REAL TIME |

Weather Icon
Διεθνή , Εξοπλισμοί , Ρωσία 31 Δεκεμβρίου 2019

Ρωσία: Το πυραυλικό σύστημα Avangard τέθηκε σε λειτουργία – Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Ρωσία: Το πυραυλικό σύστημα Avangard τέθηκε σε λειτουργία – Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

© Φωτογραφία : Russian Defense Ministry Press Service

Επιχειρησιακά ενεργός είναι από σήμερα ο νέος υπερπύραυλος της Ρωσίας Avangard, και έχει τοποθετηθεί στο πυραυλικό συγκρότημα Yasnensky στην περιοχή Orenburg, περίπου 1.200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας.

Το Avangard είναι ένα από τα έξι νέα αμυντικά συστήματα που αποκάλυψε η Μόσχα στις αρχές του 2018 ως μέσο αποκατάστασης της παγκόσμιας στρατηγικής πυρηνικής ισορροπίας, εν μέσω των προσπαθειών του ΝΑΤΟ να πιέσει τα σύνορα της Ρωσίας και να δημιουργήσει μια «ασπίδα» πυραύλων στη Ρουμανία και την Πολωνία.

Το πρώτο σύνταγμα Στρατηγικών Δυνάμεων Πυραύλων οπλισμένο με τους Avangard έχει μπει στην ενεργό δράση, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

«Θα ήθελα να μας συγχαρώ όλους και ειδικά τις Στρατηγικές Δυνάμεις Πυραύλων. Σήμερα, στις 10:00 π.μ., ο διηπειρωτικός βαλλιστικός υπερηχητικός πυραύλος Avangard τέθηκε στη μάχη. Εκ μέρους όλων μας, θέλω να συγχαρώ όσους εργάστηκαν για αυτό το σημαντικό γεγονός για τη χώρα μας και για τις ένοπλες δυνάμεις της», δήλωσε ο Σόιγκου, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή.

Ο διοικητής των ρωσικών στρατηγικών δυνάμεων πυραύλων, Στρατηγός Σεργκέι Καρακάεφ, επιβεβαίωσε ότι το πρώτο σύνταγμα πυραύλων Avangard έχει τοποθετηθεί στο πυραυλικό συγκρότημα Yasnensky στην περιοχή Orenburg, περίπου 1.200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας.

Τι γνωρίζουμε για το Avangard

Το υπερσύγχρονο υπερηχητικό σύστημα Avangard είναι η αντίδραση της Ρωσίας σε αρκετές προσπάθειες των ΗΠΑ για να καταστήσει παρωχημένη τη βαλλιστική πυραυλική στρατηγική της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου «Prompt Global Strike» του Πενταγώνου, αντιβαλλιστικά συστήματα πυραύλων τα οποία η Ουάσινγκτον έχει κατασκευάσει στη Ρουμανία και την Πολωνία.

Τέθηκε σε λειτουργία ο πύραυλος Avangard
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : RUSSIAN DEFENSE MINISTRY PRESS SERVICE
Τέθηκε σε λειτουργία ο πύραυλος Avangard

Το Avangard βασίζεται σε ένα ριζικά εξελιγμένο σχεδιασμό κινητήρα Scramjet που επιτρέπει στο σύστημα να παραδώσει τόσο πυρηνικά όσο και συμβατικά ωφέλιμα φορτία σε ταχύτητες έως Mach 20.

Με τη δυνατότητα ελιγμών κατά τη διάρκεια της πτήσης, το σύστημα είναι ουσιαστικά άτρωτο σε οποιοδήποτε υπάρχον ή μελλοντικό σύστημα πυραυλικής άμυνας. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής της Ρωσίας, που εγγυάται μια ρωσική απάντηση σε περίπτωση επιθέσεων εναντίον της χώρας.

Νωρίτερα φέτος, ο συνταξιούχος αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού NORAD, Γεν. Χάουαρντ Τόμσον, δήλωσε ότι, κατά την εκτίμησή του, η πρόοδος της Ρωσίας στον τομέα των υπερηχητικών όπλων, έχουν καταστήσει τις υπάρχουσες αμερικανικές αεροπορικές άμυνες «ξεπερασμένες».

Τον περασμένο μήνα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι αμερικανοί επιθεωρητές είχαν τη δυνατότητα να δουν το σύστημα Avangard της Ρωσίας, σε μια κίνηση καλής θέλησης που διεξήχθη υπό την αιγίδα της συνθήκης New START, της Νέας Στρατηγικής Μείωσης των Όπλων, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχής «βιωσιμότητα και αποτελεσματικότητα» της συμφωνίας.

Απειλείται η συνθήκη New START

Στις αρχές του 2010 υπογράφηκε νέα συμφωνία START μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ και προβλέπεται να λήξει το 2021, εκτός εάν ανανεωθεί για άλλη περίοδο δέκα ετών. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει επανειλημμένα το ενδιαφέρον τους για την ανανέωση της συνθήκης, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε πρόσφατα ότι η Μόσχα θα είναι έτοιμη να παρατείνει τη συνθήκη «αύριο, αν είναι απαραίτητο».

Μετά τη μονομερή απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μεσαίας εμβέλειας νωρίτερα φέτος, η New START είναι πλέον η τελευταία σημαντική συμφωνία ελέγχου όπλων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, επιτρέποντας σε αμφότερες τις πλευρές την ανάπτυξη πυρηνικών κεφαλών σε 1.550 μονάδες.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει τα πρώτα τους υπερηχητικά πυρηνικά όπλα και πιστεύεται ότι έχουν μέχρι και εννέα χωριστά προγράμματα αφιερωμένα σε αυτό τον τομέα.

Τον περασμένο μήνα, ο γενικός εισαγγελέας Arnold Bunch Jr των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι αναμένει τα δυο κύρια υπερηχητικά συστήματα – το όπλο Hypersonic Conventional Strike Weapon (HCSW) και το όπλο ταχείας αντίδρασης (ARRW) που θα εκτοξευθούν στον αέρα μέχρι το 2022.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube