REAL TIME |

Weather Icon
Πολιτισμός 18 Δεκεμβρίου 2019

Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης: Ο Παρθενώνας έχει λάθος όνομα

Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης: Ο Παρθενώνας έχει λάθος όνομα

Ενδεχομένως να ονομαζόταν από τους Αθηναίους της κλασσικής εποχής ως «Εκατόμπεδο», υποστηρίζει Ολλανδός αρχαιολόγος

Το λαμπρότερο μνημείο της Αθηναϊκής πολιτείας, ο Παρθενώνας που βρίσκεται στην Ακρόπολη των Αθηνών ίσως να έγινε γνωστός στο πέρασμα των αιώνων με λάθος όνομα.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε ο Ολλανδός αρχαιολόγος Γιάνικ φαν Ρουκχούιζεν και που δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Archaeology και στην ολλανδική έκδοση του περιοδικού National Geographic, ο ναός που έγινε γνωστός ως «Παρθενώνας» ενδεχομένως να ονομαζόταν αλλιώς από τους Αθηναίους της κλασσικής εποχής.
Parthenonas_2

Σύμφωνα με τον Ολλανδό αρχαιολόγο του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, οι ίδιοι οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν τον συγκεκριμένο ναό που γνωρίζουμε ως Παρθενώνα «Εκατόμπεδο», δηλαδή τον ναό μήκους εκατό ποδών. Μελετώντας αρχαίες πηγές και αρχαιολογικά δεδομένα ο Ολλανδός αρχαιολόγος υποστηρίζει ότι ο πραγματικός Παρθενώνας ήταν στην πραγματικότητα ένας μικρότερος και παλιότερος ναός στην Ακρόπολη των Αθηνών και συγκεκριμένα το Ερέχθειο. «Ο ακριβής σκοπός αυτού του μικρού ναού ήταν πάντα ένα μυστήριο. Τώρα, όμως, καταλαβαίνουμε ότι ήταν το κέντρο μιας αρχαίας λατρείας της θεάς Αθηνάς» εξηγεί ο κ. φαν Ρουκχούιζεν. Το Ερέχθειο είναι παγκοσμίως γνωστό για τα αγάλματα των παρθένων που συγκρατούν την οροφή του. Τις γνωστές Καρυάτιδες. «Είναι λογικό οι αρχαίοι Έλληνες να αποκαλούσαν αυτόν τον ναό ως Παρθενώνα ή αλλιώς “οίκο των παρθένων”».

Η κυρία Γιοσίν Μπλοκ, ομότιμη καθηγήτρια αρχαίων πολιτισμών του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, υποστήριξε ότι η προσέγγιση του Ολλανδού αρχαιολόγου «θα προκαλέσει μια σεισμική δόνηση στην επιστημονική κοινότητα, καθώς δεν πρόκειται μόνο για τα ονόματα αυτά καθαυτά των ναών της Ακρόπολης αλλά συνολικά για την εικόνα που είχαμε σχετικά με τη λατρεία της Θεάς Αθηνάς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ναός που σήμερα ονομάζεται Παρθενώνας κατά τη διάρκεια του 4ου αιώνα αναφερόταν ως «Εκατόμπεδος» ή «Εκατόμπεδον» καθώς και ως «Παρθενώνας». Τον 1ο αιώνα μ.Χ. ο Πλούταρχος αναφέρθηκε στον ναό χρησιμοποιώντας την ονομασία «Εκατόμπεδος Παρθενών».

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube