Weather Icon

Το Ισραήλ θέλει γρήγορα υπογραφές για τον αγωγό EastMed

Το Ισραήλ θέλει γρήγορα υπογραφές για τον αγωγό EastMed

Φωτογραφία: enikos

Ανδρέας Πιμπίσιης

Η από μέρους των εμπλεκόμενων χωρών υπογραφή για να προχωρήσουν με την κατασκευή του αγωγού EastMed θα είναι μια πολύ ισχυρή απάντηση στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή. Για το Ισραήλ, όπως φάνηκε κατά τη χθεσινή επικοινωνία Νετανιάχου-Αναστασιάδη οι καταγγελίες από μόνες τους δεν φαίνεται να αρκούν προκειμένου να απαντηθούν οι ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, υπογράμμισε πως θα πρέπει να προχωρήσουν με το θέμα του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου –EastMed– όσες χώρες είναι πρόθυμες να το πράξουν. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι έτοιμος να προχωρήσει με την υπογραφή των συμβολαίων για τον αγωγό.

Η χθεσινή εξέλιξη στέλνει συγκεκριμένο μήνυμα προς Ελλάδα και Ιταλία που είναι οι άλλες δύο συνιστώσες της αρχικής συμφωνίας για κατασκευή του αγωγού. Από ελλαδικής πλευράς, λαμβανομένων υπόψη των προηγούμενων τοποθετήσεων, φαίνεται να μην υπάρχει οποιαδήποτε αντίθεση στο να προχωρήσουν στην επόμενη φάση με τον αγωγό. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι δύο χώρες πιστεύουν ότι θα πρέπει να προχωρήσουν με το έργο και ότι δεν μπορούν να περιμένουν την Ιταλία να αποφασίσει.

Παράλληλα έρχεται σε συνέχεια των μηνυμάτων που είχαν σταλεί από την Ιερουσαλήμ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα όπου γινόταν σαφές ότι το Ισραήλ δεν έχει στην ατζέντα του θέμα κατασκευής ενός αγωγού από τις ισραηλινές ενεργειακές πηγές προς την Τουρκία. Η τηλεφωνική επικοινωνία αλλά και τα ίδια τα γεγονότα έρχονται να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες του «Φ», ως προς την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν η Κύπρος και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας Αναστασιάδης και Νετανιάχου αντάλλαξαν απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις και την αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών από πλευράς Τουρκίας στην περιοχή. Παράλληλα ανέφερε ότι «ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ επανέλαβε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη σταθερή θέση του Ισραήλ για τα ζητήματα αυτά και την καταδίκη του παράνομου μνημονίου συναντίληψης μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης και εισηγήθηκε άμεση υπογραφή Συμφωνίας για τον EastMed μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας». Επ’ ευκαιρία της συνομιλίας τους ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας με την οποία υιοθέτησε τον ορισμό του αντισημιτισμού, όπως αυτός καθορίζεται από τη διεθνή συμμαχία για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν ο συντονισμός των δύο χωρών προς αποτροπή υλοποίησης των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Ακολούθως, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ανέφερε σε δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού ενημέρωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τα όσα διημείφθησαν με τους ηγέτες της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Λιβάνου, με τους οποίους ο Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία, συμφώνησαν μέσα στα πλαίσια της στενής συνεργασίας των δύο Κυβερνήσεων, συντονισμένα να προχωρήσουν στις πρέπουσες ενέργειες για την αποτροπή των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και των επιδιώξεων που απορρέουν από την υπογραφή του παράνομου μνημονίου συναντίληψης ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη.
Ο κύκλος επαφών με ηγέτες της περιοχής θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα, οπόταν θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β΄.

Πρώτο θέμα στην Αίγυπτο

Πρώτο θέμα στις πολιτικές ειδήσεις των περισσότερων αιγυπτιακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αποτελεί η τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι. Η «Αλ Αχράμ» έχει τίτλο στο ρεπορτάζ τη φράση του Αιγύπτιου ηγέτη, Αλ Σίσι, ότι «η Αίγυπτος επιθυμεί την εποικοδομητική συνεργασία με την Κύπρο», γεγονός που όπως τονίζει η εφημερίδα προκύπτει από την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο Προέδρων. Όπως μάλιστα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής Προεδρίας, Πρέσβης Μπάσαμ Ράντι, «ο Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι επισήμανε ότι η Αίγυπτος ενδιαφέρεται για όλες τις πτυχές της εποικοδομητικής συνεργασίας με την Κύπρο, ιδίως ενόψει της ανάπτυξης και της δύναμης στις σχέσεις των δύο χωρών κατά την προηγούμενη περίοδο ή στο πλαίσιο ενός τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδας».

«Την προώθηση της συνεργασίας συζήτησαν ο Πρόεδρος της Κύπρου και ο Αλ Σίσι», αναφέρει από την πλευρά της στην ιστοσελίδα της η «Egypt Today». Η εφημερίδα τονίζει ότι «ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, τόνισε την αποφασιστικότητα να προωθήσει τη διμερή συνεργασία με την Κύπρο για να ανταποκριθεί στα συμφέροντα των λαών και των δύο χωρών».

Οι ιστορίες του βαν δεν επηρεάζουν

Οι ιστορίες του «κατασκοπευτικού βαν» δεν επηρεάζουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ. Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο θέμα των ερευνών για το βαν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι πρόκειται για «έργο της αστυνομικής δύναμης, των διωκτικών Αρχών». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αυτό που μπορεί να αναφέρει είναι πως το όλο θέμα «τουλάχιστον δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ».

Κατά τη συνομιλία τους με τον Βενιαμίν Νετανιάχου «όχι μόνο δεν εθίγη οποιοδήποτε θέμα, αλλά αντίθετα επαναλήφθηκε η αποφασιστικότητα και των δύο χωρών να προχωρήσουμε με στενότατη συνεργασία και συγκεκριμένες ενέργειες για να αποτρέψουμε τα όσα επιδιώκει μέσω εκνόμων ενεργειών, των παρανόμων συμφωνιών με τη Λιβύη, η Τουρκία».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμα ότι «γίνονται συνεχώς ενέργειες και εντός των ημερών θα δείτε ότι εκτείνονται όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και υπερατλαντικά». Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο επίσκεψής του στο στρατόπεδο «Σταύρος Στυλιανίδης», στον Κόρνο, και ερωτηθείς για τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι δεν είναι είδηση κάτι το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης. Είδηση είναι όταν θα εκδοθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις. Συνεπώς, θα παρακαλούσα, όσα λιγότερα λέγονται τόσο πιο επιτυχείς είμαστε στις προσπάθειες που καταβάλλουμε».

Κληθείς να αναφερθεί στις δράσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο και κακώς έχουν δημοσιοποιηθεί τα διαβήματα που κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν είναι για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης η προστασία της χώρας».

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube