Weather Icon

Τα Σκόπια αξιοποιούν τα δώρα των Πρεσπών

Τα Σκόπια αξιοποιούν τα δώρα των Πρεσπών

Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός Ζάεφ χαρίζει «Μακεδονικό Οίνο» σε ξένους ηγέτες και διπλωμάτες, η Ακαδημία Επιστημών των Σκοπίων (ΜΑΝU) εκδίδει τη νέα Γραμματική της «Μακεδονικής» γλώσσας και οι επιστήμονες Σκοπίων και Βουλγαρίας διαμοιράζονται τα ιμάτια της Ελληνικής Ιστορίας, τα οποία τους παρεχώρησαν οι συντάκτες της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς ισχυρίζονται ότι προστάτευσαν την αρχαία ελληνική κληρονομιά της Μακεδονίας. Και αυτό βεβαίως αμφισβητείται, το βέβαιο, όμως, είναι ότι δεν προστάτευσαν την Χριστιανική. Βυζαντινή και Νεώτερη Ιστορία και παράδοση της Μακεδονίας. Έτσι, λοιπόν, τα Σκόπια θεωρούν ότι τους χαρίσαμε τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο και τους διαπραγματεύονται με τους Βουλγάρους.

Συγκεκριμένα από το ιστολόγιο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ πληροφορηθήκαμε τα εξής ανησυχητικά:

Ο Μεσαίωνας, η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η ενδεχόμενη κοινή γιορτή του Γκότσε Ντέλτσεφ ήσαν τα θέματα που συζήτησαν τα μέλη της Μικτής Επιτροπής μεταξύ Βουλγαρίας και Σκοπίων στην 9η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια από τις 28 έως και τις 29 Νοεμβρίου, αναφέρει το τηλεοπτικό κανάλι ‘Telma’ των Σκοπίων.

Μέχρι στιγμής, η Επιτροπή έχει πραγματοποιήσει οκτώ συναντήσεις και συνέστησε στις κυβερνήσεις και των δύο χωρών κοινές εκδηλώσεις για τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, τον Άγιο Κλήμεντα, τον Άγιο Ναούμ και τον Τσάρο Σαμουήλ,  και έκανε συστάσεις για βελτίωση των σχολικών βιβλίων ιστορίας για την έκτη τάξη των Σκοπιανών σχολείων και την Πέμπτη τάξη στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας.

Να. λοιπόν, που τα Σκόπια αξιοποιούν τις απαράδεκτες παραχωρήσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, από την οποία, όπως τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς στο Συνέδριο της ΝΔ, πρέπει να βρούμε τρόπο να αποδεσμευθούμε, χωρίς όμως να χρεωθούμε εμείς τις τυχόν αρνητικές συνέπειες.

Οι Θεσσαλονικείς αδελφοί Κωνσταντίνος/Κύριλλος και Μιχαήλ/Μεθόδιος ήσαν ελληνικής καταγωγής, όπως και οι ίδιοι υπογράμμιζαν στις συζητήσεις τους με ξένους, όπως πχ. με τους Άραβες της Βαγδάτης, Έζησαν τον 9ο μ.Χ. αιώνα και χρησιμοποιήθηκαν από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου/Ρωμανίας σε πολλές εκκλησιαστικές και διπλωματικές αποστολές. Έμειναν γνωστοί ως οι Φωτιστές των Σλαβικών λαών, στους οποίους μετέφεραν την Ορθόδοξη Πίστη και το ελληνογενές κυριλλικό αλφάβητο.

Τελικά βλέπουμε ότι με τις Πρέσπες οι Σκοπιανοί πήραν περισσότερα και από όσα προσδοκούσαν. Ειδικά για τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο είναι καταγεγραμμένο ότι δεν τους είχαν ως προστάτες τους, όταν το 1944-1945 κατασκεύασαν επί κομμουνιστικού καθεστώτος το τεχνητό «Μακεδονικό Έθνος». Το Μάρτιο του 1945 η διακήρυξη για την ίδρυση εθνικής «Μακεδονικής Εκκλησίας»  δήλωνε ότι θα έχει ως προστάτη της τον Άγιο Κλήμεντα. Ουδεμία αναφορά υπήρχε στους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο.

Τώρα, με τη γενναιοδωρία του ΣΥΡΙΖΑ, τα Σκόπια χαρακτηρίζουν ως πατέρες του «Μακεδονικού Έθνους» τους δύο Έλληνες ιεραποστόλους!

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 8.12.2019

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube