REAL TIME |

Weather Icon
Ανατολική Μεσόγειος , Κύπρος 6 Δεκεμβρίου 2019

Της Χάγης τα δύσκολα και η υπόθεση Μαυρίκιος, που αγνοείται

Της Χάγης τα δύσκολα και η υπόθεση Μαυρίκιος, που αγνοείται
ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η κίνηση της Λευκωσίας να εξετάσει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης δεν είναι ασφαλώς ένα εύκολο εγχείρημα. Συνιστά μια κίνηση για αξιοποίηση όλων των πιθανών εργαλείων αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας.

Πόσο εφικτό είναι; Θα διαφανεί αν και δεν φαντάζει μια προσπάθεια που θα έχει κατάληξη. Εάν προχωρήσει και αποδεκτή η Τουρκία και παρουσιαστεί στο Δικαστήριο, που είναι αμφίβολο,  σημαίνει πως θα κερδίσουμε οπωσδήποτε; Τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Είναι, όμως, σαφές πως σε αυτό το επίπεδο η δικαιοσύνη οφείλει να αποδίδεται και να προστατεύεται το διεθνές δίκαιο.

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξηγώντας την απόφαση αυτή είπε πως  «(προβλέπουμε) στην προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο όπλο, κάθε διεθνές φόρουμ, κάθε διεθνή οργανισμό, προκειμένου να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης αυτό τον στόχο έχει. Βεβαίως υπάρχουν και ενδεχόμενα να προκύψουν δυσκολίες».

Σημειώνεται συναφώς ότι για την κίνηση αυτή της Λευκωσίας έτυχε ενημέρωσης  προχθές το Συμβούλιο Αρχηγών από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδη, ο οποίος είπε πως έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση.

  • Υπενθυμίζεται πως η κίνηση επίδοσης της διακοίνωσης έγινε στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, πλην όμως οι Τούρκοι διπλωμάτες αρνήθηκαν να παραλάβουν τη διακοίνωση καθώς η Άγκυρα δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Στη συνέχεια η διακοίνωση στάλθηκε με τηλεμοιότυπο.

Μια μικρή χώρα με περιορισμένες δυνατότητες θα πρέπει να αξιοποιεί κάθε δυνατότητα της παρουσιάζεται. Την ίδια ώρα θα πρέπει να ενημερώσει η Κυβέρνηση πως αξιοποίησε την   γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου, της 25ης Φεβρουαρίου 2019, στην οποία σημειώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την υποχρέωση να τερματίσει τη διοίκηση του αρχιπελάγους Τσάγκος και μάλιστα το συντομότερο δυνατό, καθώς η αποαποικιοποίηση δεν διενεργήθηκε νόμιμα.

Η αποαποικιοποίηση δεν αφορά μόνο τον Μαυρίκιο, αλλά όλες τις περιπτώσεις. Ειπώθηκε τότε ότι αφορούσε και την Κύπρο.

Τότε η Κυπριακή Δημοκρατία παρουσιάσθηκε ως ενδιαφερόμενο μέρος στο Δικαστήριο κάνοντας και σημαντική, καθοριστικού χαρακτήρα για την έκβαση της δίκης, παρέμβαση. Έχει αναφερθεί πως η παρουσία της Κύπρου, όπως αναγνωρίζουν και οι αξιωματούχοι του Μαυρικίου, έκλεινε στην πλάστιγγα καθώς έκανε μια εμπεριστατωμένη παρέμβαση, επιστρατεύοντας ειδικούς.

  • Μετά την απόφαση, που παρουσιάσθηκε θριαμβευτικά στη Λευκωσία, είχε αναφερθεί πως θα εξεταζόταν το περιεχόμενο και στη συνέχεια θα υπήρχαν κινήσεις. Θα λαμβανόταν πολιτική απόφαση. Μάλλον το θέμα μπήκε στο συρτάρι. Όπως και πολλά άλλα.

Συνεπώς όταν εξαγγέλλεται μια κίνηση, όπως αυτή με την Χάγη,  πρέπει να έχει συνέχεια και παράλληλα να υποστηρίζονται οι πολιτικές ενέργειες. Τέτοια προσέγγιση απουσιάζει.

Γι αυτό και η εξαγγελία για τη Χάγη, θα είχε σημασία εάν ανακοινωνόταν μετά που θα προχωρούσε. Όταν, όμως, ενημερώνεται το Εθνικό Συμβούλιο το ζητούμενο δεν είναι εάν θα γίνουν διαρροές αλλά πότε θα δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο.

apopseis

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube