REAL TIME |

Weather Icon
Απόψεις , Τουρκία 16 Δεκεμβρίου 2019

Το τουρκικό επιχειρησιακό προσωπείο

Το τουρκικό επιχειρησιακό προσωπείο

Του Χωριανόπουλου Άγγελου

Από τις αρχές του 333 π.Χ. κατά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ισσό παραστρατιωτικές ‘’ομάδες’’ μισθοφόρων ήταν εκείνες που αποτελούσαν το στοιχείο αιφνιδιασμού στην έκβαση μίας μάχης. Οπλισμένες και εκπαιδευμένες από υψηλόβαθμα στελέχη του τακτικού στρατού είχαν ως ρόλο την διεξαγωγή χτυπημάτων κυρίως ψυχολογικού χαρακτήρα στα μετόπισθεν αλλά και πλαγίως του εχθρού. Λειτουργώντας  άνευ εθνόσημου εκινούντο ακόμα και μέσα στις πόλεις προστασίας του εχθρικού στρατού δίνοντας πληροφορίες και συγκεντρώνοντας υλικό που θα βοηθούσε στο πεδίο της μάχης. Εν έτη 2019 η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας τόσο στα σύνορά της με την Συρίας όσο και στην υποστήριξή της στην κυβέρνηση της Λιβύης στηρίζεται σε τέτοιου είδους στρατεύματα που πιθανότατα θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.

Σε πρόσφατη σύσκεψή του ο Τούρκος πρόεδρος ενοποιόν ευρωπαίων πολιτικών δήλωσε ευθέως πως δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ακόμα και τουρκικές εταιρείες μισθοφόρων με σκοπό να επιβιώσει η κυβέρνηση της Λιβύης και να πραγματώσει την εξωτερική του πολιτική. Η εταιρεία που τους χειρίζεται ονομάζεται SADAT και ως ιδεολογική της βάση έχει τον Σουνιτικό Ισλαμισμό και τα δόγματα των Γκρίζων Λύκων. Ο πυρήνας της αποτελείται από απόστρατους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του τουρκικού στρατού οι οποίοι εκπαιδεύουν και στρατολογούν ισλαμιστές μαχητές του ISIS αλλά και βετεράνους Τσετσένους πολεμιστές με σκοπό την στήριξη της κυβέρνησης της Λιβύης. Πρόσφατα είδαμε δράσεις της στο πεδίο της μάχης τόσο στην επιχείρηση ‘’πηγή ειρήνης’’ στην Συρία όσο και στις πόλεις της Λιβύης κάνοντας αισθητή την χείριστη ποιοτικά ικανότητά τους να φέρουν εις πέρας μία αποστολή. Άξιο αναφοράς είναι πως σε ορισμένες επαρχίες της Λιβυκής πρωτεύουσας υπήρξαν μαρτυρίες που την ήθελαν να έχει έρθει αντιμέτωπη με την ρωσική αντίστοιχη εταιρεία Wanger που απασχολεί 800 άνδρες στην περιοχή δραστηριοποιούμενη στο πλευρό του στρατάρχη Χάφταρ.

Τα στρατεύματα της εταιρείας αυτής έχουν ονομασθεί ως Κάρντες Καλ Τουρκίγιε και δραστηριοποιούνται ακόμα και εντός τουρκικού εδάφους. Είναι υπεύθυνα για χιλιάδες διώξεις Κούρδων από τις περιοχές τους, για επιχειρήσεις μαζικού αφανισμού κρυπτοχριστιανών κυρίως στην ανατολική Τουρκία αλλά και για την μαζική οργάνωση του πλήθους σε περίπτωση νέου πραξικοπήματος. Η ‘’προεδρική φρουρά’’ του Ερντογάν στα πεδία δράσης στην Συρία και την Λιβύη χρησιμοποιούσε ως τακτικό οπλισμό τα ρωσικά τυφέκια ΑΚ-47, υποστηριζόμενα από τουρκικά  UAV τύπου BAYRAKTAR αλλά και οπλισμένα REAPER, σχεδιασμένα και εξοπλισμένα από γαλλικής προελεύσεως κινητήρες και βλήματα. Τα πεδία δράσης των συγκεκριμένων στρατευμάτων φαίνεται να είναι τόσο υποκινούμενα από την κυβέρνηση της Λιβύης όσο και ανεξάρτητα καθώς έχουν επιχειρήσει πολάκις την κατάληψη πετρελαιοπηγών χωρίς αποτέλεσμα. Νέο πεδίο δράσης τους αποτελεί το Κουρδικό αναγνωρισμένο κράτος του βορείου Ιράκ έχοντας ως σκοπό την αποσταθεροποίησή του σαμποτάροντας την πολιτική του διακυβέρνηση και τις εδαφικές του διεκδικήσεις.

Η τουρκική εξωτερική πολιτική δεν αποκτά μόνο υβριδικό προσωπείο μέσω αυτής της εταιρείας, αλλά γίνεται πλέον και επισήμως θέμα συζήτησης σε διεθνής διασκέψεις ενώπιον ευρωπαίων πολιτικών, καταρρίπτοντας οποιαδήποτε δεοντολογική και ηθική συμπεριφορά από μέρους τους. Μελλοντικά πεδία δράσης σύμφωνα με το τουρκικό εθνικό όρκο είναι τόσο η Αίγυπτος και το Ισραήλ όσο και τα ελληνικά νησιά και η ανατολική Θράκη. Πεδία που αφορούν άμεσα την εθνική μας κυριαρχία γίνονται και επισήμως αντικείμενο τουρκικών διεκδικήσεων θέτοντας την ανάγκη εξοπλιστικής αναβάθμισης της χώρας πιο επίκαιρη από ποτέ, με ημερομηνία ορόσημο τα 100 χρόνια από την ίδρυση του τουρκικού κράτους…το πλέον κοντινό 2023.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube