Weather Icon
Τύπος 24 Δεκεμβρίου 2019

O EastMed στο «μάτι» του διεθνούς Τύπου – Κόστος, Τουρκία και Nord Stream 2

O EastMed στο «μάτι» του διεθνούς Τύπου – Κόστος, Τουρκία και Nord Stream 2

Μέσα στις κύριες ειδήσεις της επικαιρότητας στον ευρωπαϊκό Τύπο συγκαταλέγεται η επικείμενη διακρατική υπογραφή του αγωγού φυσικού αερίου East Μed, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

Το κόστος αγωγού υπολογίζεται σε περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια και όταν ολοκληρωθεί θα έχει τη δυνατότητα/χωρητικότητα να μεταφέρει έως και 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη ετησίως, καλύπτοντας έτσι ένα σημαντικό ποσοστό των ευρωπαϊκών αναγκών.

«Το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα σχεδιάζουν αγωγούς φυσικού αερίου μέσω της Μεσογείου», αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt, που σημειώνει πως με την ανακοίνωση για την κατασκευή του αγωγού, συνεχίζεται η διαμάχη με την Τουρκία για τους ενεργειακούς πόρους στη Μεσόγειο. Η Άγκυρα θέλει να αποτρέψει το έργο.

Επιπλέον, στη γαλλική ισραηλινή έκδοση του διεθνούς ισραηλινού τηλεοπτικού δικτύου i24news φιλοξενούνται δηλώσεις Γάλλων εμπειρογνωμόνων για τη σημασία της υπογραφής του αγωγού East Med.

H Τουρκική εφημερίδα Aydinlik αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα ότι ο αγωγός EastMed που έχει ως στόχο τη μεταφορά του φυσικού αερίου του Ισραήλ στην Ευρώπη, «έχει ένα κόστος που σχεδόν θα βυθίσει τις συμμετέχουσες χώρες».

 

Στο κόστος του αγωγού επικεντρώνεται σήμερα και η εφημερίδα «Χαραυγή» με τίτλτο «Εξ υπαρχής μη βιώσιμος ο EastMed», επικελούμενη δηλώσεις του ειδικού σε θέματα ενέργειας Χαράλαμπου Έλληνα:

ΠΗΓΗ: sigmalive.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube