Weather Icon

Πρέσβης Λιβύης στην Τουρκία: Στηρίξαμε την Άγκυρα, όταν χρειάστηκε βοήθεια στο ζήτημα της Κύπρου

Πρέσβης Λιβύης στην Τουρκία: Στηρίξαμε την Άγκυρα, όταν χρειάστηκε βοήθεια στο ζήτημα της Κύπρου

Ο πρέσβης της Λιβύης στην Άγκυρα επιβεβαίωσε την υποβολή επίσημου αιτήματος τουρκικής στρατιωτικής βοήθειας. «Όταν η Τουρκία χρειάστηκε βοήθεια στο ζήτημα της Κύπρου, η Λιβύη ήταν μία από τις χώρες που την υποστήριξε».

Νέες εξελίξεις προκύπτουν στην υπόθεση της Λιβύης, μετά το επίσημο αίτημα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) για τη λήψη στρατιωτικής βοήθειας από την Τουρκία.

Ο πρέσβης της Τρίπολης στην Τουρκία, Αμπντουρεζάκ Μουχτάρ Αχμέντ Αμπντουλκαντίρ, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, επιβεβαίωσε το αίτημα, διαμηνύοντας τα εξής:

«Η Λιβύη χρειάζεται αεράμυνα, ειδική εκπαίδευση και εξειδίκευση, προκειμένου να βοηθήσει τους στρατιώτες της».

Εξήγησε δε, ότι «η τουρκική στρατιωτική βοήθεια δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν απώλειες (σ.σ. ζωής)». «Θα βοηθήσει τον λιβυκό λαό στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας» έσπευσε να προσθέσει.

Υπενθύμισε δε, ότι «όταν η Τουρκία χρειάστηκε βοήθεια στο ζήτημα της Κύπρου, η Λιβύη ήταν μία από τις χώρες που την υποστήριξε».

«Λιβύη και Τουρκία δεν είμαι μόνο φίλοι, αλλά και αδέρφια» κατέληξε ο Λίβυος πρέσβης.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με το Reuters, η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης έστειλε επίσημο αίτημα στρατιωτικής βοήθειας σε «αέρα, θάλασσα και ξηρά».

Από την πλευρά του, μιλώντας στο Sputnik, ο επικεφαλής της ρωσικής ομάδας επαφών για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, Λεβ Ντενκγόφ, επιβεβαίωσε ότι κατατέθηκε και επισήμως το σχετικό αίτημα.

«Ναι, είναι αλήθεια. Το γραφείο της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης επιβεβαίωσε ότι ζήτησε επίσημα στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία, σε αέρα, θάλασσα και ξηρά» επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Ρωσία, όσο και οι Ελλάδα έχουν επανειλημμένως ταχθεί εναντίον κάθε ξένης στρατιωτικής παρέμβασης στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, ο οποίος μαίνεται από το 2011.

Η αφρικανική χώρα διοικείται, τα τελευταία χρόνια, από δύο διαφορετικές κυβερνήσεις:

Η κυβέρνηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, η οποία εδρεύει στη Βεγγάζη και ελέγχει τα ανατολικά τμήματα της χώρας, και η – αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ – κυβέρνηση του GNA, υπό τον πρόεδρο Σάρατζ, η οποία ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη.

sputniknews.gr/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube