REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ 4 Δεκεμβρίου 2019

Forreign Affairs: Η ψεύτικη υπόσχεση του Τραμπ

Forreign Affairs: Η ψεύτικη υπόσχεση του Τραμπ

Ο Τραμπ δεν μείωσε τις στρατιωτικές δεσμεύσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό –τις επεξέτεινε

Των Paul K. MacDonald και Joseph M. Parent για το Forreign Affairs

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, έχει επανειλημμένα υποσχεθεί ότι θα αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από δαπανηρές συγκρούσεις στο εξωτερικό, θα φέρει τα αμερικανικά στρατεύματα στην πατρίδα τους και θα μειώσει τις επαχθείς δεσμεύσεις στο εξωτερικό. «Τα μεγάλα έθνη δεν πολεμούν αέναους πολέμους», δήλωσε ο Trump στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους το 2019 (2019 State of the Union). «Φέρνουμε τα στρατεύματά μας πίσω στην πατρίδα μας», καυχήθηκε κατά την διάρκεια μιας συνάντησης του υπουργικού συμβουλίου [1] τον Οκτώβριο. «Εξελέγην για να φέρω τους στρατιώτες μας πίσω στην πατρίδα».

Αλλά μετά από σχεδόν τρία χρόνια στο αξίωμα, η υποσχεθείσα απόσυρση από τον Trump δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Ο πρόεδρος δεν τροποποίησε ουσιαστικά το παγκόσμιο στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ που κληρονόμησε από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ούτε έχει μετατοπίσει το δαπανηρό βάρος της υπεράσπισης των συμμάχων των ΗΠΑ. Αντίθετα, φόρτωσε με ακόμη μεγαλύτερες στρατιωτικές ευθύνες τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ταυτόχρονα αύξησε ή διατήρησε την συμμετοχή των ΗΠΑ στις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, την Συρία και αλλού. Σε σχεδόν κάθε άλλο θέμα, ο Trump απομακρύνθηκε ριζικά από το μονοπάτι του προκατόχου του. Αλλά όταν επρόκειτο για στρατιωτικές κινητοποιήσεις και άλλες υπεράκτιες αμυντικές δεσμεύσεις, διατήρησε σε μεγάλο βαθμό την σκακιέρα που κληρονόμησε -οι υποσχέσεις για το αντίθετο ας πάνε στο καλό.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Το σαφέστερο μέτρο των προσπαθειών απόσυρσης από τον Trump ή της έλλειψής τους, είναι οι αναπτύξεις στρατιωτικών δυνάμεως στο εξωτερικό. Κατά τους τελευταίους μήνες της προεδρίας του Ομπάμα, περίπου 198.000 εν ενεργεία στρατιωτικοί του αμερικανικού στρατού είχαν αναπτυχθεί στο εξωτερικό, σύμφωνα με το Κέντρο Στοιχείων Προσωπικού Αμύνης του Πενταγώνου [2]. Συγκριτικά, ο πιο πρόσφατος αριθμός για την διοίκηση Trump είναι 174.000 εν ενεργεία στρατιωτικοί. Αλλά ακόμα και αυτή η διαφορά αντικατοπτρίζει ένα λογιστικό τέχνασμα. Αρχίζοντας τον Δεκέμβριο του 2017, το Υπουργείο Άμυνας ξεκίνησε να εξαιρεί από τις επίσημες εκθέσεις του τα στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Συρία, αναφέροντας [3] μια ασαφή ανάγκη για «προστασία των δυνάμεών μας». Όταν προστεθούν τα εκτιμώμενα επίπεδα στρατευμάτων για τις τρεις αυτές χώρες, το τρέχον σύνολο είναι περίπου 194.000 -σχεδόν ισοδύναμο με τον αριθμό που κληρονόμησε ο Trump.

Ο κύριος λόγος για τον οποίον ο Trump απέτυχε να μειώσει τα επίπεδα των στρατευμάτων στο εξωτερικό είναι ότι κάθε φορά που ανακοινώνει μια απόσυρση, αλλάζει γνώμη. Δείτε το Αφγανιστάν. Πριν από την εκλογή του, ο Τραμπ επανειλημμένα αποκάλεσε [4] τον πόλεμο στο Αφγανιστάν ένα «τρομερό λάθος» και διακήρυξε [5] ότι «ήταν καιρός να γυρίσουν στην πατρίδα». Μόλις ανέλαβε την εξουσία, ο Τραμπ αύξησε την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν κατά 50%. Έκτοτε, το Πεντάγωνο απέσυρε κάποια στρατεύματα, αλλά περίπου 12.500 στρατιώτες [6] παραμένουν στο Αφγανιστάν, από περίπου 8.500 [7] όταν ο Τραμπ ανέλαβε το αξίωμά του.

Μια παρόμοια ιστορία διαδραματίστηκε στην βόρεια Συρία, από την οποία ο Trump διέταξε [8] την ξαφνική απόσυρση των Αμερικανών στρατιωτών τον Δεκέμβριο του 2018. «Κερδίσαμε εναντίον του ISIS», ισχυρίστηκε σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο Twitter. «Τα αγόρια μας, οι νέες γυναίκες μας, οι άντρες μας -όλοι επιστρέφουν». Αλλά αφότου οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι και τα μέλη του Κογκρέσου αντέδρασαν και αρκετοί διοικητικοί αξιωματούχοι παραιτήθηκαν, ο Trump άλλαξε γνώμη και συμφώνησε να κρατήσει στην θέση τους περίπου τους μισούς από τους περίπου 2.000 στρατιωτικούς στην βόρεια Συρία. Τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τους υπόλοιπους 1.000 στρατιωτικούς, ανοίγοντας τον δρόμο για μια τουρκική εισβολή στην βόρεια Συρία και μια επίθεση εναντίον των Κούρδων συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά για άλλη μια φορά, αξιωματούχοι του Πενταγώνου επικράτησαν επί του προέδρου για να αφήσει κοντά στο 90% των στρατιωτικών [9] πίσω ώστε να φυλάξουν τα κοντινά πετρελαϊκά κοιτάσματα. Οι υπόλοιποι θα ανακατανεμηθούν στην περιοχή [10] αντί να επιστρέψουν στην πατρίδα.

Ένα μέρος όπου ο Trump πίεσε με επιτυχία [11] για μειώσεις στρατευμάτων είναι η Αφρική. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την σταδιακή απόσυρση εκατοντάδων Αμερικανών στρατιωτικών από την ήπειρο αυτή ξεκινώντας από το 2018. Αλλά το στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στην Αφρική ήταν σχετικά μικρό εξ αρχής, με περίπου 7.200 στρατιώτες, και επειδή οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις παραμένουν ενεργές στην Δυτική Αφρική, οι διοικητές συνέστησαν [12] να μειωθούν κατά το ήμισυ οι προτεινόμενες περικοπές.

Επιπλέον, ο Trump έχει σκοντάψει σε νέες στρατιωτικές δεσμεύσεις στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Σε απάντηση των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, ενέκρινε [13] την ανάπτυξη περίπου 14.000 επιπλέον στρατιωτικών στον Περσικό Κόλπο, συμπεριλαμβανομένων περίπου 3.500 για την προστασία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας. Ο Trump συμφώνησε επίσης [14] να επεκτείνει την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Πολωνία με επιπλέον 1.000 στρατιώτες, και η διοίκησή του βρίσκεται σε συνομιλίες για να χτιστεί μια μόνιμη στρατιωτική βάση εκεί στο μέλλον. Εν ολίγοις, οι ταλαντεύσεις του Trump έχουν οδηγήσει σε διακοσμητικές ανακατατάξεις και χρόνια σύγχυση σχετικά με τις προτεραιότητες των ΗΠΑ -αλλά όχι σε σημαντική μείωση των επιπέδων στρατευμάτων.

ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΤΟΥΣ

ΠΗΓΗ φωτογραφίας: Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube