Ο Σάββας Καλεντερίδης μιλά για τον Οτζαλάν: “Εγώ Γενίτσαρος δεν θα γινόμουν ποτέ”! (βίντεο)

Ο Σάββας Καλεντερίδης μιλά για τον Οτζαλάν: “Εγώ Γενίτσαρος δεν θα γινόμουν ποτέ”! (βίντεο)

Ο γεωστρατηγικός και γεωπολιτικός αναλυτής μιλά για την υπόθεση που εξέθεσε τη χώρα μας ανεπανόρθωτα

Από το βιβλίο «Παρακαθήκες Αετών» του Αντιπτέραρχου (Ι) ε.α. Παναγιώτη Η. Μπαλέ (σελ. 373)

Στο ΥΠΕΞ είχα άψογη και εξαιρετικά εποικοδομητική συνεργασία με τους Υπουργούς Αντ. Σαμαρά και Μιχ. Παπακωνσταντίνου, την Υφυπουργό Βιργινία Τσουδερού και τους αρμοδίους καθ’ ύλην διπλωματικούς παράγοντες, στο δε Υπουργείο Εθνικής Αμύνης ομοία συνεργασία με τους τότε Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Ιω. Βερυβάκη, τον «πρύτανη» της Στρατιωτικής Διπλωματικής στα Βαλκάνια, και τον Στρατηγό Δημ. Σκαρβέλη, που αξιώθηκε να καταλάβει ακαδημαϊκή έδρα, όπως και με την εξαίρετο Αρχηγό ΓΕΣ Στρατηγό Ευστάθιο Καπραβέλο. Όλοι τους συνέδραμαν την Υπηρεσία με εξαίρετους επιτελικούς αξιωματικούς που είχε ανάγκη, με κορυφαίους τον Ταγματάρχη Σάββα Καλεντερίδη[i] – γνωστότατο ανά το πανελλήνιο, και όχι μόνο, από την υπόθεση Οτζαλάν και το ιστορικό ντοκουμέντο-βιβλίο του με τίτλο: «ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ: Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ», με πωλήσεις άνω των 15.000 αντιτύπων – αξιωματικό που έφερε σε πέρας επιτυχώς πλήθος λεπτών και επικίνδυνων αποστολών εντός και εκτός της ελληνικής επικρατείας, τον αεικίνητο και ακατοπόνητο Διευθυντή Στρατιωτικών Πληροφοριών Συνταγματάρχη Αναξαγόρα Σπιτά, τον εξίσου αποτελεσματικό Διευθυντή ηλεκτρονικών πληροφοριών Αντισυνταγματάρχη Νικόλαο Γαλούση, τον Αντισυνταγματάρχη Γιάννη Ποζαπαλίδη, κ.ά. Θα ήταν δε παράλειψή μου εάν δεν ανέφερα και την άψογη συνεργασία με την Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και τους επί μέρους φορείς της στην εξάρθρωση του κοινού εγκλήματος, όπως την Δίωξη Ναρκωτικών με επικεφαλής τον εντιμότατο και εξαιρετικά αποτελεσματικό Στρατηγό Δημήτρη Αποστολόπουλο, τον αποκαλούμενο και Κάλαχαν, δεινό διώκτη των εμπόρων του χώρου, και την σημαντική επίσης συνδρομή της ΕΛΑΣ στον τομέα της αντικατασκοπείας με κορυφαίο επιτελή τον τότε Υποδιευθυντή Α’ και νυν Αντιστράτηγο ε.α. Παύλο Μυρογιάννη, ειδικό επί των εσωτερικών υποθέσεων και των θεμάτων ασφαλείας της Υπηρεσίας.

[i] Σάββας Καλεντερίδης: Αξιωματικός υψηλών επιδόσεων, προικισμένος με εξαιρετικά επιχειρησιακά και διοικητικά προσόντα, γλωσσομαθής, που εργάσθηκε άψογα και έφερε σε πέρας επιτυχώς όλες τις αποστολές που του ανετέθησαν. Εργάστηκε αθόρυβα, με πρωτόγνωρη ευρηματικότητα, θέτοντας αλλεπάλληλες φορές σε κίνδυνο τη δική του ζωή αλλά και της οικογένειάς του, προσφέροντας εξαιρετικά πολύτιμες πληροφορίες για την εθνική ασφάλεια της Πατρίδος μας. Και όλα αυτά κινούμενος χωρίς ίχνος φόβου σε ένα απολύτως εχθρικό περιβάλλον -την περίοδο εκείνη οι σχέσεις των δυο χωρών ήταν πολύ τεταμένες- χωρίς να επιδιώκει την προβολή και χωρίς να στοχεύει την υπηρεσιακή του ανέλιξη.

Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι ένας ιδεολόγος και οραματιστής αξιωματικός, ακούραστος και ανεξάντλητος και θεωρώ πως το γεγονός ότι η Υπηρεσία τον ενέπλεξε σε μια αποστολή που ήταν βέβαιο εξ αρχής πως θα αποτύχει, οδήγησε στη δημιουγία ασφυκτικών συνθηκών που τον οδήγησαν σε παραίτηση. Αξιοσημείωτη είναι η ψυχραιμία και το καθαρό μυαλό με το οποίο χειρίστηκε την Υπόθεση Οτζαλάν, στο Ναϊρόμπι, που ξέπλυνε μέρος της ντροπής από το όνειδος της παράδοσης ενός ικέτη στα χέρια των διωκτών του και μάλιστα των Τούρκων. Τα όσα επακολούθησαν και τα βέλη που εστράφησαν εναντίον του από τους πρωταγωνιστές της παράδοσης Οτζαλάν στους Τούρκους, του έκλεισαν όλους τους δρόμους και τον εξανάγκασαν σε παραίτηση, εξέλιξη που σηματοδότησε μια μεγάλη απώλεια για το Στράτευμα, στο οποίο η πορεία του προδιαγραφόταν λαμπρή. Επειδή ο όλος χειρισμός από πλευράς Υπηρεσίας ήταν τουλάχιστον ατυχής και εξαιρετικά οδυνηρός και βλαπτικός για τον ίδιο, εύχομαι σύντομα η Πολιτεία, απονέμοντας δικαιοσύνη, να τον αποκαταστήσει στον βαθμό που δικαιούται. Τέλος, θεωρώ επιβεβλημένη -και προτείνω προς τούτο την ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας εκ μέρους των τότε προϊσταμένων του Αρχηγών ΓΕΣ, που γνωρίζουν την προσφορά του στην Πατρίδα- στην οποία πρωτοβουλία μετ’ ευχαριστήσεως, και με την άδειά τους βέβαια, θα μπορούσε να συμμετάσχει και ο γράφων.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube