Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράκ , Ιράν 6 Ιανουαρίου 2020

Έκρυθμη η κατάσταση στη Μ. Ανατολή: Εκατέρωθεν απειλές από ΗΠΑ – Ιράν

Έκρυθμη η κατάσταση στη Μ. Ανατολή: Εκατέρωθεν απειλές από ΗΠΑ – Ιράν
VIA REUTERS/WANA NEWS AGENCY
Να χτυπήσει το Ιράν με «άνισο και δυσανάλογο» τρόπο προειδοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπ, απαντώντας στις απειλές της Τεχεράνης για εκδίκηση, μετά την «εξόντωση» του διοικητή της μονάδας «Quds» των ιρανικών Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Στην περίπτωση που το Ιράν πλήξει οποιονδήποτε Αμερικανό ή στόχο, οι ΗΠΑ θα ανταποδώσουν γρήγορα και πλήρως και ίσως κατά δυσανάλογο τρόπο» τόνισε, χαρακτηριστικά, ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Η επίμαχη δήλωση επήλθε ως απάντηση στα «πυρά» των Δημοκρατικών, οι οποίοι αναμένεται να υποβάλλουν προς ψήφιση νομοσχέδιο για την αποτροπή κήρυξης πολέμου εναντίον του Ιράν.

Άλλωστε, στο «στρατόπεδο» των Δημοκρατικών επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια για τον Τραμπ, καθώς ο τελευταίος δεν είχε ενημερώσει το Κογκρέσο για την επιχείρηση «εξόντωσης» του Σουλεϊμανί στο Ιράκ.

Φωνές, έστω και μεμονωμένες, παρατηρούνται και στους Ρεπουμπλικάνους, με τον βουλευτή Τσακ Σούμερ να δηλώνει «πολύ ανήσυχος», καθώς επρόκειτο για «κάτι, για το οποίο έπρεπε να είχε τοποθετηθεί το Κογκρέσο».

Σε μία προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, δεσμεύτηκε ότι θα κρατήσει άπαντες «πλήρως ενήμερους».

«Έχουμε όλες τις απαραίτητες εξουσίες για να κάνουμε ό,τι κάναμε μέχρι τώρα. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με σεβασμό προς τους νόμους και το Σύνταγμα» διαμήνυσε, ωστόσο, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει την άδεια του Κογκρέσου για τη διεξαγωγή νέας στρατιωτικής επιχείρησης.

Ανησυχία για τους πυρηνικού πυραύλους

Στο μεταξύ, τα ξημερώματα της Δευτέρας, αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης γνωστοποίησε ότι οι πυραυλικές εγκαταστάσεις του Ιράν έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής.

«Είναι σαφώς σε υψηλό επίπεδο επιφυλακής. Είναι για να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για αμυντικούς σκοπούς ή για επιθετικούς; Αυτό δεν μπορούμε να το καθορίσουμε επί του παρόντος» έσπευσε να προσθέσει, εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον απόηχο της επιχείρησης δολοφονίας του Σουλεϊμανί, η Τεχεράνη έσπευσε να απειλήσει την Ουάσιγκτον με αντίποινα και εκδίκηση, ενώ παράλληλα, προχώρησε στην περαιτέρω αποδέσμευση από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για την ιρανική πυρηνική δραστηριότητα (JCPOA).

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube