Weather Icon
Πολιτισμός 27 Δεκεμβρίου 2019

Χριστόψωμα και γουρουνοχαρές

Χριστόψωμα και γουρουνοχαρές

Το Χριστόψωμο και τα «ευλογημένα σφάγια» είναι αναπόσπαστες παραδόσεις του εορτασμού των Χριστουγέννων που κρατούνται αιώνες τώρα, συνδυάζοντας την πίστη με τις ανθρώπινες καθημερινές ανάγκες. Το ευλογημένο ψωμί του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι άλλωστε το σύμβολο που θα στηρίξει το νοικοκυριό και την οικογένεια όλο τον χρόνο και γι αυτό έχει την δική του ξεχωριστή θέση.

Αν και ο διάκοσμος ποικίλει από περιοχή σε περιοχή, καθώς αναδεικνύει τα τοπικά στοιχεία, κοινός είναι παντού ο σταυρός από ζύμη πάνω στο Χριστόψωμο. Κοινός είναι και ο τελετουργικός τρόπος της κοπής του, την παραμονή ή ανήμερα των Χριστουγέννων, με τον οικοδεσπότη να «ψωμίζει τον άρτο» στα μέλη της οικογένειας και τους καλεσμένους.

Το «ψωμί του Χριστού» ζυμώνεται την παραμονή των Χριστουγέννων με ιδιαίτερη ευλάβεια και η κοπή του στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι συνοδεύεται με εκδηλώσει που ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή.

Κρήτη, Κεφαλλονιά και Μάνη

Στην Κρήτη το Χριστόψωμο παρασκευάζεται με ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή. Οι νοικοκυρές χρησιμοποιούν ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι, ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλα, γαρίφαλα. Όταν πλάσουν το ζυμάρι, χωρίζουν την ζύμη και με το ένα κομμάτι της φτιάχνουν μια κουλούρα, ενώ με το υπόλοιπο ένα σταυρό με λωρίδες, τον οποίο τοποθετούν πάνω στο ψωμί. Στο κέντρο της κουλούρας βάζουν ένα άσπαστο καρύδι και στην υπόλοιπη επιφάνειά της σχεδιάζουν σχήματα, όπως λουλούδια, καρποί, πουλιά και φύλλα.

Στην Μάνη, η κάθε οικογένεια φουρνίζει στον φούρνο του σπιτιού τα Χριστόψωμά της, τα οποία έχει παρασκευάσει η νοικοκυρά και τα έχει στολίσει με και ποικίλα σχέδια. Το ίδιο γίνεται και στην Σπάρτη, όπου το Χριστόψωμο πλάθεται σε σχήμα σταυρού, ενώ τα υπόλοιπα ψωμιά που φουρνίζει η οικογένεια για τις γιορτές διακοσμούνται με ψύχα από καρύδια και αμύγδαλα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube