Weather Icon

Ανεβάζουν το… κασέ οι ΗΠΑ για την «προστασία» συμμάχων

Ανεβάζουν το… κασέ οι ΗΠΑ για την «προστασία» συμμάχων

Εως και τετραπλασιασμό των ποσών που πληρώνουν για την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στα εδάφη τους ζητά η υπερδύναμη από Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Γερμανία. Ποιες χώρες αναμένεται να «ενδώσουν» και ποιες έχουν… εναλλακτικές.


Οι ΗΠΑ απαιτούν τεράστιες αυξήσεις του ποσού που πληρώνουν τρεις από τους κυριότερους εταίρους τους, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Γερμανία, για την παραμονή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στα εδάφη τους, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στο παγκόσμιο στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ.
Ο κομβικός ρόλος των ΗΠΑ και του στρατού τους στις στρατηγικές ασφαλείας της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον είναι σε ισχυρή θέση για να εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα. Η προσπάθεια, όμως, να πιεστεί η Γερμανία ίσως σπρώξει το Βερολίνο πιο μακριά από την υπερδύναμη.
Ρεπορτάζ αυτού του μήνα υποστηρίζουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απαιτήσει από τη Νότια Κορέα να πληρώσει 4,7 δισ. δολάρια τον επόμενο χρόνο ή 400% περισσότερα απ’ όσα διαθέτει τώρα, για να συνεχίσει να απολαμβάνει αμερικανική στρατιωτική προστασία. Εν συνεχεία άλλο ρεπορτάζ αποκάλυψε ζητήθηκε από την Ιαπωνία να αυξήσει τέσσερις φορές τη συμμετοχή της στον διαμοιρασμό του κόστους, στα 8 δισ., όταν λήξει, τον Μάρτιο του 2021, η υφιστάμενη διμερής συμφωνία. Οι πληροφορίες έρχονται, καθώς οι ΗΠΑ ήδη ετοιμάζονται να πιέσουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, και ειδικά την Γερμανία, να πληρώσουν περισσότερο για την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών στην Ηπειρο.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube