Weather Icon
Διεθνή , ΗΠΑ , Κύπρος 30 Δεκεμβρίου 2019

Σφραγίζει τη συνεργασία ΗΠΑ – Κύπρου το ταξίδι Πομπέο

Σφραγίζει τη συνεργασία ΗΠΑ – Κύπρου το ταξίδι Πομπέο

  Φρίξος Δαλίτης   

Σε κρίσιμης και καθοριστικής σημασίας δεκαήμερο διπλωματικών διεργασιών εισέρχονται από σήμερα οι Κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου. Αθήνα και Λευκωσία έχουν να κερδίσουν ένα στοίχημα εντυπώσεων αλλά και ουσίας, αντιστρέφοντας τα δεδομένα τα οποία επιχειρεί να τσιμεντώσει με τις κινήσεις της η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα.

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στη Λευκωσία την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ και οι επαφές που θα ακολουθήσουν την επομένη σφραγίζουν την εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου και ΗΠΑ. Μια επίσκεψη την οποία αποκάλυψε χθες ο «Φ» και η οποία σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα.

Διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της συνάντησης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, θα υπογραφεί συμφωνία με την οποία θα επισφραγιστεί η συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα ασφάλειας. Η συμφωνία θα είναι επαναβεβαίωση της δήλωσης προθέσεων που υπέγραψαν οι δύο άντρες τον Νοέμβριο του 2018.

Στη δήλωση προθέσεων γίνεται αναφορά για συνεργασία σε θέματα ιδίως σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας και της ασφάλειας των συνόρων και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας. Στην ατζέντα της συνάντησης θα βρίσκονται επίσης θέματα διμερών σχέσεων και τριμερών συνεργασιών. 

Η κάθοδος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κρίνεται ως ιδιαίτερης σημασίας τη δεδομένη χρονική στιγμή, στέλλοντας ισχυρά μηνύματα για την αμερικανική πολιτική στην περιοχή. Ο Μάικ Πομπέο αναμένεται να γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Επίσης αναμένεται να συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με διευθετήσεις ανάλογες της επίσκεψης Μπάιντεν, τον Μάιο του 2014. Επίσης θα έχει συνάντηση και θα απευθύνει ομιλία προς το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία.

Η κορύφωση της διπλωματικής αντεπίθεσης Ελλάδας και Κύπρου ξεκινά την Πέμπτη από την Αθήνα, με την υπογραφή της συμφωνίας με το Ισραήλ για τον EastMed. Θα ακολουθήσει το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ εντός του δεκαημέρου είναι προγραμματισμένη και η τετραμερής διάσκεψη του Καΐρου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, με την εκπροσώπηση και της Γαλλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube