Weather Icon

ΝΑΤΟϊκη Ολοκληρωτική Ναυτική Αναβάθμιση προ των Πυλών και Δυνατότητα Ελληνικής Παρουσίας

ΝΑΤΟϊκη Ολοκληρωτική Ναυτική Αναβάθμιση προ των Πυλών και Δυνατότητα Ελληνικής Παρουσίας

Του Άγγελου Χωριανόπουλου

Από το 332 π.Χ. με την πολιορκία της Τύρου και της Αιγύπτου από τα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου η ανεξάρτητη επιχειρησιακή πολιτική του πολεμικού ναυτικού καθίσταται αναγκαία σε κάθε Δυτική επεκτατική δύναμη.

Οι αραβοϊσραηλινοί πόλεμοι το 1972 κατέδειξαν την τεράστια σημασία που έχει η θαλάσσια κυριαρχία στις μέρες μας, η επικράτηση του Ισραήλ με την άτυπη βοήθεια του ναυτικού των ΗΠΑ αλλά και των βάσεων που διέθεταν σε Κύπρο και Κρήτη έρχονται να επισημάνουν την αναγκαιότητα μερικής ανεξαρτητοποίησης ορισμένων κλάδων των ναυτικών μονάδων από την πολιτική εξουσία. Εν έτη 2019 ο θαλάσσιος αποκλεισμός της Κίνας στην νότιά της θάλασσα δια Δυτικού χειρός έρχεται ως αποκύημα της τεράστιας νατοϊκής ναυτικής εξέλιξης σε όλους τους τομείς πέραν ενός…αυτού των πληροφοριών.

Το φθινόπωρο του 2019 παρουσιάστηκε αίτημα από τις υψηλόβαθμες τάξεις του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ περί ανεξαρτητοποίησης του τομέα πληροφοριών και κυβερνοπολέμου από τις κρατικές διευθύνσεις των NSA και CIA. Ως αφορμή εστάθη η τεράστια εξέλιξη των κινεζικών και ρωσικών αντιστοίχων κλάδων καθώς και η τρομακτική προσαρμογή τους στις κινεζικές εξωτερικές πολιτικές.

Η έξοδος της Κίνας στην νότια της θάλασσα ήταν μέχρι πρότινος αδύνατη, μία της τεχνολογική εξέλιξη ήρθε να αλλάξει όλο το πεδίο δράσης των εμπλεκόμενων χωρών. Η δημιουργία τεχνητών νησιών έχει έρθει ως αποκύημα της τρομερής εξελικτικής πορείας του ανατολικού άξονα, με την δυνατότητα προσδιορισμού ξεχωριστής υφαλοκρηπίδας, αλλά και ακραίου ‘’αμυντικού’’ εξοπλισμού αλλάζοντας το γεωπολιτικό γίγνεσθαι.

Κινεζικά αμυντικά συστήματα anti-access area στηριζόμενα ακόμα και σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης κοσμούν τα τεχνητά αυτά νησιά θέτοντάς τα απλησίαστα διά αέρος και θαλάσσης. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών όπως και στον πόλεμο της Κριμαίας φάνηκαν να απουσιάζουν από τα τεκτενώμενα, δημιουργώντας την έντονη αντίδραση του πολεμικού ναυτικού που δεν θέλει να τεθεί εκτός περιοχής επιχειρησιακά και εμπορικά. Πληροφορίες από κινεζικής πλευράς περί ολοκλήρωσης του εξοπλιστικού τους προγράμματος περί το 2025 έρχονται να κάνουν όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρη την ανησυχία καθόδου της στο Βιετνάμ με σκοπό την έξοδο σε θερμή θάλασσα.

Οι προτάσεις που τίθενται από τα στελέχη του πολεμικού ναυτικού αφορούν την δημιουργία ναυτικής διοίκησης πληροφοριών και κυβερνοπολέμου, συνδεδεμένα με αμερικανικούς δορυφόρους για πλήρη έλεγχο της περιοχής. Ο κλάδος των πληροφοριών αποσκοπεί στην εγκυρότερη πληροφόρηση των κινεζικών σχεδίων αλλά και του ελέγχου των πληροφοριών που ανταλλάσσει με τους εν δυνάμει συμμάχους της στην περιοχή.

Η προστασία των βάσεων της Ιαπωνίας, καθώς και αυτών στην Ταιβάν αλλά και στην Οκινάουα από πληθώρα κυβερνοεπιθέσεων είναι πιο σημαντική από ποτέ καθώς αυτό το τρίπτυχο θέτει την Κίνα εκτός θαλάσσης. Στον τομέα του κυβερνοπολέμου οι ΗΠΑ ακόμα υστερούν αλλά ορισμένοι τους σύμμαχοί πρωτοπορούν. Το Ισραήλ το 2007 σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες πέτυχε την πρώτη κυβερνοεπίθεση κατά την διάρκεια βομβαρδισμού στην περιοχή της Συρίας.

Η αεράμυνα των γύρω χωρών αλλά και των Ισλαμιστικών οργανώσεων τέθηκε ολοκληρωτικά εκτός λειτουργίας δίνοντας ηχηρό μήνυμα έναντι του ανατολικού εν διαμορφώσει άξονα. . Η άρση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης από κινεζικής πλευράς φαίνεται να είναι ο κυριότερος στόχος αυτού του προγράμματος καθώς και η διακοπή σύνδεσης κινεζικών UAV με τους χειριστές τους. Τέτοιες τεχνολογίες φαίνεται να είναι αυτές που θα δημιουργήσουν μία ομπρέλα ασφαλείας για τις ΗΠΑ στην περιοχή παγιώνοντας και πάλι την θαλάσσια κυριαρχία της επί του αναθεωρητισμού.

Τέτοιες τεχνολογικές εξελίξεις δεν αποκλείεται να δούμε από τουρκικής πλευράς στην θάλασσα της Μεσογείου. Η ελληνική αμυντική βιομηχανία οφείλει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε να συμμετάσχει στην παραγωγή (συμπαραγωγή) αυτών των ηλεκτρονικών συστημάτων με σκοπό να καταφέρει να τα παράξει ανεξάρτητα στον ελλαδικό χώρο εξοπλίζοντας τα νησιά και ενισχύοντας τον ρόλο του ισραηλινού ραντάρ στην Κρήτη.

Διμερής ευκαιρίες συνεργασίας δημιουργούνται στους εν εξελίξει αμυντικούς τομείς των γύρω χωρών μας δίνοντάς μας την ευκαιρία να το εκμεταλλευτούμε και να κυριαρχήσουμε υπέρ πάντων στην θάλασσα της Μεσογείου. Αψηφώντας στην πράξη άνευ συμφωνιών οποιαδήποτε τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή βάζοντας τον τουρκικό άξονα σε ένα παίγνιο μηδενικού αθροίσματος που δεν ξέρει να παίζει.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube