REAL TIME |

Weather Icon
Θράκη (Πομακικό) 20 Δεκεμβρίου 2019

Πέθανε ο μουφτής Κομοτηνής, παραμένει το χρέος μας απέναντί του

Πέθανε σήμερα τα ξημερώματα ο Μέτσο Τζεμαλή, που υπήρξε Μουφτής Κομοτηνής στην κρίσιμη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών.

Γεννημένος στον Εχίνο Ξάνθης το 1937, σπούδασε το Κοράνιο στη Θράκη, στο παλαιομουσουλμανικό Ιεροφροντιστήριο “Χαφούζ Ρεσάτ”, και μετά στη Σαουδική Αραβία, όπου έζησε και σπούδασε αραβικά και ισλαμικό Δίκαιο επί 12 χρόνια (1966-1978). Το 1985 ανακηρύχτηκε Τοποτηρητής στην μουφτεία Κομοτηνής και μετά από 5 χρόνια επισήμως Μουφτής με Προεδρικό Διάταγμα, κόντρα στις λυσσώδεις αντιδράσεις της Τουρκίας και του Προξενικού της παρακράτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί δύο χρόνια συνοδευόταν στην έδρα της Μουφτείας από περιπολικό της Αστυνομίας, ενώ μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμενε persona non grata στην Τουρκία!

Όλα τα χρόνια που διετέλεσε θρησκευτική κεφαλή του μουσουλμανικού στοιχείου της Ροδόπης διατήρησε χαμηλούς τόνους και άριστες σχέσεις με την τοπική κοινωνία και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 2018, όταν η Κυβέρνηση Σύριζα τον συνταξιοδότησε με τρόπο και σκεπτικό νομικά αμφιλεγόμενο, πολιτικά απαράδεκτο και εθνικά αυτοκτονικό.

Ο Μέτσο, πομακικής καταγωγής, έχαιρε μεγάλης εκτίμησης διεθνώς, καθώς υπήρξε μέλος της Παγκόσμιας Ισλαμικής Ένωσης (με έδρα την Μεδίνα), της Παγκόσμιας Ισλαμικής Συνδιάσκεψης, της Γενικής Γραμματείας Ισλαμικών Υποθέσεων (με έδρα το Κάιρο) και εκπροσώπησε επάξια τη χώρα μας σε όλα αυτά τα διεθνή φόρα. Συνέγραψε άρθρα και μελέτες, κυρίως γύρω από τις σχέσεις Χριστιανών και Μουσουλμάνων, που είχαν παγκόσμια απήχηση.

Ως “Σπάρτακος” καταθέτουμε πρόταση στον Δήμο Κομοτηνής να δώσει το όνομα του Μέτσο Τζεμαλή σε έναν δρόμο της πόλης, αναγνωρίζοντας έτσι συμβολικά την πολύχρονη και πολύπλευρη προσφορά του εκλιπόντος, διορθώνοντας παράλληλα και την άσχημη εικόνα που δημιούργησαν οι πρόσφατες ενέργειες της ελληνικής Πολιτείας σε βάρος του.

Κώστας Καραΐσκος, Κομοτηνή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube