REAL TIME |

Weather Icon
Αιγαίο 27 Δεκεμβρίου 2019

Πτέραρχος Ιατρίδης στο «Εκτός Γραμμής»: Ο Ερντογάν θέλει να κάνει την Τουρκία πέμπτη δύναμη στον κόσμο – Πώς επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα

Πτέραρχος Ιατρίδης στο «Εκτός Γραμμής»: Ο Ερντογάν θέλει να κάνει την Τουρκία πέμπτη δύναμη στον κόσμο – Πώς επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα

Το σχέδιο της Τουρκίας σε Αιγαίο και Μεσόγειο ανέλυσε ο Πτέραρχος ε.α. στην τηλεόραση του Alpha

«Ο Ερντογάν δεν σέβεται τίποτα, εξάλλου και το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ το έχει γράψει στα παλαιά υποδήματά του.Από την άλλη θέλει να έχει παρουσία στο Αιγαίο. Ήδη για πρώτη φορά χθες μίλησε ο ίδιος για γκρίζες ζώνες. Επαναφέρει το θέμα των γκρίζων ζωνών και θέλει να δίνει παρουσία. Από εκεί και πέρα κάθε φορά θέλει εφαρμόζοντας διαφορετικές τακτικές να δει ποια θα είναι η αντίδραση και τα αντανακλαστικά μας», σχολίασε αρχικά ο Πτέραρος ε.α. Κώστας Ιατρίδης μιλώντας στο «Εκτός Γραμμής στο Alpha» με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα.

«Ο Ερντογάν και η Τουρκία αν τους μελετήσουμε και τους αναλύσουμε θα δούμε ότι ακολουθούν την ίδια τακτική και πιάνει δυστυχώς. Πρώτα αμφισβητούν, όπως τώρα με τις γκρίζες ζώνες, στη συνέχεια προκαλούν ένταση και προχωρούν με τη μέθοδο του σαλαμιού βλέποντας αντιδράσεις και αν οι αντιδράσεις δεν είναι τέτοιες που θα τον ανακόψουν προχωράει, στη συνέχεια απειλεί επειδή χρησιμοποιεί την ισχύ, μετά δημιουργεί τετελεσμένα και στο τέλος καλεί να συζητήσουμε και να διαπραγματευτούμε επί των τετελεσμένων για να τα νομιμοποιήσει. Αυτό κάνει στο Αιγαίο αυτό κάνει και στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ακόμα.

«Πάντοτε έτσι προχωρεί, βλέπει πως αντιδρούμε και κάποια στιγμή με τη χρήση απειλής βίας θέλει να μας φοβίσει οπότε και εμείς υποχωρούμε», τόνισε στη συνέχεια για να προσθέσει: «Η εξωτερική πολιτική είναι και τα μηνύματα που στέλνεις. Αν το μήνυμα είναι ντε και καλά ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν, εσύ δεν με ενδιαφέρει αν θα προκαλείς, να αποφύγω τον πόλεμο –που κανείς δεν τον θέλει – τότε βεβαίως και τον πόλεμο δεν αποφεύγεις και σαφώς όταν θα τον προκαλέσει ο αντίπαλος θα είσαι απροετοίμαστος».

Αναφορικά με τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Σίσι ο Πτέραρχος ε.α. σχολίασε πως «μπορούμε να το ερμηνεύσουμε διαφορετικά. Ο μεν Σίσι εννοούσε την Τουρκία, ο δε Τραμπ εννοούσε τη Ρωσία. Άρα λοιπόν εκεί υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Διότι η Ρωσία υποστηρίζει το Χάφταρ, δεν το θέλει η Αμερική και η Αίγυπτος υποστηρίζει το Χάφταρ αλλά δεν θέλει να παρεμβαίνει η Τουρκία».

«Ο Ερντογάν είχε πρώτα το δόγμα της ‘γαλάζιας πατρίδας’ και βέβαια με το ιδεολόγημα του ζωτικού χώρου ήθελε να αναπτύξει τον αναθεωριτισμό του στην Ανατολική Μεσόγειο. Τώρα πλέον κάνει την εξής προπαγάνδα. Λέει: ‘Όποιος κυριαρχεί στη Μεσόγειο κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους’ και αυτός είναι ο στόχος. Και γι’ αυτό πήγε πέραν των άλλων στην Τυνησία, μετά από λίγο θα πάει και στην Αλγερία. Θέλει να έχει παρουσία στη Μεσόγειο».

«Ο Ερντογάν ό,τι λέει το κάνει. Γι’ αυτό καλό είναι αυτή τη στιγμή να προετοιμαστούμε καλύτερα. Βεβαίως οι ΕΔ είναι προετοιμασμένες, έχουν σχέδιο, έχουν το πλεονέκτημα του ηθικού –το ηθικό μας είναι πολύ υψηλό – και βεβαίως ο Ερντογάν έχασε και ένα πλεονέκτημα που είχε. Επειδή, είναι προβλέψιμος, (έχασε το πλεονέκτημα) του αιφνιδιασμού που είναι μία από τις σοβαρότερες αρχές του πολέμου», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Ο Ερντογάν δεν έχει αμυντική στάση. Τίποτα δεν κάνει τυχαία. (….) Ο Ερντογάν θέλει να είναι η πέμπτη δύναμη στον κόσμο. Αυτό πάει (αν κάνει). Γι΄αυτό κάνει αυτές τις κινήσεις».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube