REAL TIME |

Weather Icon

Όχι άλλο εθνικό αυτομαστίγωμα

Όχι άλλο εθνικό αυτομαστίγωμα

 

Του Σάκη Μουμτζή

Σίγουρα στις σχέσεις μας με την Τουρκία κάναμε λάθη. Σίγουρα θα μπορούσαν τα πράγματα να ήταν ευνοϊκότερα για την πατρίδα μας. 

Αυτή η αναγνώριση χρόνιων αβελτηριών δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην αδιέξοδη και εθνικά ψυχοφθόρα κατάσταση της λαθολογίας. Ήδη, τον τελευταίο καιρό βλέπουν το φως της δημοσιότητος απόψεις Ελλήνων πολιτικών και πανεπιστημιακών που χρεώνουν τα πάντα, για την σημερινή πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, στην Ελλάδα.

Έφτασε στο σημείο να γραφτεί πως ήταν λάθος η συνεργασία της πατρίδος μας με την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ, γιατί έτσι απομονώσαμε και προκαλέσαμε την Τουρκία. Αυτό είναι ένα από τα συμπτώματα της φινλανδοποιημένης πολιτικής σκέψης. Δηλαδή, πριν προχωρήσουμε στην χάραξη μιας στρατηγικής, να λαμβάνουμε υπ΄όψη αν αυτή ενοχλεί την Τουρκία.

Φτάσαμε στο σημείο να ψέξουμε την τότε Ελληνική κυβέρνηση για την απόρριψη, από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, του σχεδίου Ανάν. Το συγκεκριμένο σχέδιο τους Ελληνοκύπριους  αφορούσε και αυτοί αποφάσισαν. Από την άλλη πλευρά αντιμετωπίζουμε συμπλεγματικά την Τουρκική εξωτερική πολιτική. Στεκόμαστε με θαυμασμό μπροστά της. Ο,τι κάνουν οι Τούρκοι είναι σωστό και αποτελεσματικό. Λησμονούν όλοι αυτοί την αποτυχημένη οικονομική διείσδυση του Οζάλ στις μουσουλμανικές δημοκρατίες της πρών ΕΣΣΔ, λησμονούν την αποτυχία του Ερντογάν να ηγηθεί της αραβικής άνοιξης, λησμονούν πως η πρόσφατη επέμβαση της Τουρκίας στην Συρία, δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Παραβλέπουν πως η πατρίδα μας είναι στην ΕΕ και στην ευρωζώνη, το ίδιο και η Κύπρος. Και γι΄αυτόν τον λόγο κρατούμε στα χέρια μας το όπλο των κυρώσεων.  Παραβλέπουν πως η πατρίδα μας, παρ΄όλη την οικονομική κρίση, εξακολουθεί και κατέχει ηγετική θέση στα Βαλκάνια. Τέλος παραβλέπουν πως στην υφέρπουσα Ελληνοτουρκική κρίση η πατρίδα μας έχει ένα σαφές πλεονέκτημα στο διπλωματικό πεδίο.

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube