Weather Icon
Διεθνή 19 Δεκεμβρίου 2019

Παραδόθηκε επίσημα το δεύτερο κινέζικο αεροπλανοφόρο, έτοιμο για υπηρεσία

Παραδόθηκε επίσημα το δεύτερο κινέζικο αεροπλανοφόρο, έτοιμο για υπηρεσία

Υπό το βλέμμα του προέδρου της Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζιν Πινγκ, το δεύτερο κινεζικό αεροπλανοφόρο με την επίσημη πια ονομασία και πλευρικά “CV017 Shandong”, παραδόθηκε στο Ναυτικό της χώρας στις 17 Δεκεμβρίου 2019.

Το δεύτερο αεροπλανοφόρο, που ναυπηγήθηκε στο Νταλιάν, τοποθετήθηκε οργανικά στη Νότια Ναυτική Διοίκηση αφού πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή ένταξης σε υπηρεσία στο ναύσταθμο Σάνια στο νησί Χαϊνάν.

Το Shandong (CV017) είναι ένα κινέζικο αεροπλανοφόρο πρώτης γενιάς που καθελκύστηκε για λογαριασμό του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAN) της Κίνας στις 26 Απριλίου 2017.

Είναι το δεύτερο αεροπλανοφόρο της χώρας μετά την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του πρώην σοβιετικού Liaoning πάνω στο οποίο βασίζεται σχεδιαστικά. Επιπλέον, είναι το πρώτο αεροπλανοφόρο που ναυπηγήθηκε ολοκληρωτικά εγχωρίως στην Κίνα.

Οι δε εργασίες και για ένα τρίτο αεροπλανοφόρο βρίσκονται σε εξέλιξη στα ναυπηγεία Τζιανγκ ναν. Το τρίτο αεροπλανοφόρο θα είναι ένα νέο σχέδιο, συμβατικής πρόωσης εξοπλισμένο με καταπέλτες αντί για κεκλιμένη ράμπα απονηώσεων.

Παράλληλα ναυπηγούνται δυο ακόμα αποβατικά ελικοπτεροφόρα δεξαμενής (τύπου LHD) κλάσης Type 075, ενώ ένα έχει ήδη καθελκυστεί κι αναμένεται να ενταχθεί σύντομα στο κινεζικό Ναυτικό.

Όλα αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα μία νομοτελειακή αύξηση στην παραγωγή εγχώριων ναυτικών μαχητικών και ελικοπτέρων που θα επιχειρούν από τα νέα αυτά μεγάλα πλοία της Κίνας (J-15, Z-9 και Z-18).

Προς το παρόν η Κίνα μπαίνει σε ένα ακόμα πιο κλειστό κλαμπ, αυτό των χωρών με παραπάνω από ένα αεροπλανοφόρο, γεγονός που θα της επιτρέψει να έχει τουλάχιστον ένα επιχειρησιακό σε υπηρεσία ανά πάσα στιγμή, όσο το άλλο θα βρίσκεται δεσμευμένο σε συντήρηση, αναβαθμίσεις ή εκπαίδευση.

ΠΗΓΗ: ptisidiastima.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube