REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 4 Δεκεμβρίου 2019

Συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ – Δεν έγιναν δηλώσεις

Συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ – Δεν έγιναν δηλώσεις

Συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Τάγιπ Ερντογάν διάρκειας μισής ώρας είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Λονδίνο, σήμερα.

«Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για τη σημασία να εκπληρώνει η Τουρκία τις δεσμεύσεις στη Συμμαχία, την περαιτέρω ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων με την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου στα 100 δισ. δολάρια, τις προκλήσεις τις περιφερειακής ασφάλειας και την ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει πριν από τη Σύνοδο την επιθυμία του να συναντηθεί με τον «καλό σύμμαχο» Ερντογάν, έστω και αν επισήμως το πρόγραμμά του στο Λονδίνο δεν προέβλεπε ένα νέο τετ-α-τετ. Την ελπίδα για κάποιου είδους αλληλεπίδραση στο περιθώριο της Συνόδου είχαν εκφράσει και Τούρκοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Μου αρέσει η Τουρκία και τα πάω πολύ καλά με τον πρόεδρο», δήλωσε ο Τραμπ από το Λονδίνο χθες, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «δεν θα μπορούσε να έχει στηρίξει περισσότερο» την Ουάσιγκτον όταν οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τον τουρκικό εναέριο χώρο για να εξαπολύσουν την επίθεση στην οποία τελικά σκοτώθηκε ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στην απόφαση της Τουρκίας να να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, λέγοντας ότι ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε να της πουλήσει Patriot. «Το είπαν αρκετές φορές και μετά η Τουρκία πήγε και αγόρασε ρωσικούς πυραύλους», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδόν δικαιολογώντας τον ΝΑΤΟϊκό του σύμμαχο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε στο Λονδίνο έτοιμος να υπερασπιστεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Συμμαχία. Δεν δίστασε μάλιστα να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση για την Τουρκία με τον Γάλλο ομόλογό του μπροστά στις κάμερες χθες, όταν ο Εμανουέλ Μάκρον άσκησε κριτική στην Άγκυρα για τη στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, αλλά και για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικό σύστημα S-400 .

«Τώρα πολεμούν εναντίον εκείνων που πολεμούν μαζί μας, που πολέμησαν μαζί μας, στο πλευρό μας, εναντίον του ΙSIS, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος για την Τουρκία. Και διερωτήθηκε εάν η Τουρκία θα μπορούσε να μείνει στο ΝΑΤΟ ενώ έχει επιλέξει τους ρωσικούς S-400. Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε τα περί ευθύνης του προκατόχου του, που που έστρεψε τον Ερντογάν προς τη Μόσχα, αρνούμενος να πωλήσει στην Τουρκία το πυραυλικό σύστημα Patriot.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο έχει προγραμματιστεί για τις 16:30 (ώρα Ελλάδας) και θα λάβει χώρα στη σκιά του μνημονίου που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Το τελευταίο πυροδότησε την αντίδραση και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που το χαρακτήρισε προκλητικό και καθόλου χρήσιμο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube