Weather Icon
Αλβανία 8 Δεκεμβρίου 2019

Τα ναρκωτικά, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ο σεισμός

Τα ναρκωτικά, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ο σεισμός

Έχουν σχέση η ασύστωλη καλλιέργεια, διακίνηση, διεθνές παράνομο εμπόριο, στη συνέχεια διευκόλυνση των δομημένων οργανώσεων για ξέπλυμα του μαύρου χρήματος με τον πρόσφατο μεγάλο σεισμό στο Δυρράχιο και τα Τίρανα με τις τραγικές συνέπειες του; Σε μια επιφανειακή ματιά όχι. Ωστόσο για τους καλά γνωρίζοντες το τι συμβαίνει με την Αλβανική οικονομία και ειδικά την πάραοικονομία, έχουν σχέση και μάλιστα ο σεισμός έφερε στην επιφάνεια η κατάσταση.

Μόλις τις προηγούμενες μέρες, κι ενώ την εγχώρια κοινή γνώμη και όχι μόνο, την απασχολούν λογικά οι συνέπειες του σεισμού που σκότωσε 51 ανθρώπους, τραυμάτισε εκατοντάδες κι άφησε άστεγους χιλιάδες ανθρώπους σε πόλεις αλλά και οικισμούς της υπαίθρου, γύρω απ’ την πρωτεύουσα της Αλβανίας, δόθηκε στην δημοσιότητα η ετήσια έκθεση περί ναρκωτικών στο χώρο της ΕΕ, απ’ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιθεώρησης περί Ναρκωτικών και Εξαρτήσεων απ’ τα Ναρκωτικά (European Monitoring Centre on Drugs and Drug Addiction). Γίνεται λόγος για οργανισμό που τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (EuroPol), που αντλεί πληροφορίες απ’ όλες τις εθνικές αστυνομικές υπηρεσίας και συνοψίζει κάθε χρόνο επισημοποιημένη έκθεση περί της κατάστασης διακίνησης ναρκωτικών στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην πολυσέλιδη απολύτως τεκμηριωμένη έκθεση που μπορεί κανείς να βρει στην επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού, για το έτος 2019, η Αλβανία και αλβανόφωνες περιοχές της Βαλκανικής έχουν για άλλη μια χρονιά την «τιμητική» τους. Η Έκθεση έχει στοιχεία συγκλονιστικά για τα είδη των ναρκωτικών, τους δρόμους διακίνησης, το συνολικό ετήσιο τζίρο, την διασύνδεση των οργανώσεων που ασχολούνται με τη διεθνή διακίνηση στο χώρο της ΕΕ με χρηματοδοτήσεις τρομοκρατίας, τις συνέπειες και πιέσεις που το μαύρο χρήμα ασκεί στην κανονική οικονομική δραστηριότητα κ.α. 260 σελίδες σε ανάλυση από κορυφαίους εμπειρογνώμονες στον τομέα.

Η Έκθεση κάνει λόγο εμπεριστατωμένα για το ρόλο της Αλβανίας και των οργανωμένων αλβανόφωνων συμμοριών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα αναλύει λεπτομερώς τη σημασία της χρήσης του όρου «αλβανόφωνοι» καθώς είναι το νήμα που τους κρατά συνδεδεμένους ανεξαρτήτως κρατικής ταυτότητας ή υπηκοότητας που φέρουν τα μέλη των οργανώσεων αυτών.

Εκ του συνολικού τζίρου που παράγει η διακίνηση ναρκωτικών και τους σχετικούς χάρτες των οδών διακίνησης (Τουρκία και Βαλκανική οδός είναι μια βασική επιλογή των δομημένων οργανώσεων) αλλά και τους πίνακες ανάλυσης του ποσοστού συμμετοχής των εθνικών οργανώσεων προκύπτει εύκολα όχι απλά το συμπέρασμα αλλά το ποσό που καταλήγει στα χέρια των αλβανικών συμμοριών.

Ειδικοί επί του θέματος και διαθέτοντες περισσότερο χρόνο μπορούν να αναγνώσουν από πιο ενδιαφέρουσα οπτική γωνία την Έκθεση του (EMCDDA) και να φέρουν στο φως της δημοσιότητας περισσότερες πλευρές της εγκληματικής δραστηριότητας στη διάζευξη Αλβανίας – Τουρκίας, που μετατρέπεται από χρόνο σε χρόνο σε ζήτημα ασφάλειας στην περιοχή της Βαλκανικής.

Η Έκθεση επί το πλείστον αναλύει τις κρατικές πολιτικές και τα περιθώρια των εγχώριων νομοθεσιών κι εφαρμοστέου πλαισίου στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος που προκύπτει απ’ το εμπόριο ναρκωτικών ουσιών. Σε συνάφεια και με άλλες εκθέσεις εξίσου σημαντικού κύρους και πάλι συνάγεται το συμπέρασμα ότι η αλβανική επικράτεια έχει μετατραπεί σε πλυντήριο ξεπλύματος μεγάλου μέρους των χρημάτων απ’ τα ναρκωτικά.

Επενδύονται κυρίως στις οικοδομές κατοικιών και εγκαταστάσεων τουριστικής εκμετάλλευσης. Τα Τίρανα και το Δυρράχιο εξ άλλου είναι οι βασικές περιοχές για οικοδομές κατοικιών και επαγγελματικών χώρων. Στη συνέχεια η Αυλώνα, το Σενγκίν, η Χιμάρα και Άγιοι Σαράντα αφορούν στις επενδύσεις για τουριστικές εγκαταστάσεις.

Η ΕΕ εξ άλλου εδώ και χρόνια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όχι μόνο για το γεγονός ότι η Αλβανική κυβέρνηση επιτρέπει την επένδυση χρήματος που παράγεται από εγκληματικές δραστηριότητες στο χώρο της ΕΕ, αλλά και διότι η παράκτια περιοχή και όχι μόνο έχουν υπερφορτωθεί κτιριακά και ότι τα συγκροτήματα αυτά δεν έχουν ούτε προδιαγραφές κατασκευής και ούτε κριτήρια οικολογικής επεξεργασίας λημμάτων και άλλα συναφή σέβονται.

Ο σεισμός, κατά σύμπτωση την ίδια στιγμή με την κυκλοφορία της Έκθεσης, ήρθε να αποδείξει κι επιβεβαιώσει πλήρως το περιεχόμενο της. Όπως αναλύουν διεθνούς κύρους επιστήμονες οι οικοδομές στο Δυρράχιο ειδικά και την περιοχή γύρω του, είχαν γίνει σε εδάφη εντελώς ακατάλληλα για δόμηση και με τέτοια πυκνότητα που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εκτόνωσης της έντασης που τα πολυώροφα κτίσματα επιφέρουν στο έδαφος θεμελίωσης.

Οι υπεύθυνοι δήμαρχοι και οι αρμόδιες κρατικές δομές ουκ ολίγες φορές βρίσκονται σε ανοιχτή συναλλαγή με τις εγκληματικές οργανώσεις και τις κεφαλές τους. Το χρήμα που αυτές διαθέτουν δημιουργεί τεράστια πίεση στους κρατικούς μηχανισμούς που πρέπει συνεχώς να τους ανοίγουν μέτωπα επένδυσης χωρίς να λαμβάνουν υπόψη κριτήρια πολεοδομικά και γεωλογικά δεδομένα…

Η πολιτική τάξη ωστόσο εκτός του ζεστού χρήματος που δέχεται απ’ τις οργανώσεις αυτές που κερδίζουν κάθε μέρα και μεγαλύτερο μερίδιο στο χώρο της ΕΕ, «χαίρονταν» και την ραγδαία ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας.

Μέχρι που ο σεισμός τα έβγαλε όλα στη φόρα… ακόμη και για τους αναλφάβητους ή οικιοθελώς τυφλούς που αδυνατούμε να διαβάζουμε τις εκθέσεις των θεσμών.

tachydromos.org

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube