REAL TIME |

Το τουρκικό σχέδιο με δυο άξονες: Πρώτο βήμα συζήτηση Ενεργειακών, Αιγαίου και Κυπριακού

Το τουρκικό σχέδιο με δυο άξονες: Πρώτο βήμα συζήτηση Ενεργειακών, Αιγαίου και Κυπριακού

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τεντώνει το σχοινί η Άγκυρα προκαλώντας αναταράξεις σε όλη την περιοχή, εστιάζοντας την προσοχή στα ενεργειακά, υποβαθμίζοντας το Κυπριακό, το οποίο εντάσσει σε έναν σχεδιασμό πακετοποίησης της περιοχής.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η κατοχική Τουρκία κινείται σε δύο άξονες του ιδίου σχεδίου επέκτασής της.

Ο πρώτος άξονας, που ο Ερντογάν θεωρεί ευκολότερο αφορά την Ελλάδα, την Κύπρο και με αυτήν επιχειρείται η πακετοποίηση Κυπριακού, ενεργειακών και ελλαδοτουρκικών. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η Άγκυρα υλοποιεί έναν σχεδιασμό επιβολής, που χαρακτηρίζεται από ένταση και νέα τετελεσμένα.

Η κορύφωση των προκλήσεων, το συνεχές φλερτάρισμα με θερμό επεισόδιο (χωρίς αυτό να είναι επιδίωξη, αλλά μπορεί να προκύψει από ατύχημα), θα σύρει, σύμφωνα με τον τουρκικό σχεδιασμό, Ελλάδα και Κύπρο σε διάλογο με τουρκικούς όρους. Με όπλο την ισχύ και έχοντας στο χέρι τετελεσμένα θεωρεί πως πετύχει διά του εκφοβισμού το στόχο της.

  • Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος OrusReis το οποίο βρίσκεται δυτικά της Κύπρου, έχει δεσμεύσει παράνομα για έρευνες περιοχή που φθάνει τρεις φορές περίπου όσο η έκταση της Κύπρου. Η περιοχή αυτή βρίσκεται σε κυπριακή θάλασσα αλλά και τουρκική. Δεν εισήλθε ακόμη σε ελληνική θαλάσσια περιοχή και φαίνεται πως τούτο αποτελεί, επί του παρόντος, πολιτική επιλογή του καθεστώτος, αν και το περασμένο καλοκαίρι πύκνωναν οι πληροφορίες για έρευνες κοντά στο Καστελόριζο.
  • Η τακτική έναντι της Ελλάδος φαίνεται ότι σιγά-σιγά αλλάζει με πρώτο βήμα να θεωρείται η υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας»,μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και του Φαγέζ αλ Σαράζ, που είναι επικεφαλής της λιβυκής «κυβερνήσεως εθνικής ενότητας»( μιας από τις δυο κυβερνήσεις). Το μνημόνιο θεωρείται… προειδοποιητική βολή για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, αν και το εγχείρημα δεν είναι τόσο εύκολο.

Ο δεύτερος άξονας, αφορά ένα ευρύτερο σχεδιασμό, που καλύπτει Ελλάδα και Κύπρο αλλά τις εντάσσει σε μια μεγάλη εικόνα με άλλες χώρες της περιοχής. Σε αυτό τον σχεδιασμό εντάσσεται η Κύπρος, η Συρία, η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Ελλάδα (Αιγαίο) και άλλες χώρες (Βαλκάνια), στις οποίες ενισχύει την επιρροή της η Άγκυρα. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, η Άγκυρα κινείται είτε να αποκτήσει νέα εδάφη (υπενθυμίζεται ο στόχος του 2023 για «μεγαλύτερη Τουρκία»), είτε να θέσει υπό την επιρροή της τρίτες χώρες (φινλανδοποίηση).

Δείπνα, καλό φαγητό και Κυπριακό

Στο Βερολίνο, πάντως, την περασμένη Δευτέρα η Άγκυρα άφησε τα ίχνη της στο δείπνο των τριών (Γκουτέρες, Αναστασιάδη και Ακιντζί). Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες και η σύμβουλος του, Τζέιν Χολ Λουτ, επέλεξαν να ικανοποιήσουν το τουρκικό αίτημα για πάγωμα των εξελίξεων μέχρι τουλάχιστον τον ερχόμενο Μάιο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο hellasjournal.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube