Weather Icon

Τα μαθήματα από το Μόναχο του ’38

Τα μαθήματα από το Μόναχο του ’38

Δεν ξέρω αν θυμάστε τι έγινε στο Μόναχο, στις 30 Σεπτεμβρίου 1938. Ο Αδόλφος βρυχάτο σχεδόν καθημερινά πόσο τον στένευαν στις μασχάλες τα σύνορα της Γερμανίας που επέβαλλε η Συνθήκη των Βερσαλλιών.

  • Από τον Φαήλο Μ. Κρανιδιώτη

Ήθελε να ενώσει την Αυστρία με τη Γερμανία και, παραβιάζοντας τη Συνθήκη Ειρήνης των Βερσαλλιών λίγους μήνες νωρίτερα, στις 12 Μαρτίου, η Βέρμαχτ πέρασε τα σύνορα και έγινε δεκτή με λουλούδια και σημαίες με τη σβάστικα από τους Αυστριακούς. Γιατί, θυμίζω, τα μεγάλα εγκλήματα της Γερμανίας και της Τουρκίας είχαν παλλαϊκή συμμετοχή-συνενοχή. Τις δύο άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, τη Γαλλία και την Αγγλία, τις διοικούσαν τότε δύο πολιτικά σπιθαμιαίοι πουρκουάδες, σαν τον Σημίτη σε φραγκική και εγγλέζικη εκδοχή, ο Νταλαντιέ και ο Τσάμπερλεν. Και οι δύο πίστευαν στη θεωρία εξημέρωσης του θηρίου.

Πήγαν λοιπόν στην περίφημη Διάσκεψη του Μονάχου, με πρωτοβουλία του Μουσολίνι και κρυφό μαέστρο τη Γερμανία, υποτίθεται για να αποτρέψουν πόλεμο μεταξύ Γερμανίας και Τσεχοσλοβακίας. Εκεί, έχοντας αποκλείσει τους Τσέχους, υπέγραψαν την ομώνυμη Συμφωνία του Μονάχου, με την οποία κυνικά τάιζαν το γερμανικό θηρίο με τη Σουδητία, επιτρέποντας την προσάρτησή της από το Βερολίνο και στην ουσία μετατρέποντας όλη την Τσεχία σε ναζιστικό προτεκτοράτο, ενώ τη Σλοβακία τη μετέτρεψαν σε χωριστό προτεκτοράτο με δικτάτορα έναν πάστορα.

Για τη συνέχεια NewsBreak

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube