Weather Icon

Στα σκαριά αμερικανικές κυρώσεις με απαγόρευση πώλησης των F-35 στην Τουρκία, για τους αγωγούς Nord Stream 2 και Turkish Stream

Στα σκαριά αμερικανικές κυρώσεις με απαγόρευση πώλησης των F-35 στην Τουρκία, για τους αγωγούς Nord Stream 2 και Turkish Stream

Tο σχέδιο προϋπολογισμού απαγορεύει την πώληση F-35 στην Τουρκία και εγκρίνει στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους 300 εκατ. δολ.

Ένα αμυντικό νομοσχέδιο, το οποίο θα υποχρεώσει την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες που εμπλέκονται στους χρηματοδοτούμενους από τη Ρωσία αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 2 και Turkish Stream, ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ.

Το κείμενο, το οποίο πήρε το πράσινο φως από τις επιτροπές άμυνας της Βουλής και της Γερουσίας, σχετικά με τις κυρώσεις, αποτελεί μέρος του σχεδίου προϋπολογισμού των ΗΠΑ, ύψους 738 δισ. δολαρίων, για το 2020. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι κυρώσεις έχουν στόχο την υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, η οποία απειλείται από ρωσικά έργα.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει το Euractiv, το σχέδιο προϋπολογισμού απαγορεύει την πώληση F-35 στην Τουρκία, ως απάντηση της αγοράς των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 από την Άγκυρα, και εγκρίνει στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους 300 εκατ. δολ.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει από το Κογκρέσο, πριν από τις χειμερινές διακοπές. Δεν είναι ωστόσο ακόμη σαφείς οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του.

Η κατασκευή του Nord Stream 2, με στόχο τον διπλασιασμό της τρέχουσας προσφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, οδεύει προς την ολοκλήρωσή του, αφότου  η Δανία απέσυρε και το τελευταίο εμπόδιο τον Οκτώβριο. Αναμένεται να λειτουργήσει στα μέσα του 2020.

Ο Turkish Stream θα αρχίσει τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Τουρκία κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα τον Ιανουάριο. Ένα δεύτερο τμήμα του αγωγού, ο Balkan Stream, με ετήσια δυναμικότητα 15,75 δισ. κυβικά εκατοστά ανά έτος, βρίσκεται υπό κατασκευή και θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία και την Αυστρία.

Η Nord Stream 2 AG έχει συνάψει συμφωνίες χρηματοδότησης για το έργο με τις ENGIE, OMV, Shell, Uniper και Wintershall Dea.

Οι δυτικές εταιρείες ασχολούνται επίσης με την παραγωγή και την υπεράκτια τοποθέτηση σωλήνων και για τους δύο αγωγούς.

Η κατασκευή των 474 χλμ. του Balkan Stream σε όλη τη βουλγαρική επικράτεια πραγματοποιείται από την Arkad, μια κοινοπραξία της Σαουδικής Αραβίας.

Σε αντίθεση με τη Γερμανία, η Βουλγαρία δεν μπορεί να αντέξει την αμερικανική. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε πρόσφατα ότι εάν η Βουλγαρία έβαζε εμπόδια, ο αγωγός θα έβρισκε άλλη διαδρομή.

Σκοπός και γις τους δύο αγωγούς, Nord Stream 2 και Turkish Stream, είναι η μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη παρακάμπτωντας την Ουκρανία. Η Ρωσία θέλει τα έργα να είναι έτοιμα το συντομότερο δυνατό, δεσομένου ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2019 λήγει η μακροπρόθεσμη σύμβασης αερίου με την Ουκρανία

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube