Weather Icon
Υγεία 19 Ιανουαρίου 2020

Όσοι πίνουν συχνά τσάι, ιδίως πράσινο, ζουν περισσότερο και αρρωσταίνουν λιγότερο

Όσοι πίνουν συχνά τσάι, ιδίως πράσινο, ζουν περισσότερο και αρρωσταίνουν λιγότερο
(Φωτ.: nils-art / pixabay.com)

Οι άνθρωποι που πίνουν τσάι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα έχουν αυξημένη πιθανότητα να ζήσουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία, σύμφωνα με νέα επιστημονική κινεζική έρευνα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Σινιάν Γουάνγκ της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στο Πεκίνο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας European Journal of Preventive Cardiology, μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 101.000 άτομα χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής πάθησης ή καρκίνου.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες (σε όσους έπιναν τσάι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και όσους έπιναν πιο αραιά ή καθόλου), και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για επτά χρόνια κατά μέσο όρο.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι 50χρονοι έπιναν συχνά τσάι, ζούσαν 1,3 χρόνια περισσότερο σε σχέση με όσους έπιναν τσάι σπάνια ή καθόλου, καθώς επίσης εμφάνιζαν στεφανιαία νόσο 1,4 χρόνια αργότερα κατά μέσο όρο. Είχαν 20% μικρότερο κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό, καθώς επίσης 15% μικρότερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο από οποιαδήποτε αιτία.

Όσον αφορά το είδος του τσαγιού, το πράσινο βρέθηκε να έχει μεγαλύτερο όφελος σε σχέση με το μαύρο, κάτι που έχουν δείξει και προηγούμενες μελέτες. Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες οι οποίες προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία κ.ά. Στο μαύρο τσάι οι πολυφαινόλες έχουν υποστεί οξείδωση και έχουν χάσει πολλές από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους.

σχετικά άρθρα