Weather Icon

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Επιστολή στον ΟΗΕ ετοιμάζει η Κύπρος

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου έσπευσε να καταδικάσει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών των δύο κρατών.
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου, μετά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα των δύο κρατών.

Μετά τις ανακοινώσεις της Αθήνας και του Καΐρου, ήρθε η σειρά της Λευκωσίας να καταδικάσει το μνημόνιο συναντίληψης Άγκυρας και Τρίπολης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

«Τέτοια οριοθέτηση, αν γινόταν, θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καθώς θα παραγνώριζε τα νόμιμα δικαιώματα άλλων παράκτιων κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, και θα ήταν αντίθετο με την αναγνωρισμένη αρχή της σύμβασης του δικαίου της θάλασσας και του εθιμικού δικαίου για τα δικαιώματα των νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

Και πρόσθεσε: «Το μνημόνιο συναντίληψης δεν έχει και δεν παράγει καθοιονδήποτε τρόπο, οποιαδήποτε έννομα αποτελέσματα που να επηρεάζουν τα νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή άλλων παράκτιων κρατών».

«Με τη διαστρέβλωση των κανόνων του δικαίου της θάλασσας και με την παραχάραξη της γεωγραφίας, η Τουρκία δεν μπορεί να αποκτήσει νομικά ερείσματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αντίθετα, οι πράξεις της Τουρκίας αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι οι θέσεις της σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο, αποτελούν τη μειοψηφία του ενός» σημείωσε, παράλληλα, η Λευκωσία.

Και κατέληξε: «Το υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει στην ολότητά τους τις τουρκικές θέσεις και αβάσιμες διεκδικήσεις και θα απαντήσει καταλλήλως διά επίσημης επιστολής προς τα Ηνωμένα Έθνη».

Για εξηγήσεις ο Τούρκος πρέσβης

Στον απόηχο της συμφωνίας Άγκυρας – Λιβύης, η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη για εξηγήσεις στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα.
Επίσης, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε οδηγίες να ενημερώσει άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας»

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

«Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών», ανέφερε η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρου Γεννηματά.

«Στα όρια της φαιδρότητας» 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, χαρακτήρισε ως τελείως αδόκιμη και εκτός κάθε λογικής τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, καταγγέλλοντας την απόπειρα ύπαρξης συζήτησης, με στόχο τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.

«Μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, διότι αγνοεί κάτι το οποίο ο καθένας νομίζω μπορεί να διαπιστώσει, ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ο μεγάλος γεωγραφικός όγκος της Κρήτης» τόνισε, συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των επαφών με τον Ολλανδό ομόλογό του. 

«Κατά συνέπεια, λοιπόν, νομίζω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι στα όρια της φαιδρότητας και θα ήθελα να σας πω ότι όσον αφορά τη Λιβύη, η χώρα είναι έτοιμη να αποστείλει Πρέσβη στη Λιβύη, όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί», επεσήμανε ακόμη.

Η συμφωνία

Την Τετάρτη, Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν διμερή συμφωνία, η οποία αφορά τα θαλάσσια σύνορα των χωρών, καθώς και σε ζητήματα ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας, με απώτερο στόχο τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Η συμφωνία επετεύχθη με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA), με έδρα την Τρίπολη.
Άλλωστε, η χώρα της βόρειας Αφρικής βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο, καθώς τα ανατολικά τμήματα της Λιβύης ελέγχονται από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ.

Οι αντιδράσεις της Τουρκίας

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπερασπίστηκε τη συμφωνία, τονίζοντας ότι στόχος είναι η προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, σε ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι «η συμφωνία καθιερώνει την κατάρτιση και την εκπαίδευση, διαρθρώνει το νομικό πλαίσιο και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των στρατευμάτων μας».

Η αντίδραση της Αιγύπτου

«Αυτές οι συμφωνίες δεν μπορούν να έχουν κανένα αντίκτυπο στα δικαιώματα των χωρών της Μεσογείου ή των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή της Μεσογείου. Δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα, δεν μπορούν να αναγνωρισθούν επισήμως υπό το φως του άρθρου 8 της Συμφωνίας Skhirat, το οποίο ορίζει ότι η (λιβυκή) κυβέρνηση ή το υπουργικό συμβούλιο (και όχι ο πρωθυπουργός της) έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες»
Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube