REAL TIME |

Νέος προκλητικός χάρτης από την Τουρκία: «Η κυριαρχία σε τρεις ηπείρους»

Νέος προκλητικός χάρτης από την Τουρκία: «Η κυριαρχία σε τρεις ηπείρους»

Χάρτης στο πρακτορείο Anadolu

Ο δημοσιογράφος, Μεχμέτ Καντσί, σε άρθρο γνώμης στο πρακτορείο Anadolu, κάνει λόγο για «κυριαρχία της Τουρκίας σε τρεις ηπείρους» – Ευρώπη, Ασία και Αφρική.

Έναν ακόμη χάρτη με την «κυριαρχία της Τουρκίας σε τρεις ηπείρους» φέρνει στη δημοσιότητα το πρακτορείο Anadolu, σε άρθρο γνώμης του δημοσιογράφου Μεχμέτ Καντσί.

Το επίμαχο δημοσίευμα – το περιεχόμενο, του οποίου δεν υιοθετείται απαραίτητα από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων – τιτλοφορείται «Η νέα στρατηγική της Τουρκίας από την Τρίπολη έως την Ντόχα – Υπερασπιζόμενοι μια περιοχή» και αναφέρεται στην επέκταση της γειτονικής χώρας σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική.

«Έχοντας πάρει τα μαθήματα από τα λάθη που κάναμε πριν από 100 χρόνια, η Τουρκία δημιουργεί μια νέα δυναμική γραμμή άμυνας από τη Μεσόγειο έως τον Ινδικό Ωκεανό» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο αρθρογράφος.

Ειδική μνεία κάνει και στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, με την οποία η Άγκυρα, όπως ισχυρίζεται, νομιμοποιείται να εγκαταστήσει στρατιωτικές δυνάμεις στο τρίγωνο Αλ Χομς, Ζλιτάν, Μισράτα (περιοχές της Λιβύης).

Χάρτης στο πρακτορείο Anadolu
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ANADOLU
Χάρτης στο πρακτορείο Anadolu

Υποστηρίζει δε, ότι η Ελλάδα «συνεχίζει τις παρενοχλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, συμμετέχοντας στην στρατιωτική άσκηση “Ατσάλινο Βέλος”, η οποία διοργανώθηκε από τους Ελληνοκύπριους».

Και καταλήγει: «Αρνούμενες να πάρουν τα μαθήματα της πρόσφατης ιστορίας και βασιζόμενες στη λεκτική υποστήριξη από ΗΠΑ και Γαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος ρίχνουν λάδι στη φωτιά της αστάθειας. Μια φωτιά που ενδεχομένως εξαπλωθεί σ’ όλη την ανατολική Μεσόγειο».

Υπενθυμίζεται ότι Τουρκία και Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης υπέγραψαν προσφάτως, δύο μνημόνια συνεννόησης: Το ένα αφορά τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών στην ανατολική Μεσόγειο και το άλλο τη στρατιωτική συνεργασία των δύο πλευρών.

Η εξέλιξη αυτή, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και άλλων χωρών. Μάλιστα, η Αθήνα έχει κάνει λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Βουλή της Λιβύης, η οποία στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) και τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ.

Άλλωστε, η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011, με την αφρικανική χώρα να κυβερνάται από δύο διαφορετικές κυβερνήσεις: Η κυβέρνηση του LNA, η οποία ελέγχει τα ανατολικά τμήματα της χώρας, και η – αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ – κυβέρνηση του GNA, η οποία ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Πηγή: Σπούτνικ

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube