Weather Icon
Ιστορία , ΙΣΤΟΡΙΚΑ 21 Δεκεμβρίου 2019

Οι Θράκες πελταστές στον περσικό στρατό!

Οι Θράκες πελταστές στον περσικό στρατό!

Θράκας πελταστής του 5ου αιώνα π.Χ. Ο Ηρόδοτος αναφέρει αόριστα μεγάλο αριθμό Θρακών στις περσικές δυνάμεις, όπως και άλλων συγγενών ημιαυτόνομων φυλών στην Ευρώπη και στην Μικρά Ασία. Πιθανότατα επρόκειτο για άτακτους πλιατσικολόγους που ακολούθησαν εθελοντικά τον περσικό στρατό με σκοπό την λαφυραγώγηση των ελληνικών πόλεων και των πλούσιων σε αναθήματα ιερών.

Γράφει ο Μανώλης Χατζημανώλης στην ομάδα Ελληνική και Παγκόσμια Στρατιωτική Ιστορία στο Facebook

Ο αχαιμενιδικός έλεγχος στην Θράκη κάθε άλλο παρά εμπεδωμένος ήταν στα πολεμοχαρή φύλα της περιοχής και μάλλον περιοριζόταν αποκλειστικά στις περιοχές όπου βρίσκονταν οι περσικές φρουρές. Η αστάθεια αυτή οφειλόταν κυρίως στην επιρροή των σκυθικών φύλων βορείως του Δούναβη που είχε αποτύχει να υποτάξει ο βασιλιάς Δαρείος Α’.

Μετά την οριστική αποχώρηση των περσικών φρουρών από την Ευρώπη, τα θρακικά φύλα επεκτάθηκαν σε βάρος των εξασθενημένων παιονικών φύλων που διαβιούσαν νοτίως της Ροδόπης, ενώ πολλοί Θράκες πολεμιστές υπηρέτησαν ως μισθοφόροι στους στρατούς των ελληνικών πόλεων-κρατών.

Οι δε πολυπληθείς Οδρύσες Θράκες της πεδιάδας του ανω ρου του ποταμού Έβρου, θα δημιουργούσαν ένα εκτεταμένο βασίλειο που μέχρι την συντριβή του στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ από τον βασιλιά Φίλιππο Β’ της Μακεδονίας θα αποτελούσε μια ισχυρότατη περιφερειακή δύναμη, που ακόμα και οι υπερφίαλοι Αθηναίοι έτρεμαν…

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube