Weather Icon

Το Ισραήλ μπλοκάρει την εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου Αφροδίτη

Το Ισραήλ μπλοκάρει την εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου Αφροδίτη

Globe (Israel) – 8th December 2019 – Μετάφραση Wan Wert

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας Ούντι Αδίρι δήλωσε στις Shell, Noble Energy και Delek Drilling ότι δεν μπορούν να αρχίσουν την εκμετάλλευση της Κυπριακή δεξαμενής μέχρι να διευθετηθεί η συνοριακή διαφωνία σχετικά με τας όρια της άδειας Γιισάι του Ισραήλ.

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας Udi Adiri κατέστησε σαφές σε επιστολή που εστάλη στους ιδιοκτήτες δικαιωμάτων της δεξαμενής, Delek Drilling LP (TASE: DEDR.L), Noble Energy Inc. (NYSE: NBL) και Shell οτι το Ισραήλ αντιτίθεται στην ανάπτυξη του υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου Αφροδίτη της Κύπρου μέχρι να διευθετηθεί η διαφωνία για τα σύνορα με το πεδίο αερίου Γιισχάι του Ισραήλ.

Ο Adiri στην επιστολή του προς τον ΔΣ Delek Drilling Yossi Abu, τον SVP της Noble Energy Keith Έλιοτ και τον GM της Shell East Med Chris Breeze,ανεφερε : “Θέλω να σας ενημερώσω ότι το κράτος του Ισραήλ δεν απεμπόλησε το μερίδιό του στο ταμιευτήρα φυσικού αερίου Αφροδίτη-Γιισχάι, και δεν έχει καμία πρόθεση να το κάνει”.

Η επιστολή εστάλη τον προηγούμενο μήνα έπειτα από διαμαρτυρία του Ισραηλινού επιχειρηματία Μπένι Στάινμετζ, ο οποίος κατέχει μερίδιο στην άδεια Γιισάι, σύμφωνα με την οποία η Ισραηλινή κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τα δικαιώματα της άδειας. Ο Στάινμετζ και οι συνεργάτες του ισχυρίζονται ότι το αέριο στην άδεια Γιισάη θα μπορούσε να αξίζει έως και 3 δισεκατομμύρια ισραηλινά σεκελς(σμ,1 USD = 3.47690 ILS ).

Η Shell και η Noble Energy κατέχουν το 35% του πεδίου της Αφροδίτης, ενώ η Delek Drilling κατέχει το υπόλοιπο 30%. Στις 7 Νοεμβρίου, ο Delek Drilling ανακοινωσε μια συμφωνία με την κυπριακή κυβέρνηση σύμφωνα με την οποία αναλάμβανε την υποχρέωση να επενδύσει 2,5-3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του πεδίου Αφροδίτη τα επόμενα τέσσερα με έξι χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας της υποδομής για την εξαγωγή του αερίου μέσω της Αιγύπτου. Η αξία του αερίου του πεδίου της Αφροδίτης εκτιμάται σε περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην επιστολή του προς τους ιδιοκτήτες δικαιωμάτων της Αφροδίτης, ο Udi Adiri επισημαίνει ότι το πεδίο Αφροδίτη-Γιισχάι είναι μια διασυνοριακή δεξαμενή φυσικού αερίου, “και ως κ τουτου το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν διεξάγει πολυετείς διαπραγματεύσεις με σκοπό την επίτευξη διμερούς συμφωνίας σχετικά με την εκμετάλλευση του πεδίου Αφροδίτη-Γιισχάι. Μια από τις επιλογές που εξετάστηκαν ήταν η δυνατότητα έναρξης άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δικαιοδόχων αμφότερων των χωρών, υπό την έγκριση των δυο κρατών”.

“Ωστόσο, μέχρι τωρα, τα δυο κράτη δεν έχουν συνάψει την απαραίτητη συμφωνία η οποία θα διευκολύνει τη δίκαιη εκμετάλλευση και ανάπτυξη του τομέα, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών”,πρόσθεσε.

Συνεπώς, τονίζει ο Udi Adiri , ” θα ήταν συνετό να σας ενημερώσω οτι σύμφωνα με την θέση του Κράτους του Ισραήλ ,η ανάπτυξη και εκμετάλλευση του πεδίου Αφροδίτη-Γιισάη από τους δικαιοδόχους και των δύο κρατών δεν πρέπει να ξεκινήσει πριν από την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης του Ισραήλ και της Κύπρου.”

Οι κάτοχοι δικαιωμάτων της δεξαμενης Yishai, Energy Resources LP, Nammax Oil and Gas Ltd. (ελέγχεται από τον Beny Steinmetz), Eden Energy Discovery Ltd. (TASE: EDN), και η AGR Petroleum Services Holdings AS χαιρέτισαν την “σαφή αυτη ανακοίνωση της Ισραηλινής κυβέρνησης”.

Δημοσιεύτηκε από το Globes, Israel business news – en.globes.co.il – στις 8 Δεκεμβρίου 2019

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube