REAL TIME |

Weather Icon

Όσα συζήτησε στην Τυνησία ο Ερντογάν

Όσα συζήτησε στην Τυνησία ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σήμερα Τετάρτη στην Τυνησία, για συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Καΐς Σαγιέντ, ανακοίνωσε η Άγκυρα.

Η επίσκεψη δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας συζήτησε με τον Τυνήσιο ομόλογό του Καΐς Σαγιέντ τα πιθανά βήματα και τη συνεργασία των δύο χωρών τους για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη.

«Τι δουλειά έχει η Ελλάδα με τη Λιβύη;»

Νέες προκλητικές αναφορές εναντίον της Ελλάδας έκανε από την Τυνησία ο τούρκος πρόεδρος. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον Τυνήσιο ομόλογό του, αναφέρθηκε στο μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών βάζοντας στη συνέχεια στο στόχαστρο την Ελλάδα.

«Υπάρχει ένας αυξημένος ενθουσιασμός για τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε βάρος της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα. Αλήθεια, τι δουλειά έχει η Ελλάδα με τη Λιβύη; Δεν έχει καμία δουλειά με την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Η Λιβύη και η Τουρκία έχουν συγκεκριμένη σύνδεση μεταξύ τους, οι δυο χώρες έχουν δικαιοδοσία στην περιοχή αυτή».

Πρόσθεσε δε στον ίδιο προκλητικό τόνο, ότι παρά τις αντιδράσεις η συμφωνία με τη Λιβύη θα ισχύσει κανονικά.

«Βολές» και κατά της Ρωσίας

Σε άλλο σημείο τόνισε πως η Λιβύη διαθέτει έναν νόμιμο πρωθυπουργό. «Περάσαμε τη συμφωνία από την τουρκική εθνοσυνέλευση και θα ισχύσει κανονικά στο μέλλον. Δεν ήμασταν ποτέ εισβολείς.

Αν δεχτούμε οποιαδήποτε πρόσκληση, θα την αξιολογήσουμε και θα πράξουμε ανάλογα. Και έχουμε λάβει πρόσκληση για αποστολή στρατευμάτων. Η Ρωσία και το Σουδάν τι δουλειά έχουν εκεί; Ο Χαφτάρ δεν είναι νόμιμος και οι δραστηριότητές του είναι παράνομες».

Ο Ερντογάν έφτασε νωρίτερα την Τετάρτη στην Τύνιδα, πραγματοποιώντας αιφνιδιαστική επίσκεψη για συνομιλίες με τον Σαγιέντ. Ο Τυνήσιος πρόεδρος τη Δευτέρα είχε συναντηθεί με εκπροσώπωπους του Ανωτάτου Συμβουλίου Λιβυκών Πόλεων και Φυλών, για να συζητήσει μια πιθανή πρωτοβουλία για την επίλυση της λιβυκής κρίσης.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τις επαφές που είχαν, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι πιστεύει πως η Τυνησία θα μπορούσε να έχει «πολύτιμη και εποικοδομητική συμβολή» για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν. Η κρίση στη Λιβύη, είπε, επηρεάζει ότι μόνο την ίδια τη χώρα αλλά και τις γειτονικές της, όπως την Τυνησία.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ερντογάν αναφέρεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος συνοδεύεται σε αυτό το ταξίδι του από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ, τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Χακάν φιντάν, τον διευθυντή επικοινωνίας Φαχρετίν Αλτούν και τον προεδρικό εκπρόσωπο Ιμπραήμ Καλίν. Δεν έδωσε όμως περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη που πραγματοποιεί ξένος ηγέτης στην Τυνησία μετά την εκλογή του Σαγιέντ στην προεδρία, τον Οκτώβριο, μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ, Φιλελεύθερος

Πήγε στην Τυνησία ο Σουλτάνος, αλλά έφαγε πόρτα, με πολύ ευγενικό τρόπο. “Το θέμα της συμφανίας σας με την Λιβύη δεν μας αφορά” του είπαν. Είχε σοβαρές ελπίδες ο Ερντογάν, ότι θα συντασσόταν μαζί του η Τυνησία. Λόγω Παντελερίας και Μάλτας, για να μην πω και λόγω Σικελίας και Σαρδηνίας. Αλλά φαίνεται ότι οι Τυνήσιοι δεν είχαν σκοπό να αρχίσουν να τρώγονται με την Ιταλία. Έχει πλάκα, αλλά με τις τελευταίες ανόητες κινήσεις του (αλλά και με την εξαίρετη διπλωματία της ελληνικής κυβέρνησης) ο Ερντογάν κατάφερε να στρέψει και την Ιταλία εναντίον του. Fotis Sarantopoulos

 

Italian EEZ
Ιταλική ΑΟΖ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube