REAL TIME |

Weather Icon
Διεθνή 26 Δεκεμβρίου 2019

Σουδανοί μισθοφόροι συρρέουν στη Λιβύη

Σουδανοί μισθοφόροι συρρέουν στη Λιβύη

Ένα νέο κύμα μισθοφόρων από το Σουδάν πολεμά στη Λιβύη αυξάνοντας τις ανησυχίες για παρατεταμένο πόλεμο στην πολύπαθη αφρικανική χώρα, που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τον «Guardian», οι Σουδανοί ένοπλοι στη Λιβύη είναι περισσότεροι από 3.000 και στρατολογήθηκαν τους προηγούμενους μήνες στο Σουδάν ή ταξίδεψαν μόνοι τους στη Λιβύη. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ και φέρονται να έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση των πετρελαιοπηγών για λογαριασμό της κυβέρνησης του Τομπρούκ.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Χαφτάρ μπορεί να έχει επίσης καλέσει ένα σώμα της φοβερής σουδανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Rapid Support Forces (RSF), η οποία ευθύνεται για θηριωδίες νωρίτερα φέτος. Με βάση την πρόσφατη έκθεση ομάδας ειδικών του ΟΗΕ, στη Λιβύη είχαν εντοπιστεί 1.000 μέλη των RSF στις 25 Ιουλίου 2019.

Σκοπός των Σουδανών μισθοφόρων είναι να αποκτήσουν χρήματα, όπλα και στρατιωτικά εφόδια για να μεταβούν πίσω στο Σουδάν και να πολεμήσουν τη σουδανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με Σουδανούς πολέμαρχους στη Λιβύη, η μεταβατική κυβέρνηση του Χαρτούμ δεν είναι διαφορετική από τον δικτάτορα Omar al-Bashir, τον οποίο πολεμούσαν στο παρελθόν. Ο al-Bashir απομακρύνθηκε από την εξουσία μετά την απόσυρση της στήριξης του στρατού, κατόπιν πολύμηνων λαϊκών διαμαρτυριών. Πέρα από την πολεμική τους δράση, οι Σουδανοί μισθοφόροι κατηγορούνται για ανάμειξη στη διακίνηση μεταναστών από την Αφρική προς την Ευρώπη.

Μετά το 2011, οπότε σημειώθηκε στρατιωτική εξέγερση και αεροπορική εκστρατεία της Δύσης με αποτέλεσμα την πτώση και δολοφονία του δικτάτορα Muammar Gaddafi, η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος. Στη χώρα υπάρχουν δύο κυβερνήσεις, μία διεθνώς αναγνωρισμένη στην Τρίπολη και μία στην Ανατολική Λιβύη. Τον περασμένο Απρίλιο ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, αλλά η επίθεση καθηλώθηκε νότια της λιβυκής πρωτεύουσας. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Χαφτάρ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του ετοιμάζονταν για μια «αποφασιστική μάχη», ώστε να πάρουν τον πλήρη έλεγχο της Τρίπολης.

ΠΗΓΗ: ptisidiastima.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube