REAL TIME |

Weather Icon

Συνέντευξη του εκ των ιδρυτών του ΡΚΚ, Τζεμίλ Μπαγίκ: Ο αγώνας και η αντίσταση του Κουρδικού λαού, έγινε ελπίδα για όλους τους λαούς (Α΄ Μέρος)

Συνέντευξη του εκ των ιδρυτών του ΡΚΚ, Τζεμίλ Μπαγίκ: Ο αγώνας και η αντίσταση του Κουρδικού λαού, έγινε ελπίδα για όλους τους λαούς (Α΄ Μέρος)

Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

Ο συμπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), Τζεμίλ Μπαγίκ, αναφερόμενος στον αγώνα και την αντίσταση του κουρδικού λαού, απέναντι στις επιθέσεις του τουρκικού κράτους, τόνισε ότι «Η αντίσταση των Κούρδων έδωσε ελπίδα σε όλους. Οι λαοί του κόσμου υποστήριξαν αυτήν την αντίσταση, αυτήν την επανάσταση».

Το 2019 στην ουσία έλαβε χώρα ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος και συμμετείχαν σ’ αυτόν με την πλευρά των αμυνομένων οι Κούρδοι και οι λαοί του Κουρδιστάν. Πώς ήταν το έτος 2019, ποια γεγονότα σηματοδότησαν το έτος 2019, πώς θα είναι το έτος 2020, πώς αξιολογεί το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα το 2019, πώς βλέπει το παρόν και το μέλλον; Ο συμπρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου του KCK, Τζεμίλ Μπαγίκ (Cemil Bayık), αξιολόγησε όλα αυτά τα ζητήματα και έδωσε τις δικές του απαντήσεις στο Ειδικό Πρόγραμμα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση Stêrk.

Οι λαοί δεν είναι ικανοποιημένοι με την καπιταλιστική νεωτερικότητα που επικρατεί στον κόσμο. Οι πολίτες από τη Χιλή μέχρι το Κουρδιστάν και τη Γαλλία βγαίνουν στις πλατείες και τους δρόμους και διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Από την άλλη πλευρά, φασιστικές κυβερνήσεις έρχονται στην εξουσία. Τι σημαίνουν αυτές οι επιθέσεις κατά των γυναικών, της νεολαίας και των ανθρώπων; Πώς αναπτύσσονται αυτοί οι αγώνες;

Ο καπιταλιστικός νεωτερισμός βρίσκεται σε μεγάλη κρίση και χάος. Αυτή η κρίση είναι μια κρίση που βιώνουν οι εξουσίες που ίδρυσαν τα κράτη. Κι αυτό γιατί το σύστημα που δημιούργησαν δεν λειτουργεί πλέον. Αυτό το σύστημα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα των λαών και της ανθρωπότητας. Επειδή αυτό το σύστημα υπάρχει και αναπαράγεται πάνω στις συστημικές δυσχέρειες και αυτά τα ίδια προβλήματα. Πώς είναι δυνατόν οι υπεύθυνοι προβλημάτων να βρουν μια λύση; Αυτό δεν είναι δυνατόν. Με την πάροδο του χρόνου οι λαοί του κόσμου το αντιλαμβάνονται καλύτερα. Επειδή οι λαοί δεν είναι πλέον ικανοποιημένοι με αυτό το σύστημα. Η ευκαιρία που δόθηκε στους λαούς μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, τώρα χάνεται. Όσο υπήρχε το σοβιετικό σύστημα, παρά τις ελλείψεις και τα λάθη του, αυτό είχε  επιπτώσεις στους λαούς.

Η μεγαλύτερη αξία την εποχή εκείνη ήταν ο σοσιαλισμός. Ως αξία έχει μεγάλο αντίκτυπο σε όλους τους εν αιχμαλωσία και τους φτωχούς λαούς. Το σύστημα καπιταλιστικής νεωτερικότητας, για να μην θέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο, έδωσε ορισμένες ευκαιρίες στους λαούς, ώστε να μην επιλέξουν το σοσιαλισμό ως βάση και να μην δυναμώνουν τα σοσιαλιστικά κινήματα. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, υπήρξαν σοβαρές επιθέσεις στην ιδεολογία του σοσιαλισμού. Υποτίθεται ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι πλέον η λύση και η καπιταλιστική νεωτερικότητα είναι η μόνη λύση για τους λαούς. Έκαναν μια μεγάλη προπαγάνδα της καπιταλιστικής νεωτερικότητας. Άρχισαν να εκμεταλλεύονται έστω και τις λίγες ευκαιρίες και τα δικαιώματα που υπήρχαν στα χέρια των λαών.

Σήμερα καθυποτάσσουν ακόμα περισσότερο τους λαούς. Αφού οι άνθρωποι γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι. Η καπιταλιστική νεωτερικότητα αυτά τα λίγα δικαιώματα και ευκαιρίες που ήταν στην υπηρεσία των ανθρώπων, τα δίνει σε μεγάλες εταιρείες και σε πολυεθνικές, εξαθλιώνοντας ακόμα περισσότερο τους λαούς. Οι λαοί βλέπουν αυτές τις αδικίες και γι’ αυτό ξεσηκώνονται. Αυτό το βλέπουμε σε πολλές χώρες, από τη Λατινική Αμερική μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Ορισμένες κυβερνήσεις αναγκάζονται να δηλώσουν ότι «παρά τις παροχές και παρότι ικανοποιούμε ορισμένες από τις απαιτήσεις των πολιτών, ο λαός δεν είναι ικανοποιημένος».

Τα Σοσιαλιστικά Κινήματα πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους στην κρίση και στην κατάσταση χάους που εισερχόμαστε

Οι λαοί αντιστέκονται και παίρνουν θέση απέναντι στις κυβερνήσεις και την εξουσία. Πρόκειται για μια καλή εξέλιξη, αλλά υπάρχει αδυναμία στην πρωτοπορία. Επομένως, ανεξάρτητα από το πόση αντίσταση δείχνουν τα λαϊκά κινήματα κατά των κυβερνήσεων, δεν μπορούν να έχουν τα αποτελέσματα που θέλουν. Το σύστημα καπιταλιστικής νεωτερικότητας βλέπει αυτήν την αδυναμία και μειώνει περαιτέρω τα δικαιώματα των λαών. Η πίεση και η βία πάει στους λαούς. Οι λαοί όμως δεν τα δέχονται όλα αυτά. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ο σοσιαλισμός δεν μπορούσε να ανακάμψει. Δεν μπορούσε να αποτελέσει την εναλλακτική λύση για τους λαούς. Οι σοσιαλδημοκράτες είχαν ήδη συνδεθεί με το σύστημα και δεν είχαν να προσφέρουν τίποτα στον λαό. Οι φιλελεύθεροι έγιναν επίσης μέρος του συστήματος. Και όλα αυτά φάνηκαν καλύτερα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Και όλοι αυτοί τώρα ενισχύουν τη συμμαχία τους με τον καπιταλισμό. Οι κυρίαρχοι και ιδιοκτήτες του ίδιου του συστήματος, υποτίθεται ότι θα έλυναν τα προβλήματα των άλλων. Κορόιδευαν τους λαούς με αυτά τα λόγια. Όμως στην πραγματικότητα αυτό που ήθελαν, ήταν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την εξουσία τους. Γι’ αυτό οι συντηρητικοί και οι φασίστες κυβερνούν τον κόσμο. Σε αυτές τις κρίσεις και το χάος, τα σοσιαλιστικά κινήματα πρέπει να παίξουν το ρόλο τους και να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Αλλά είναι αδύναμα και δεν μπορούν να αποτελέσουν την εναλλακτική λύση. Και έτσι οι συντηρητικοί παίρνουν την εξουσία και γίνονται ακόμα πιο δυνατοί. Όμως όσο και να το θέλουν δεν μπορούν να εξαπατήσουν τους λαούς, όσο κι αν θέλουν, γιατί τα σοσιαλιστικά κινήματα αποκτούν πλέον σταθερή βάση. Οι εξουσίες έχουν πλέον φθάσει στο όριό τους. Η ανθρωπότητα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αναζήτηση. Ο ηγέτης Άπο είχε πει ότι η εποχή των λαών είχε αρχίσει. Τα σοσιαλιστικά κινήματα πρέπει να λύσουν τα προβλήματά τους το συντομότερο δυνατόν. Πρέπει να αναπτύξουν μια εναλλακτική λύση έναντι της ανθρωπότητας ενάντια στην καπιταλιστική νεωτερικότητα.

Σε ποιο επίπεδο έφτασε ο Παγκόσμιος Πόλεμος το 2019; Το 2019 οι Κούρδοι, οι Άραβες, οιΤουρκμένοι και άλλοι λαοί έφεραν το τέλος του ISIS στη Ροζάβα και στη Συρία. Όμως ο πόλεμος στη Συρία επιδεινώθηκε με την εισβολή και κατοχή του τουρκικού κράτους. Πού βρίσκεται ο πόλεμος της Συρίας σ’ αυτόν τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο;

Ο Παγκόσμιος Πόλεμος 3 είναι σε εξέλιξη και θεωρώ ότι θα συνεχιστεί και θα εμβαθύνει. Τα κράτη πιο παλιά έκαναν αυτόν τον πόλεμο χρησιμοποιώντας άλλες δυνάμεις. Παρείχαν βοήθεια σ’ αυτές τις δυνάμεις. Αλλά ο πόλεμος αυτός έφθανε στο τέλος του. Και έτσι τα κράτη αναγκάστηκαν να μπουν τα ίδια στον πόλεμο. Τώρα πλέον τα κράτη διεξάγουν πόλεμο. Αυτή ήταν η αλλαγή, σ’ αυτόν τον 3ο παγκόσμιο πόλεμο. Υπήρξε μεγάλη αντίσταση εναντίον του ISIS στη Συρία. Το ISIS υπέστη βαριά χτυπήματα και έχασε τις περιοχές που είχε καταλάβει. Έτσι, η Τουρκία αναγκάστηκε να εισέλθει η ίδια τον πόλεμο. Δεδομένου ότι τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή δεν επιλύονται δημοκρατικά, αναδύονται οργανώσεις όπως το ISIS.

Λένε ότι το ISIS τελείωσε, όμως αυτό δεν είναι σωστό. Δεν τελείωσε ούτε καν στρατιωτικά. Το ISIS συνεχίζεται και θα συνεχίσει να υπάρχει σε στρατιωτικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Το ISIS το ίδρυσε το ίδιο το σύστημα καπιταλιστικής νεωτερικότητας. Τέτοιες οργανώσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν και θα εμφανίζονται πάντα, μέχρι να εξαφανιστεί το καπιταλιστικό σύστημα της νεωτερικότητας και τα υφιστάμενα κράτη στη Μέση Ανατολή. Κι αυτό γιατί η καπιταλιστική νεωτερικότητα δεν έχει πλέον να προσφέρει τίποτα στη Μέση Ανατολή. Ενέχουν μεγάλο κίνδυνο για την ανθρωπότητα και τη Μέση Ανατολή. Κάνουν μεγάλη ζημιά στη Μέση Ανατολή και την ανθρωπότητα. Όλοι στη Μέση Ανατολή αγωνίζονται για τα συμφέροντά τους, οπότε ο πόλεμος αυτός θα συνεχιστεί.

Τώρα η Αμερική και η Ρωσία είναι αυτοί που ηγούνται του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Και οι δύο βασίζονται στα ενδιαφέροντά τους. Το ίδιο και η Τουρκία, συμμετέχει στον πόλεμο με βάση τα συμφέροντά της. Επωφελείται από τις αντιφάσεις και τα αντικρουόμενα συμφέροντα των δύο μεγάλων και ταυτόχρονα αποτελεί μέρος του ΝΑΤΟ, ενώ έχει σχέσεις και με την ΕΕ. Τη στιγμή αυτό η Τουρκία έχει εισβάλει στη Συρία και κατέχει στρατιωτικά μια περιοχή από το Αφρίν μέχρι το Σερεκάνιγιε και το Γκίρε Σπι. Έχει εισβάλει σε αυτές τις περιοχές και θέλει να επεκτείνει τον πόλεμο στη Συρία, εγκαθιστώντας στις περιοχές που έχει καταλάβει τις ένοπλες συμμορίες της. Και επειδή οι συμμορίες αυτές δεν μπορούσαν πλέον να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά της, μπήκε η ίδια η Τουρκία εισήλθε ίδιο τον πόλεμο. Όμως όλοι γνωρίζουν ότι όπου εισβάλει η Τουρκία, φέρνει μαζί της και προβλήματα. Ο καθένας ξέρει ότι όπου υπάρχει η Τουρκία, δεν υπάρχει ηρεμία, παρά μόνο χάος, και πόλεμος. Μετά την είσοδο της Τουρκίας στη Συρία, τα προβλήματα μεγάλωσαν και βάθυναν. Επειδή η Τουρκία είναι αντίθετη με τη δημοκρατία και είναι εναντίον των Κούρδων. Ο λόγος για τον οποίο εισέβαλε η Τουρκία στη Συρία είναι για να καταστρέψει τα κέρδη των Κούρδων από τη συμμετοχή τους στον πόλεμο εναντίον του ISIS και να τους αποτρέψει να αποκτήσουν ένα καθεστώς αυτονομίας.

Η Τουρκία υπολόγισε ότι εάν οι Κούρδοι αποκτήσουν ένα καθεστώς αυτονομίας, τότε θα δημιουργηθεί στη Συρία μια δημοκρατική κατάσταση. Αυτό όμως θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο και ένα μεγάλο αντίκτυπο στην Τουρκία. και κάτω από τέτοιες προϋποθέσεις, δεν θα μπορούσε να είναι κυβέρνηση το δίδυμο AKP-MHP, που είναι αντίθετο στη δημοκρατία και τους Κούρδους. Για να διατηρήσουν την εξουσία, για εξαλείψουν τους Κούρδους και να δημιουργήσουν ττη νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία, εισέβαλαν στη Συρία και δεν επιτρέπουν στους Κούρδους να αποκτήσουν ισότιμα δημοκρατικά δικαιώματα. τους νέους Οθωμανούς, αποτρέπουν τους Κούρδους να αποκτήσουν καθεστώς στη Συρία. και μ’ αυτόν τον τρόπο επιδεικνύουν εχθρότητα απέναντι στους Κούρδους αλλά και στους άλλους λαούς της περιοχής.

Από τη μία πλευρά η Ρωσία και το Ιράν υποστήριξαν το συριακό καθεστώς στον πόλεμο της Συρίας. Από την άλλη πλευρά ήταν η Αμερική και οι δυνάμεις του συνασπισμού. Η αυτόνομη διοίκηση των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας αντιπροσώπευε την τρίτη συνιστώσα. Από τούδε και στο εξής, ποιες ισορροπίες θα αναπτυχθούν μεταξύ αυτών των δυνάμεων;

Είναι σωστό, υπάρχουν κάποιες αντιφάσεις μεταξύ αυτών των δυνάμεων. Όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν αντιφάσεις σε όλα τα ζητήματα. Αγωνίζονται στο πλαίσιο του τρόπου με τον οποίο ο ένας θα επιβάλει στον άλλον τις δικές του επιδιώξεις. Με τον τρόπο αυτό θέλουν να πετύχουν το αποτέλεσμα που έχουν θέσει ως στόχο. Άλλωστε, οι αντιφάσεις μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας δεν είναι όπως ήταν στον Ψυχρό Πόλεμο. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, υπήρχαν τα μέτωπα, όποιος έπαιρνε θέση στη μια πλευρά, είχε αντίπαλο την άλλη. Υπήρχαν τόσες πολλές αντιφάσεις μεταξύ τους, που οδηγούνταν σε έναν πόλεμο που θα κατέστρεφε και τους δυο. Μετά την κατάρρευση των Σοβιέτ οι περισσότερες από αυτές τις αντιφάσεις δεν υφίστανται. Ποιες είναι οι τρέχουσες αντιφάσεις; Ποιος θα αναπτυχθεί περαιτέρω; Ποιος θα κερδίσει περισσότερο χώρο στη Μέση Ανατολή και τη Συρία; Υπάρχουν αντιφάσεις σχετικά με αυτά τα ζητήματα.

Αυτές είναι οι μεγαλύτερες αντιφάσεις μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής. Από την αρχή του πολέμου στη Συρία, οι δυνάμεις της δημοκρατικής αυτονομίας (σ.τ.μ. Κούρδοι του PYD-YPG), δεν ήταν ούτε με τη Ρωσία ούτε με την Αμερική. Ανέπτυξαν σχέσεις και με τις δύο δυνάμεις για να πραγματοποιήσουν την τρίτη πολιτική γραμμή. Πολλά αποτελέσματα αποκτήθηκαν σε αυτόν τον αγώνα. Η σωστή γραμμή είναι η 3η γραμμή. Οι λαοί μπορούν να υπερασπιστούν τα κέρδη τους μ’ αυτή τη γραμμή. Σ’ αυτό το χάος, το τουρκικό κράτος βρήκε μια ευκαιρία και θέλει να καταλάβει ολόκληρη την επικράτεια της βορειοανατολικής Συρίας και της Ροζάβα, προκειμένου να εφαρμόσει την πολιτική γενοκτονίας. Ο Ερντογάν δήλωσε ήδη ότι ήθελε να πάει και στο Ιράκ. Υπήρξε αντίσταση στην εισβολή αυτή. Ας δούμε πώς αυτή η κατοχή και η αντίσταση θα επηρεάσουν τη Μέση Ανατολή.

Η Τουρκία εισέβαλε τη Συρία, όμως αυτό δεν μπόρεσε να το κάνει με τις δικές της δυνάμεις. Η Αμερική και η Ρωσία έκαναν τα στραβά μάτια και ενθάρρυναν την κατοχή. Άλλωστε  η Τουρκία ήθελε να εισβάλει στη Συρία για να μην αποκτήσουν δημοκρατική αυτονομία οι Κούρδοι της Συρίας, για να καταστρέψουν τα κέρδη τους από τη συμμετοχή στον πόλεμο εναντίον του ISIS και για να αποτρέψουν τον εκδημοκρατισμό της Συρίας, που θα επηρέαζε την Τουρκία. Από την άλλη πλευρά, ήθελε να εισβάλει, για να δείξει ότι έχει το δικό της βάρος στον πόλεμο στη Συρία. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα νεοοθωμανικό κράτος. Γι’ αυτό εισέβαλαν στη Συρία. Φυσικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία χρησιμοποιούν την Τουρκία, για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Θέλησαν να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία, να την στρέψουν εναντίον των Κούρδων της Συρίας, για να τους αποδυναμώσουν και να τους κάνουν του χεριού τους. Επειδή είδαν ότι δεν θα μπορούσαν να έχουν αποτελέσματα στη Μέση Ανατολή χωρίς Κούρδους.

Υπολόγισαν ότι οι Κούρδοι θα παραδοθούν

Οι Κούρδοι είναι τώρα μια θεμελιώδης δύναμη στη Μέση Ανατολή. Όποιος έχει αυτήν τη δύναμη με το μέρος του, εκείνος θα έχει αποτελέσματα στη Μέση Ανατολή. Όσοι δεν έχουν τους Κούρδους στο πλευρό τους, δεν μπορούν να εκτελέσουν το πρόγραμμά τους χρησιμοποιώντας δημοκρατικές, συμμαχικές ή στρατιωτικές δυνάμεις. Για το λόγο αυτό τόσο η Αμερική όσο και η Ρωσία, θέλησαν να βάλουν την Τουρκία να εισβάλει στη Συρία. Από μια άποψη, έβαλαν την Τουρκία να εισβάλει στη Συρία, για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Ήξεραν ότι εκεί υπάρχουν αντάρτες και ότι εκεί γίνεται μια επανάσταση που δίνει ελπίδα στο λαό. Παράγει λύσεις και μαθαίνει στους λαούς πώς να λύνουν οι ίδιοι τα προβλήματά τους. Ήθελαν να ανακόψουν αυτήν την πορεία και να χτυπήσουν την επανάσταση. Με αυτόν τον τρόπο θεωρούν ότι θα επιτύχουν τα συμφέροντα και τους στόχους τους. Η Αμερική και η Ρωσία συνεργάζονται ενάντια στους λαούς και τον σοσιαλισμό. Η Τουρκία ακολουθεί πολιτική ισορροπιών μεταξύ των αντιφάσεων ΗΠΑ και Ρωσίας και επωφελείται από αυτές. Όμως η Τουρκία χρησιμοποιεί επίσης το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για να εξυπηρετήσει τα σχέδια και τους σκοπούς της.  εαυτό του. Θεωρεί το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. ως μια ευκαιρία για τον εαυτό της και προσπαθεί να επιτύχει τους νεοοθωμανικούς της στόχους από τη μια και από την άλλη να καταστρέψει τους Κούρδους και να κλείσει το δρόμο για ένα δημοκρατικό σύστημα.

Στη Σερεκάνιγιε και το Γκίρε Σπι νόμισαν ότι με την εισβολή οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας θα παραδοθούν. Αλλά υπήρξε μεγάλη αντίσταση. Μπροστά σ’ αυτήν την αντίσταση όλα τα σχέδιά τους κατέρρευσαν. Με την αντίστασή μας αυτή, πετύχαμε περισσότερα κέρδη για τους Κούρδους και άλλους λαούς. Αυτή η αντίσταση από τη μια αποδυνάμωσε την Τουρκία και από την άλλη απεκάλυψε τις επιδιώξεις των άλλων. Όλοι, η Αμερική, η Ρωσία, είδαν την πραγματική εικόνα της Τουρκίας και των συμμοριών που υποστηρίζει. Επίσης είδαν την πραγματικότητα των Κούρδων και της Ροζάβα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία στριμώχτηκαν πάρα πολύ. Δημιούργησαν επίσης μια συμμαχία μεταξύ τους, για να βγουν από αυτή την αδύναμη κατάσταση. Ήθελαν να αποδυναμώσουν την αντίσταση της Ροζάβα, που υποστηρίχτηκε  από τους λαούς όλου του κόσμου. Επίσης, ακόμα και η Ρωσία συμμάχησε με την Τουρκία απέναντι στη Ροζάβα, που είναι μια συμμαχία εναντίον των Κούρδων και εναντίον των σοσιαλιστικών κινημάτων.

Συνεχίζεται

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube