του Κυρίου και σημειώνει και την έναρξη της σωτηρίου αποστολής του. Για αυτό τον λόγο, είναι σημαντική γιορτή για την Εκκλησία και για ζωή των πιστών μέχρι και σήμερα. Και, ευτυχώς, οι άνθρωποι, παρά την εκοσμίκευση και παρά τα προβλήματα και τον αποπροσανατολισμό από τα διάφορα σύγχρονα φαινόμενα, εξακολουθούν να τιμούν και να σέβονται ιδιαίτερα την εορτή των Θεοφανείων», είπε στο Sputnik ο αναπληρωτής καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Ηλίας Ευαγγέλου.

Ο συμβολισμός

Η ρίψη του Σταυρού στα νερά, όπως σημειώνει ο κ. Ευαγγέλου, είναι ένας «χειροπιαστός και προσιτός τρόπος για να δοθεί περισσότερο απλά και κατανοητά στο ποίμνιο της Εκκλησίας, στον λαό του Θεού ο αγιασμός των υδάτων και μέσου αυτού όλης της Φύσης».

«Σαν μια επανάληψη της πράξης της βαπτίσεως του Θεανθρώπου, η Εκκλησία αγιάζει με τον Σταυρό τα ύδατα και όλη τη Φύση. Τα Θεοφάνεια είναι μια μεγάλη εορτή και, μάλιστα, προηγείτο των Χριστουγέννων. Μάλιστα η πρώϊμη, παλαιότερη ονομασία ήταν Επιφάνεια, δηλαδή η εμφάνιση, η παρουσίαση του Θεανθρώπου. Είναι μια μεγάλη γιορτή και παλαιότερα συνδύαζε και τη γέννηση και τη βάπτιση του Θεανθρώπου. Αργότερα, η Γέννηση άρχισε να εορτάζεται ξεχωριστά τα Χριστούγεννα», σημείωσε ο κ. Ευαγγέλου.

Οι πιστοί «βουτηχτές»

Κάθε χρόνο, σε ολόκληρη την επικράτεια, η ρίψη του Σταυρού σε ύδατα τηρείται με ευλάβεια. Εκατοντάδες πιστοί σε πόλεις και χωριά, αψηφώντας το δριμύ ψύχος, πέφτουν στα παγωμένα νερά προκειμένου να πιάσουν τον Σταυρό.

Ένας από αυτούς, ο κ. Γιώργος Ζαμπέτογλου από την Καλαμαριά. Από το 2011, βουτά στα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού και, μάλιστα, αρκετές φορές έχει πιάσει πρώτος τον Σταυρό.

«Από το 2011 βουτάω συνέχεια. Μόνο πέρσι δεν βούτηξα γιατί ήταν απαγορευτικό λόγω χιονιού. Δεν βουτήξαμε στη θάλασσα, όμως ο Μητροπολίτης (σ.σ. Καλαμαριάς) έριξε τον Σταυρό στην πισίνα», δήλωσε στο Sputnik ο κ. Ζαμπέτογλου.

Ο 55χρονος έμπορος είναι χειμερινός κολυμβητής, όμως, για τον ίδιο, η βουτιά για τον Σταυρό τα Θεοφάνεια είναι μια εμπειρία διαφορετική.

«Από τις επτά-οκτώ φορές που έχω βουτήξει τα Θεοφάνεια, νομίζω δύο φορές δεν τον έπιασα τον Σταυρό. Τις υπόλοιπες φορές τον έπιασα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος περιέγραψε, τέλος, τα συναισθήματα που τον πλημμυρίζουν όταν καταφέρει να κρατήσει στα χέρια του τον Τίμιο Σταυρό:

«Αισθάνθηκα σαν να ξαλάφρωσα. Σαν να έφυγε από πάνω μου ένα βάρος τεράστιο, ψυχολογικό και συναισθηματικό. Παρόλο που, όλες τις φορές, έκανε φοβερό κρύο και φυσούσε παγωμένος αέρας, μόλις έπιανα τον Σταυρό δεν καταλάβαινα τίποτα. Είναι σαν να είσαι ντυμένος με τα πιο χοντρά ρούχα. Το συναίσθημα είναι τόσο ισχυρό, που δεν καταλαβαίνεις τίποτα», κατέληξε ο κ. Ζαμπέτογλου.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube