REAL TIME |

Weather Icon
Δημόσια Διοίκηση , Κοινωνία 14 Δεκεμβρίου 2019

Στον σταθμό του Μονάχου

Στον σταθμό του Μονάχου
brain drain
Θα λύσουν το πρόβλημα της φυγής των νέων στο εξωτερικό οι επιδοτήσεις, όταν τα δομικά προβλήματα της ζωής και της εργασίας στην Ελλάδα παραμένουν άλυτα;

O επαναπατρισμός νέων Ελλήνων του εξωτερικού υψηλής ειδίκευσης και μεγάλης επιστημονικής εμπειρίας δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και κυρίως δεν είναι υπόθεση κρατικών οργανισμών, δράσεων, πρωτοβουλιών και διαδικτυακών ενημερώσεων. Οι συμπατριώτες μας δεν ξενιτεύτηκαν επειδή δεν είχαν ενημέρωση για το τι συμβαίνει στον κόσμο των ελληνικών επιχειρήσεων. Και η επιδότηση κατά 70% σε μισθό άνω των 3.000 ευρώ για 12 μήνες είναι αμφίβολο αν θα λειτουργήσει ως κίνητρο επιστροφής, πέραν των καλών προθέσεων της κυβέρνησης. Όταν τα δομικά προβλήματα της ζωής και της εργασίας στην Ελλάδα, δηλαδή τα αίτια του brain drain, παραμένουν ακόμα άλυτα.

Οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται με κρατικές επιδοτήσεις μπορεί να βολεύουν κάποιες επιχειρήσεις που κυνηγούν τέτοια προγράμματα αλλά είναι προσωρινές και θνησιγενείς, αφού δεν αναφέρονται σε μια ρωμαλέα και υγιή αγορά εργασίας. Από την άλλη, η επιστροφή είναι μια πολύ προσωπική και πολυπαραμετρική υπόθεση στην οποία ο μισθός είναι μια παράμετρος. Για πολλούς και πολλές δεν είναι η πιο καθοριστική για τις αποφάσεις τους. Όταν, για παράδειγμα, οι δημόσιες και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας αδυνατούν να οργανώσουν ορθολογικά τα απλά ραντεβού τους ταλαιπωρώντας στην αναμονή τους ασθενείς επί ώρες ολόκληρες, τι να συζητάμε; Όταν οι μισοί των εγγεγραμμένων φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια ανήκουν στην κατηγορία των «αιώνιων» ποια ανάπτυξη ψάχνουμε; Όταν οι προσοντούχοι νέοι πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν θέτουν ως πρώτο το δημόσιο συμφέρον, δεν φέρονται καλά ούτε αξιοκρατικά στο προσωπικό τους και δεν διαθέτουν περιβάλλον ικανό να αξιοποιήσει το ταλέντο τους γιατί να επιστρέψουν; Ή καλύτερα γιατί να μη φύγουν; Για τον ήλιο και το τσίπουρο; Τα βρίσκουν και το καλοκαίρι. 

Χαμηλές απολαβές, πολλές ώρες εργασίας, κακό εργασιακό περιβάλλον και ανασφάλεια συνθέτουν το σκηνικό της αγοράς εργασίας των μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα που συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες του εξωτερικού φαντάζουν ως τρίτος κόσμος. Διότι σε μια χώρα που το δημόσιο ασθενεί βαριά είναι αδύνατον ο ιδιωτικός τομέας να χαίρει άκρας υγείας.  

για τη συνέχεια AthensVoice 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube