Weather Icon
Ιστορία , ΙΣΤΟΡΙΚΑ 4 Δεκεμβρίου 2019

Ο Ρωμιός της οθωμανικής αυτοκρατορίας που μνημονεύουν ακόμα στην Τουρκία!

Ο Ρωμιός της οθωμανικής αυτοκρατορίας που μνημονεύουν ακόμα στην Τουρκία!

Στις στήλες της εφημερίδας «Ανατολή» έχουν γίνει πολλές αναφορές στον Μάρκο Πασά, μια κορυφαία μορφή των Ρωμηών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ήταν ιατρός του Σουλτάνου, πρύτανης της Αυτοκρατορικής Ιατρικής Σχολής, ιδρυτής της Ερυθράς Ημισελήνου και άλλες ιδιότητες συμπίπτουν στο πρόσωπο του Μάρκο Πασά.

Όμως αυτό που έμεινε διαχρονικό είναι η ρήση “Πες τον πόνο σου στον Μάρκο Πασά” που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα στην Τουρκία.

Το βιβλίο που έγραψε για την ζωή και το έργο του, η δισέγγονη του Δέσποινα Παπαδοπούλου Ανάτς θα παρουσιαστεί στις 4 Δεκεμβρίου 2019, στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών (Δημ. Σούτσου 46, Αμπελόκηποι), στις 18.30.

Την εκδήλωση οργανώνει ο Σύλλογος Ζαππίδων.

Λεπτομέρειες του προγράμματος στην πρόσκληση που δημοσιεύουμε.

Αποτελεί μέχρι σήμερα ένα ζωντανό θρύλο σε όλη την Τουρκική επικράτεια, αν και παραμένει εντελώς άγνωστος στον Ελλαδικό χώρο.

Οι αποσπασματικές διηγήσεις της μητέρας μου, με ώθησαν σε μία προσωπική και πολύχρονη έρευνα για αυτόν τον εξαιρετικό άνθρωπο, στην διάρκεια της οποίας πολλά νέα στοιχεία ήρθαν στο φως.

Η αποκατάσταση κάποιων ανακριβειών γύρω από την καταγωγή του, τον βίο και το έργο του, με οδήγησαν στην συγγραφή αυτού του πονήματος…

Ο Μάρκος Πασάς υπήρξε ένας μορφωμένος, υπομονετικός, συνετός, ευγενής ιατρός και φιλάνθρωπος, ο οποίος ήταν πολύ αγαπητός στους φοιτητές του, στο λαό αλλά και στην Υψηλή Πύλη…

Ο Μάρκος Πασάς άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του τόσο στον πολιτισμό όσο και στον εκπαιδευτικό τομέα της σύγχρονης Τουρκίας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube